Υγιής εγωισμός για μανούλες!

Υγιής εγωισμός για μανούλες!

Η γιορτή της μητέρας κάθε χρόνο εδώ και 11 χρόνια υποκινεί διαφορετικά συναισθήματα για μένα. Τα τελευταία 5 χρόνια μάλιστα τα συναισθήματα εμπλουτίστηκαν και έγιναν ακόμα πιο αντιφατικά. Από τη μια motherless, από την άλλη mother. Από τη μια μεριά μου υπενθυμίζεται το ανείπωτο κενό και η απίστευτη ψυχική μετακίνηση που σηματοδοτεί η απώλεια της μαμάς, από την άλλη μεριά η μητρική μου ταυτότητα. Από τη μια μεριά θέλω να επαναδημοσιεύσω το άρθρο εκείνο που έφτασε πριν 2-3 χρόνια μέχρι τη Lifo, το “Χωρίς μητέρα”, από την άλλη να γράψω κάτι για τη μητρότητα.
Φέτος θα γράψω κάποια λόγια προς τις μανούλες. Και ας μου επιτρέψετε για λίγο να έχω ένα ύφος από συμβουλευτικό έως και προστακτικό. Μην το παρακάνετε μανούλες με τη φροντίδα των άλλων και το δόσιμο. Μπορεί τη γλυκιά αυτοθυσία σας να τη χειροκροτεί η κοινωνία. Μπορεί το ατελείωτο δόσιμό σας να γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και ευγνωμοσύνης από διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο. Μπορεί να μεγαλώσατε με τέτοια πρότυπα άλλων συνθηκών. Μην το παρακάνετε όμως. Γίνετε μανούλες στο μικρό κοριτσάκι μέσα σας, αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας, ακούστε τα σινιάλα που σας δίνει το σώμα σας. Θρέψτε το, τρέξτε το, θαυμάστε το- δεν είναι ο τοκετός και ο θηλασμός η τελευταία του ηρωική πράξη.
Φροντίστε το μέσα και έξω, μακριά από τους καταναγκασμούς ομορφιάς των βιομηχανιών. Δώστε αρμοδιότητες, μοιραστείτε τις ευθύνες, ανεχτείτε τον τρόπο που οι άλλοι κάνουν τα πράγματα. Εκτιμήστε όσα κάνετε, δεν είναι αυτονόητα, φτάνει πια με το τέρας της ανεπάρκειας. Είστε αρκετή. Είστε μια χαρά. Δεν είστε μόνη.
Φροντίστε τον εαυτό σας και ζητήστε φροντίδα και από τους άλλους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κανόνας που να λέει ότι εσείς πρέπει μόνο να δίνετε και όχι να παίρνετε από το μαγικό φίλτρο της φροντίδας.

Υγιής εγωισμός για μανούλες!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑