Τόσα καλοκαίρια…

 «Θα μου λείψουν όσα κάναμε παρέα…»

Έτσι άκουσα να λέει ένα πιτσιρίκι στους γονείς του, καθώς μάζευαν τα πράγματά τους. Οι διακοπές είχαν τελειώσει…

Το μυαλό μου άρχισε να ταξιδεύει. Μα τι θα γίνει το υπόλοιπο καλοκαίρι; Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του χειμώνα; Δεν γίνεται. Σχολεία, φροντιστήρια έχουν κλείσει. Διαβάσματα τέλος. Τι γίνεται αυτός ο χρόνος που απελευθερώνεται;

Είναι τελικά οι διακοπές το σημείο συνάντησης μια οικογένειας; Ναι είναι η απάντηση. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια και μακάρι όλες οι οικογένειες να έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν κάποιες μέρες διακοπές όλοι μαζί.

Πάντα στις διακοπές είναι αλλιώς. Οι ρυθμοί διαφορετικοί, η διάθεσή μας, συνήθως, καλύτερη, χρόνος για νέες εικόνες, τοπία, παιχνίδια με τα παιδιά, εμπειρίες χαράς και ξεγνοιασιάς που αποτυπώνονται στο μυαλό και στην καρδιά. Και εννοείται ότι διακοπές εννοούνται και οι μέρες στο χωριό.

Όμως ας μην ξεχνάμε πως ακόμα ζούμε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και οι οικογενειακές διακοπές για πολλούς φαντάζουν πολυτέλεια. Επίσης, οι διακοπές, είναι μόνο ένα σύντομο χρονικό διάστημα στα καλοκαίρια της ζωής μας. Ελεύθερος χρόνος για κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά μας υπάρχει όλη την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

Το να πάμε μια βόλτα για παγωτό, να δούμε μια ταινία, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο, είναι κάποιες πολύ κοινές, απλές, ιδέες. Δεν σας λέω τίποτα πρωτότυπο. Εσείς θα βρείτε τι μπορείτε να κάνετε, κάθε πότε, που και με ποιους. Το πιο σημαντικό όμως είναι η δράση. Η φράση εκείνου του παιδιού, αυτό έλεγε. «θα μου λείψουν όσα κάναμε». Δεν είπε, θα μου λείψει η θάλασσα, ή οι διακοπές. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πόσο εύκολα προγραμματίζουμε ραντεβού, υποχρεώσεις και δουλειές, αντί λίγο χαλαρό χρόνο με τα παιδιά μας.

Καμιά διάθεση για στεναχώριες, επικρίσεις, ή νουθεσίες δεν έχει αυτό το άρθρο. Μόνο ανάγκη για υπενθύμιση των μικρών, σημαντικών απολαύσεων που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Όχι μόνο τα παιδιά μας. Απλά αυτά το θυμούνται πιο εύκολα, ενώ εμείς συνήθως το ξεχνάμε.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και ελεύθερου χρόνου!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από τη Χρυσούλα εδώ!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑