Το ύφασμα της Φιλίας.

Το ύφασμα της Φιλίας.

Η Φιλία μοιάζει στα μάτια μου σαν ένα λευκό ολομέταξο ύφασμα, ελαφρύ και αέρινο…

… Μεταξωτό και πολύτιμο.

Όπως πολύτιμες είναι οι ώρες που μοιράζεσαι με το φίλο σου, τον πιο κοντινό σου και πιο έμπιστο σου άνθρωπο. Που θα σε ακούσει με την καρδιά του και με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση, που θα κάνει δικό του το δικό σου, χαρά του τη χαρά σου και θλίψη του τη θλίψη σου.

… Λευκό.

Στο χρώμα του κρυστάλλινου, του καθαρού και του διάφανου. Γιατί στη φιλία δε χωρούν οι σκιές και οι ρωγμές, ούτε τα ψεύτικα χαμόγελα και τα προσωπεία. Η φιλία αναπνέει με το φως και την αλήθεια, με την παραδοχή του άλλου και με τη διαφάνεια,  την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.

… Ελαφρύ και αέρινο.

Σαν την ελευθερία. Για να αφήνει χώρο στους ανθρώπους να ανασαίνουν στους δικούς τους ρυθμούς, για να δροσίζεται η ύπαρξη, για να απολαμβάνουν οι καρδιές τον κοινό χώρο εμπιστοσύνης.

Όταν στο ταξίδι και το ανέμισμα του αυτό το υπέροχο ύφασμα σταματήσει και τυλίξει εσένα μαζί με κάποιον άλλον ή κάποιους άλλους, κράτησε το στα χέρια σου με ευλάβεια. Ήρθε για να γκρεμίσει τη μοναξιά σου. Ήρθε για να σου προσφέρει δώρα και μαθήματα ζωής. Ήρθε για να ακουμπήσει η ψυχή σου. Ήρθε για να σε  σπρώξει να προχωρήσεις ή να τρέξεις όταν χρειάζεται, να  ξεκουραστείς στα δύσκολα ή να πανηγυρίσεις στα ευχάριστα.

Το ύφασμα της Φιλίας πρόσεξε το γιατί είναι ευαίσθητο.

Πρέπει και οι δύο πλευρές να το κρατάτε με προσοχή στα χέρια σας.  Να μη το τραβάτε προς το μέρος σας ο ένας ή ο άλλος , να μην το φορτώνετε με βάρη, προσδοκίες και απαιτήσεις γιατί θα κάνει ρωγμές στην ύφανση του και τελικά δε θα αντέξει. Κι αν τυχόν σκιστεί και θελήσετε να το επισκευάσετε, να ξέρεις ότι ένα μπάλωμα θα κοστίσει πολύ. Κι όσο επιδέξια κι αν είναι γίνει, θα έρχονται στιγμές που  θα φαίνεται αυτή η ανεπαίσθητη ρωγμή στην ύφανση της εμπιστοσύνης και της χαράς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αν έχεις ένα  Φίλο που ξέρει να σε ακούει, που  είναι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς, που σε νοιώθει, σε χαρά και σε λύπη, πρόσεξε πολύ να μην παραβιάσεις τις ισορροπίες, γιατί η σχέση αυτή στηρίζεται σε  λεπτές,  μεταξωτές  στιγμές.

Ό,τι σου εμπιστεύεται αφορά μόνο εκείνoν κι εσένα. Κι εκεί οφείλει να μένει. Το παίρνεις μαζί σου και το κρατάς μυστικό για πάντα, είτε η Φιλία αυτή συνεχιστεί είτε όχι.  Είναι θέμα δικής σου ακεραιότητας.

Όταν κάποιος σου σχολιάσει αρνητικά το Φίλο σου, μη σιωπάσεις. Είναι ανέντιμη τακτική, που αφήνει ανυπεράσπιστη το Φίλο σου και δίνει στον κακόβουλο την εντύπωση οτι συμφωνείς μαζί του. Οφείλεις να βάλεις όρια στον άλλον.

Επίσης θυμήσου, όταν τηλεφωνείς στο Φίλο σου για να ‘τα πεις και να ξεθυμάνεις’, μήπως είναι κι εκείνος στην ίδια κατάσταση και δε σε κάλεσε, μόνο και μόνο για να μη σε φορτώσει με τα δικά του. Σιγουρέψου πρώτα ότι είναι σε θέση να σε ακούσει και μετά συνέχισε.

Όταν σε καλεί, πριν αρχίσεις να  λες τα χίλια βάσανα σου, σκέψου μήπως ο λόγος που σήκωσε το ακουστικό ήταν για να μοιραστεί μαζί σου κάτι που τον απασχολεί και σε χρειάζεται για να ακούσει μία άλλη οπτική.

Όταν είστε μαζί, μείνε σε θέματα που αφορούν εσάς. Επικοινώνησε ουσιαστικά μαζί του, μοιράσου τις σκέψεις σου, τα σχέδια σου, τη ζωή σου, τους στόχους σου.

Ο αληθινός Φίλος θα νοιώσει τη χαρά σου σα δική του, θα  γιορτάσει και θα πανηγυρίσει μαζί σου! Θα λάμψει από ενθουσιασμό για τις κατακτήσεις και τις επιτυχίες σου και θα σε καμαρώσει.

Όμως το ίδιο θα κάνει και στον πόνο σου. Κι αυτό ίσως τον εμποδίσει να βρει τρόπο να σε παρηγορήσει. Γιατί κι εκείνος θα πονά βαθιά γι’ αυτό που θα βιώνεις. Θα είναι εκεί για να σε ακούσει, για να ακουμπήσεις, για να μοιραστείς μαζί του τα συναισθήματα σου.

Μην παρεξηγήσεις τη βουβή σιωπή του. Άκου τους ήχους του σεβασμού και της ευγένειας. Και της προσευχής. Και και της δύναμης.  Θα είναι επειδή θα ξέρει ότι ο πόνος χρειάζεται χώρο για να βιωθεί, χρόνο για να  εξαϋλωθεί και προσωπική απόφαση για να μείνει στο παρελθόν και να πάρει τη θέση του η αγάπη για ζωή. Θα είναι γιατί ξέρει ότι αυτό είναι ένα προσωπικό ταξίδι σου και ότι οφείλει να μείνει σε κάποια απόσταση με διακριτικότητα, σεβασμό και κατανόηση.

Να θυμάσαι ότι η  Φιλία είναι ένα ολομέταξο πέπλο, ελαφρύ, αέρινο, εύθραυστο και ελεύθερο που μόνο αν βρει αλήθεια, νοιάξιμο, σεβασμό και αμοιβαία ενσυναίσθηση θα αποφασίσει να σταματήσει το ανέμισμα του και θα αγκαλιάσει γλυκά την ανθρώπινη σου ύπαρξη…

Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου θα βρείτε εδώ:

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑