Το Τρύπιο Βαρέλι …

«…όσοι άνθρωποι νιώθουν μέσα τους έντονη πίεση για προσωπικούς τους λόγους, ψάχνουν να βρουν έναν άλλο άνθρωπο να την εκτονώσουν και μόλις βρουν αυτόν που θα τους το επιτρέψει, την εκτονώνουν όπως και ακριβώς το νερό θα εκτονωθεί από τις τρύπες, αν το ρίξουμε σε ένα τρύπιο βαρέλι…» ,

 

είπε ο γέροντας και συνέχισε,

 

«…αν το επιθυμείς γίνε αυτός, που θα ανοίξει τη δίοδο στον άλλο που βασανίζεται , για να εκτονώσει την εσωτερική του ένταση, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να γίνει η τρύπα μέσω της οποίας αυτή θα εκτονωθεί…»

Η εσωτερική ένταση είναι σαν ένα υγρό που ψάχνει μία δίοδο για εκτονώσει την καταστρεπτική του μανία, συνήθως επάνω στους άλλους. Και μόλις βρει την πρώτη ευκαιρία, με τη μορφή μίας κουβέντας ή μίας πράξης καλοσύνης, ξεσπά με άσχημες συνέπειες και για τον θύτη και για το θύμα, καθώς ο θύτης γίνεται και αυτός θύμα της ίδιας του της μανίας του.

Παρακολουθώ όλη αύτη την έξαρση του θλιβερού φαινομένου του Bullying να θερίζει ζωές και σε αυτές τις ζωές προσμετράω όχι μόνο αυτές που έφυγαν, αλλά και αυτές που έμειναν πίσω και από τις δύο πλευρές.

Πως μπορεί ένας γονέας να αναγνωρίζει την επιθετικότητας στο παιδί του και να μην κάνει κάτι? Και μάλιστα στα τελευταία κρούσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι οικογένειες των θυτών ήταν εύπορες, γνωστές στην τοπική κοινωνία και όμως έκλειναν τα μάτια πριν και προσπαθούσαν να κλείσουν και τα στόματα, μετά το κακό!

Από την άλλη πλευρά, αυτή του θύματος έχοντας και εγώ βιώσει τέτοιες καταστάσεις, ως εύσωμο, μοναχικό και με διαφορετικά ενδιαφέροντα παιδί, δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας γονέας διακρίνει ότι το παιδί του υποφέρει και δεν κάνει κάτι ,αμεσα την πρώτη στιγμή που το παρατηρεί, ακόμα και αν στο τέλος αποδειχθεί ότι υπερέβαλε!

Το μόνο που μπορώ να πω με πολύ αγάπη σε όσους γονείς βλέπουν σημάδια επιθετικότητας στα παιδιά τους είναι να το παρακολουθήσουν και να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό και για το παιδί αλλά και για τους ίδιους καθώς τα παιδιά είναι ο καθρέπτης της οικογένειας!

Αλλά και σε όλους όσους ανέχονται τέτοιες καταστάσεις και γίνονται η «τρύπα στο βαρέλι» , καταπίνοντας όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.

Να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, διότι μιλώντας θα σώσουν ζωές. Πιθανόν τη δική τους, αλλά και των άλλων, θυμάτων και θυτών! Μπορεί οι ίδιοι να είναι πιο προετοιμασμένοι από το σπίτι τους για να αντέξουν, αλλά κάποιος άλλος άνθρωπος να μην είναι!  Δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή, όταν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνο το παιδί που με κυνηγούσε για 2-3 χρόνια μέχρι που άλλαξα σχολείο, με αναγνώρισε κατευθείαν και δεν μπόρεσε να με κοιτάξει στα μάτια.

Το παιδί που τότε φάνταζε δυνατό, εκείνη τη στιγμή έδινε την εντύπωση ενός ενήλικα με πολλά προσωπικά θέματα και  να σας πω την αλήθεια τον λυπήθηκα και του έκανα ένα νεύμα με κατανόηση και συμπόνοια. Αν του φερόμουν επιθετικά θα γινόμουν σαν και αυτόν, αν τον περιφρονούσα δεν θα ήμουν εντάξει μέσα μου.

Μία λάθος συμπεριφορά δεν μπορεί να διορθωθεί με μία εξίσου λάθος!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑