Στο δρόμο της Συλλογικής Αφύπνισης.

Κάθε εποχή στην Ιστορία που η ανθρωπότητα έκανε ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης, υπήρξαν πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι που προετοίμασαν τον κόσμο γι αυτό. Μίλησαν για νέες ιδέες, για ισότητα, για δικαιώματα, έβγαλαν τον άνθρωπο από το μικρόκοσμο του και τον βοήθησαν να οραματιστεί και να κάνει το επόμενο βήμα.

Από τους σοφούς της αρχαιότητας μέχρι τους μεγάλους πολιτικούς μεταρρυθμιστές, από τους προφήτες μέχρι τους ιδρυτές των μεγάλων θρησκειών, πάντα υπήρξαν προπομποί των νέων ιδεών που προετοίμασαν τον κόσμο.

Η τελευταία τέτοια εμπειρία της ανθρωπότητας ήταν η εποχή του Διαφωτισμού, τον 17ο αιώνα και αρχές του 18ου, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλους της τομείς της ζωής.

Παρατηρώντας το σήμερα, βλέπουμε πως έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια αφύπνισης. Ξεκίνησε ως έννοια New Age, εξελίχθηκε, άλλαξε και σήμερα βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε πολλούς να μιλούν για πνευματικότητα, για αγάπη, για την έννοια ότι είμαστε όλοι ένα. Είμαστε το  Όλο.

Οι σημερινοί προφήτες είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, που συνήθως βίωσαν μία μεγάλη προσωπική δοκιμασία, που πίστεψαν και χρησιμοποίησαν την προσωπική τους ψυχική δύναμη για να υπερβούν εξαρτήσεις ή να νικήσουν σοβαρές ασθένειες, άνθρωποι με έντονη διαίσθηση και εσωτερική σοφία και με σκοπό ζωής να προσφέρουν στους άλλους και να μοιραστούν την εμπειρία τους για να  τους εμπνεύσουν.

Μία νέα εποχή Διαφωτισμού έρχεται που θα έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο, για να φέρουμε ισορροπία στον πλανήτη, για να σταματήσουμε την καταστροφή που έχουμε προκαλέσει με την απληστία και το βιασμό της φύσης και της ψυχής μας μέσα από την ατέρμονη αναζήτηση του πλούτου, παραβιάζοντας κάθε αξία και έννοια σεβασμού.  Μια παραβίαση που έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ένα νέο είδος συσχέτισης έρχεται, ένα νέο είδος αγάπης. Εκείνης που δεν έχει καμμία προσδοκία από τον άλλον και που αναγνωρίζει τον άλλον ως ισάξιο.

Enlightment, nirvana, φώτιση, θέωση της ψυχής και άλλες ονομασίες έχουν αποδοθεί σε αυτή την κατάσταση που έχει ήδη αναφερθεί από προηγούμενους εμπνευστές και οραματιστές και που τώρα μπαίνει σε πορεία παραγματικού βιώματος. Κάποιοι – ελάχιστοι – άνθρωποι την έχουν ήδη βιώσει, ενώ τώρα αρχίζει να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους και εξαπλώνεται σε όλη τη γη.

Παλιά σοφία έχει αναβιώσει και είναι προσβάσιμη σε όλους, παραδοσιακές συνταγές για θεραπείες και τεχνικές αυτοΐασης είναι διαθέσιμες σε όποιον τις αναζητήσει, επιστροφή σε βιολογικά προϊόντα διατροφής, φυσικοί τρόποι καλλιεργιών έχουν μπει ήδη σε εφαρμογή και αυτή η αναζήτηση ποιότητας και όχι ποσότητας αρχίζει και επηρεάζει την καθημερινότητα μας και τη συμπεριφορά μας.

Είμαστε ακόμα στην αρχή, σε κάτι που θα έχει διάρκεια. Η γνώση αυτη τη στιγμή δεν είναι μόνο στην κατοχή κάποιων γκουρού ή δυσεύρετων σοφών και πολλοί άνθρωποι την αναζητούν και την εφαρμόζουν ήδη στη ζωή τους. Η αλλαγή έχει αρχίσει. Και τα κοσμικά φαινόμενα και γεγονότα δίνουν το στίγμα και το μήνυμα.

Ο άνθρωπος αρχίζει να αναζητά την ουσία. Να συνειδητοποιεί ότι η ποιότητα και η πορεία της ζωής του είναι στα δικά του χέρια και στις δικές του αντιλήψεις, σκέψεις, αποφάσεις, πράξεις. Να ερευνά και να ζητά βοήθεια και κατεύθυνση. Και δόξα τω Θεώ, υπάρχουν τόσοι άξιοι και εμπνευσμένοι επαγγελματίες δίπλα μας.

Χρειάζεται προσοχή, κριτική σκέψη και σόφρων νους στη διαδικασία μετάβασης. Και σεμνότητα. Το εγώ στη νέα εποχή θα είναι ανίσχυρο και ο ρόλος του δε θα είναι κυρίαρχος στην ύπαρξη, αλλά βοηθητικός. Θα επιστρέψει στην παλιά, αρχέγονη χρήση του, εκείνη που τον προστάτευε από τον ορατό κίνδυνο.

Γιατί η φώτιση, ο νέος Διαφωτισμός αφορά την πνευματικότητα μας. Είναι εσωτερική φώτιση. Κι όπως σε όλα τα πράγματα ξέρουμε ότι ο εσωτερικός παράγοντας,  το εσωτερικό κίνητρο είναι το μόνο που μπορεί να φέρει αυθεντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα, έτσι ξέρουμε πια ότι στην εποχή που ζούμε μόνο η εσωτερική φώτιση είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή και μια νέα πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους, για τα πάντα.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν ο καθένας στη διαδρομή που έχει επιλέξει, με σεμνότητα. Αν νοιώθουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, πιο φωτισμένοι, πιο αφυπνισμένοι, αν τους βλέπουμε με απαξίωση και πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι εκλεκτοί, βαδίζουμε σε λάθος δρόμο και σε επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια που μόνο στη φώτιση δεν οδηγούν.

Αν πιστεύουμε ότι έχουμε γνώση που οι άλλοι δεν έχουν και προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση προς όφελος μας, γρήγορα θα αποκαλυφθούμε και δε θα αργήσει να φανεί το κίνητρο μας.

Δες τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Το ‘ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον’ το βλέπουμε σε καθημερινή βάση και το ακούμε συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αδικίες, μίση και πάθη που σιγόκαιγαν καλυμένα, αναζοωπυρώνονται και ζητούν δικαίωση και διέξοδο. Το ψέμα και η υποκρισία αποκαλύπτονται.

Η έννοια του ηγέτη δεν είναι πια αυτή που γνωρίζαμε. O Daniel Coleman που πρωτοέγραψε για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, αναφέρει το 2002 στο βιβλίο του ” Ο Νέος Ηγέτης”  ότι  “η χαρισματική ηγεσία συντελείται εκεί που η καρδιά συναντιέται με το μυαλό και το συναίσθημα με τη σκέψη. Αυτά είναι τα φτερά που κάνουν το γνήσιο ηγέτη να πετά.”

Σήμερα, η νέα αυτή μορφή ηγέτη προβάλλεται όλο και περισσότερο και ως ηγέτης ορίζεται ένα άτομο που σκοπό έχει να προσφέρει αξία, που με το παράδειγμα του εμπνέει την ομάδα του ώστε να καταθέτει ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του για το κοινό καλό.

Η έκφραση αλήθειας και η αυθεντικότητα είναι το ζητούμενο πια. Πέρα από κάθε επικάλυψη, κάθε μακιγιάζ και κάθε προσποίηση. Να βρούμε τη δύναμη να πετάξουμε απο πάνω μας ό,τι έχουμε μάθει που δεν εξυπηρετεί το ανώτερο καλό μας, τον ανώτερο εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας και να βρούμε νέους τρόπους συμπεριφοράς, διαβίωσης, συνύπαρξης.

Και να επιτρέψουμε στο εγώ να μικρύνει. Να αφήσει χώρο  στην αγάπη και στην αποδοχή, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν ρίζες, φύλλα και να ανθίσουν.

Γιατί ο κύριος λόγος που ήρθαμε σ’ αυτή τη γη είναι για να δώσουμε αγάπη και να προσφέρουμε χωρίς υστεροβουλία και χωρίς προσδοκίες.

Με αυτή τη γνώση γεννηθήκαμε.

Και τώρα καλούμαστε να ξεχάσουμε ό,τι μάθαμε στην πορεία της ζωής μας μέχρι σήμερα και να ξαναμάθουμε αυτό που ξέραμε από την αρχή.

Αξίζει τον κόπο, την επένδυση, την ενέργεια που χρειάζεται για να επιτευχθεί.

Αξίζει μια τέτοια ζωή, γεμάτη αυθεντικότητα, αλήθεια και φως.

Αξίζει για όλους τους ανθρώπους και για όλη τη γη!

Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, θα βρείτε εδώ: 

 

 

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑