Χαμένοι …στο ψάξιμο #not!

“Not all who wander are lost…”

Πριν περίπου 3 εβδομάδες παραβρέθηκα σε μία συζήτηση, από αυτές που βαριέμαι αφόρητα. Εκείνες που τελικά το θέμα χάνεται μέσα στα πολύπλοκα γρανάζια των δυσλειτουργικών μοτίβων των συμμετεχόντων και τελικά καταλήγουν να τσακώνονται δίχως συνήθως να θυμούνται το λόγο που τους οδήγησε να καθίσουν στο τραπέζι εξ’ αρχής. Αν και οι συζητήσεις αυτές καταλήγουν προς εκτόνωση αναγνωρίζοντας μία ασήμαντη πράξη ή γεγονός ως υπεύθυνο, καθώς η πραγματική αιτία πονά και ότι πονά δεν το αγγίζουμε αλλά το θάβουμε, εγώ επέλεξα να τοποθετηθώ like a boss…. Έριξα στο τραπέζι την άποψη μου για τη ρίζα του κακού με στοιχεία και γεγονότα δεμένα με λογική αλληλουχία σκέψεων και σα να μην έφτανε αυτό, μίλησα και για την ευθύνη του όλων όσων συμμετείχαμε , στο κομμάτι που μας αναλογούσε…. Booooooooooooooooooom! Τα κανόνια του πολέμου βγήκαν και στράφηκαν προς τον αιρετικό της υποθεσης!

Λίγη ώρα αργότερα ο πατέρας μου που έτυχε να ακούσει μέρος της συζήτησης μου έκανε μία πολύ εύστοχη ερώτηση:

«Τελικά Παναγιώτη, όλα όσα έκανες και έμαθες για εσένα, την ψυχή σου και δεν ξέρω τι άλλο, σε ωφέλησαν ή σε απομόνωσαν?»

Κορυφαία ερώτηση! Το πρώτο σκέλος για τα οφέλη της βουτιάς στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, το έγραψα εδώ. Το δεύτερο σκέλος, το άγγιξα λίγο εδώ με τη βιβλική ιστορία του αποδιοπομπαίου τράγου, σήμερα ήρθε η σειρά του Μαύρου Πρόβατου να λάβει την αγάπη, την ανάλυση, την αναγνώριση που του αρμόζουν και φυσικά ένα γενναίο reframe της σημασίας του!

Δεν σας κρύβω ότι σε όλη τη σχεδόν 10ετή διαδρομή της ενασχόλησης  μου με τα της ψυχής, είτε ως πελάτης είτε και πρόσφατα ως Coach, βρέθηκα πολλές φορές στο δίλλημα:          

«…να μιλήσω ή να το βουλώσω?»

Αν ξαναπήγαινα πίσω σήμερα, θα επέλεγα να το είχα βουλώσει περισσότερες φορές από ότι το έκανα στην πράξη!

Ο αρχικός μου ενθουσιασμός να μοιραστώ γνώσεις και κατακτήσεις, σε συνδυασμό με την θέληση μου να βοηθώ όσο μπορώ και κυρίως σημαντικούς για εμένα ανθρώπους ….έπεσε σε τοίχο! Και μάλιστα υψηλό!  Μα καλά… αφού ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι αυτοί έχριζαν βοήθειας… το περίβλημα από το personal bullshit ήταν ξεκάθαρο, παχύ και βρωμερό! Ναι Ναι… έτσι νόμιζα….

Στη συνέχεια έμαθα αφ’ ενός ότι εκτός από το μέρος που αφορούσε εμένα όπως ο παραβιαστικός χαρακτήρας της συμπεριφοράς μου αυτής αλλά και των προσωπικών μου προβολών, έπαιζε και η απουσία θέλησης από τους άλλους αλλά όχι μόνο καθώς έμπαιναν στο παιχνίδια ο φόβος, ένστικτα αλλά και παρελθοντικές μνήμες.

Το παρακάτω ρητό που αποδίδεται στον Ιπποκράτη, όποιος και να το έχει πει τελικά είναι σοφότατο. Πριν λοιπόν «θεραπεύσουμε κάποιον, ας τον ρωτήσουμε αν πραγματικά θέλει να αφήσει πίσω ή να πετάξει όλα όσα τον αρρωσταίνουν…»

Κάποιος ο οποίος έχει γνώση και είναι ικανός επικοινωνιακά να διεισδύσει εις βάθος, να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει μία κατάσταση, συνήθως εκλαμβάνεται ως εχθρός ή επικίνδυνος για τη διατήρηση της ισορροπίας στο σύστημα το οποίο επιχειρεί να επηρεάσει. 

Όμως αν αυτός ο άνθρωπος είναι μέλος του συστήματος αυτού για πολλά χρόνια, όπως σε μία οικογένεια ή μία εταιρεία, τότε το παρελθόν μπορεί να εμφανιστεί ως εμπόδιο. Πχ φανταστείτε σε μία ομάδα που είναι μαζί δεκαετίες με παγιωμένους ρόλους, κάποιος ξαφνικά να πετύχει μία δραστική αλλαγή και να ξεβολέψει όλο το σύστημα…. «Αυτός που τότε έκανε αυτό, εκείνο και το άλλο!» , «αυτός που δεν μπορούσε να αρθρώσει μία λέξη ( πριν 10-15 χρόνια!) ….στον τροχό γρήγορα και στη δεύτερη ταχύτητα γρήγορα…γυρίστε τον μέχρι εκείνη τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει πραγματικά η δίαιτα!

Στο πρόσφατο Workshop του F. Pucelik στην Αθήνα είπε κάτι πολύ σημαντικό επάνω στο θέμα μας.  Το γενικό νόημα ήταν: κρατήστε και χρησιμοποιήστε αυτά που μάθατε για τον εαυτό σας και τους πελάτες σας όσοι είστε επαγγελματίες… στην οικογένεια σας και στους φίλους σας… να είστε αυτός/ή που γίνατε και γίνεστε με ότι μάθατε/κάνετε στη ζωή σας. Ο αποτελεσματικός τρόπος τελικά να επηρεάσουμε όσους είναι να επηρεαστούν είναι να γίνουμε εμείς πρώτα η αλλαγή, που θα θέλαμε να δούμε/ακούσουμε/νιώσουμε στους άλλους! Αλάνθαστο & αβίαστο! Let it and watch it flow!

Οι παραπάνω σκέψεις, που ζυμώθηκαν μαζί με ότι διδάχθηκα και βίωσα ανά τα χρόνια έδωσαν έναν νέο τρόπο σκέψης κατά τον οποίο η ταυτότητα Μαύρο Πρόβατο ή Αποδιοπομπαίος Τράγος ( …δεν είναι τα ίδια αλλά πολύ κοντά)   έπαψε να είναι επιβαρυντική και έγινε χρήσιμη και πολλές φορές λυτρωτική.

Σήμερα θα το αποκαλούσα κάτι σαν το foreign element της Virginia Satir στο Μοντέλο Αλλαγής της. Αυτό η αλλαγή μέσα μου, έβγαλε στην επιφάνεια τις θετικές ποιότητες αλλά και τη δύναμη μαζί με την απαραίτητη ευθύνη που τη συνοδεύει.

Οι σχέσεις μου βελτιώθηκαν δραματικά με όσους ήθελα να βελτιωθούν , δίχως να χάσω τη χαρά να βοηθώ όποιον μου το ζητάει αλλά και ακόμα όσους δεν βρίσκουν τη δύναμη να το κάνουν. Είναι ΟΚ! Ονομάζεται συμπεριφορική ευελιξία ή αλλιώς υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πάει κάποιος στη Ρώμη…

Η ταυτότητα Μαύρο Πρόβατο, από ζοφερά χρώματα απέκτησε λαμπερά και η επαναπλαισίωση της ως κάτι νέο δίχως ταμπέλα αλλά με ποιότητες όπως ο σεβασμός, η ευθύνη της δημιουργίας νέων δεδομένων εκτός των άλλων, την έκανε λειτουργική για εμένα.

Αυτός ή αυτή που έχει αναπτύξει την ικανότητα να βλέπει , να ακούει και να νιώθει εις βάθος αυτά έχει την ευθύνη της δημιουργίας επιλογών πρώτα για τον εαυτό του και στη συνέχεια για κάθε σύστημα στο οποίο συμμετέχει. Είτε είναι οικογένεια, είτε είναι εταιρεία, είτε ομάδα , είτε ζευγάρι, είτε παρέα.

Οι συμπεριφορές που αποδίδονται στα Μαύρο Πρόβατα είναι πράξεις απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη συνέχεια! Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μία απαραίτητη συνθήκη: η απουσία ενοχών και δραματοποίησης. Η αποδοχή της ταυτότητας του Μαύρου Προβάτου έχει μπόλικες και από τις δύο!

 Μόνο όταν οι προσωπικές βλακείες και τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, αποδομηθούν, θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω στα νέα δεδομένα της ζωής μας και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της ζωής μας, σοφότεροι και αποτελεσματικότεροι!

Εστιάστε λοιπόν στις ποιότητες της ταυτότητας αυτής που εξυπηρετούν τους στόχους σας και κάψτε τα υπόλοιπα μαζί με την ταυτότητα.

Κλείνοντας το άρθρο θα σας αποκαλύψω κάτι για την ιστορία του αποδιοπομπαίου τράγου…. Ο τράγος που επέλεγαν στην ιστορία να φορτώσουν επάνω του όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων …

…ήταν πάντοτε ο δυνατότερος!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑