Βγάλε τον βάτραχο από τη μέση!

Τα πιο άβολα, αποκρουστικά πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα κάνουμε = ο βάτραχος.

Το να σχεδιάζει κανείς και να βάζει προτεραιότητες είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί τους ανθρώπους.

Φαντάσου μια μέρα χωρίς περιττά meeting, διάσπαση προσοχής από συναδέλφους, αδιάκοπες ειδοποιήσεις από social εφαρμογές, έλεγχο των e-mail σου κάθε λεπτό και μια μέρα χωρίς να αναβάλλεις τις περισσότερες δραστηριότητες.

Φαίνεται απίθανο, σωστά; Αλλά πραγματικά δεν θα έπρεπε να φαίνεται τόσο δύσκολο να φέρεις εις πέρας μια σημαντική δουλειά κάθε μέρα. Αν απομόνωνες όλο το χρόνο που ξοδεύεις σε ασήμαντες δραστηριότητες, θα σε εντυπωσίαζε το τι θα μπορούσες να πετύχεις κάθε εβδομάδα.

Βγάλε αυτόν το βάτραχο από το δρόμο σου!

“Είναι καθήκον σου να φας το βάτραχο. Είναι καλύτερο να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις το πρωί. Και αν θα πρέπει να φας δύο βατράχους, είναι καλύτερο να φας πρώτα τον μεγαλύτερο.” — Mark Twain

Κάθε πρωί, αμέσως μόλις ξυπνάς να ολοκληρώνεις την πιο ανεπιθύμητη, την πιο βαρετή δουλειά που μπορείς να σκεφτείς για εκείνη τη μέρα (=τον βάτραχο). Ιδανικά θα την έχεις προγραμματίσει από το προηγούμενο απόγευμα. Αυτό θα σου δώσει απίστευτη ενέργεια καθώς θα νιώθεις ότι έχεις πετύχει κάτι σημαντικό αλλά και επιπλέον χρόνο για να ασχοληθείς με τα ουσιώδη.

Πώς θα εντοπίσεις τον πιο φημισμένο βάτραχο της καθημερινότητάς σου;

Για να έχεις μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις εργασίες που πρέπει να κάνεις, απλώς έχε στα υπόψη ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να επικεντρωθείς στα πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αναγκαίο να γίνουν. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχεις κανένα ιδιαίτερο κίνητρο για να τα ολοκληρώσεις, ενώ πέφτουν στο έλεος της αναβλητικότητας.

Πρόσεχε σε τι λες «ναι» και μείωσε τους βατράχους σου

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να λες «ναι» σε πράγματα, δραστηριότητες και δουλειές που μισείς. Σταμάτα να χάνεις το χρόνο και την ενέργειά σου. Επέλεξε τα καθήκοντα που αναλαμβάνεις πιο συνειδητά.

Αν κάτι που δέχεσαι δεν σε βελτιώνει, ενισχύει ή δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο τότε πες «όχι» και επικεντρώσου σε πράγματα που είναι ωφέλιμα και για εσένα και για τον άλλο.

Πώς θα πάρεις τη σωστή απόφαση για το πού να εστιάσεις το χρόνο σου και την ενέργειά σου; Μέσα από ερωτήσεις τύπου:

  • Είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει;
  • Έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες και την προσωπικότητά μου;
  • Έτσι θέλω να περνάω τη μέρα μου;
  • Είναι κάτι το οποίο έχω ανάγκη στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;

Το να τρως βατράχια και να ολοκληρώνεις πρώτα τις πιο ανεπιθύμητες δραστηριότητες δεν είναι πάντα ευχάριστο. Το μυστικό για να ξεκλειδώσεις την παραγωγικότητά σου είναι να ξέρεις τι θα κάνεις και πότε να το κάνεις. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναβλητικότητα προς όφελός σου.

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑