Τα Πρόβατα και το Σανό…

Στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή ως τώρα ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα που με εκπλήσσει κάθημερινά είναι η δύναμη των παγιωμένων απόψεων και το πώς κυβερνούν τη ζωή των ανθρώπων, είτε με θετικά είτε με καταστροφικά αποτελέσματα.

Είτε αφορά ένα απλό θέμα όπως η διοίκηση μίας εταιρείας, είτε αφορά ένα σοβαρό θέμα όπως η ανατροφή και η σίτιση ενός παιδιού, οι κανόνες δίνουν και παίρνουν! Δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά στο διαδίκτυο , τον εντυπο τύπο κλπ και θα παρατηρήσετε  ατελείωτες λίστες απο κανόνες και best practices από διάφορους guru ανά τομέα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δική τους προσωπική αλήθεια είναι η παγκόσμια αλήθεια της ζωής και αν την ακολουθήσουμε σύντομα θα θησαυρίσουμε ….

Θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό (…φυσικά αστειεύομαι!) : Η ζωή είναι μεγαλύτερη από τον κάθε άνθρωπο! Όποιος ισχυριστεί ότι κρατά την απόλυτη αλήθεια , κάποιο υπόγειο σκοπό έχει ή είναι αφελέστατος! Αν όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι guru είχαν στα χέρια τους την απόλυτη γνώση αυτού του κόσμου και ακόμα πιο σημαντικό, αν την μοίραζαν απλόχερα, τότε ο κόσμος μας θα ήταν σε πολύ πολύ καλύτερη μοίρα! Σήμερα υπάρχουν 100άδες χιλιάδες guru που ισχυρίζονται ότι ο τρόπος τους είναι ο μοναδικός …yeah right!

…ο καθένας έχει βαθιά μέσα του τη δική του αλήθεια και αρκεί μόνο να μάθει πως θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή…

Κάθε φορά που γράφω κάτι είτε εδώ είτε στη δουλειά μου, την επόμενη στιγμή μπαίνω στη διαδικασία να το αμφισβητήσω, όπως άλλωστε θα κάνω και σε αυτό το κείμενο και το  ίδιο σας προτρέπω να κάνετε και εσείς! Άλλωστε αυτό δεν αποτελεί παρά μόνο την δική μου προσωπική αλήθεια , η οποία για όλους εσάς που τη διαβάζετε μπορεί μόνο να αποτελέσει ένα μικρό μικρό λιθαράκι για την ανακάλυψη της δικής προσωπικής αλήθειας.

Η ζωή είναι ένα πολύ προσωπικό ταξίδι για τον κάθε ένα από εμάς!

Οι άνθρωποι είμαστε κατά βάση εξερευνητές της ζωής. Χαρτογραφούμε το περιβάλλον γύρω μας και βάση αυτών χαρτών ζούμε τη ζωή μας και έχουμε τα αποτελέσματά μας. Οι χάρτες (η ακριβής ονομασία τους είναι νευρογλωσσικοί χάρτες) είναι λίγο διαφορετικοί απο τους χάρτες της γής και αποτελούνται από αξίες και πεποιθήσεις που έχουμε μαζέψει ζώντας τη ζωή μας, μαζεύοντας πληροφορίες τις οποίες επεξεργαζόμαστε και με το προϊόν αυτής εμπλουτίζουμε τους προσωπικούς μας χάρτες.

Οι πηγές της πληροφορίας και των βιωμάτων, μπορεί να είναι η οικογένεια μας και οι οικογενειακές πεποιθήσεις, το κοινωνικό σύστημα που ζήσαμε αλλά και ζούμε, η εθνικότητα και οι γλώσσες που μιλάμε, η εκπαίδευσή μας, η αξιακή μας βάση κλπ.

Έρχεται λοιπόν κάποια στιγμή που το αποτέλεσμα που έχουμε δεν εξυπηρετεί τα όνειρά μας. Εκεί ο χάρτης μας χρειάζεται αναβάθμιση καθώς εμείς θέλουμε πχ να κάνουμε τον γύρω της υφηλίου αλλά ο χάρτης μας ακόμα την απεικονίζει επίπεδη!

Κάθε επόμενο στάδιο της ζωής μας χρειάζεται την καλύτερη έκδοση του εαυτού μας και για να γίνει αυτό. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται δημιουργική αμφισβήτηση όλων όσων έχουμε αυτή τη στιγμή, διότι όλα συμμετέχουν σε ένα αποτελεσμα που δεν μας ικανοποιεί πλέον!

Πιστεύω ότι το θαύμα της ζωής είναι πολύ μεγάλο και πολύ μεγαλύτερο από τον οποιοδήποτε άνθρωπο όσο σπουδαίος και διαβασμένος είναι.  Οι άνθρωποι περνούμε τη ζωή μας προσπαθώντας να την εξηγήσουμε μέσα από τα πρίσματα της επιστήμης, της θρησκείας, της φιλοσοφίας, του μηδενισμού, του σαμανισμού και δεκάδων προσεγγίσεων και είναι οκ και σεβαστό. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως ότι άσχετα αν κάτι μας κάνει και μας ικανοποιεί εσωτερικά, δεν είναι η απόλυτη αλήθεια, είναι απλά ένα μοντέλο του πως νομίζουμε ότι λειτουργεί ο κόσμος και μέχρι εκεί.

Αυτό που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια είναι η μανία του κόσμου με την επιστήμη και τις διάφορες έρευνες που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν τη θέση , αλλά ανάθεμα και αν έχουν πραγματικά διαβάσει το 10% από αυτές…

Περνώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου βουτηγμένος σε στοίβες βιβλίων και επιστημονικών ερευνών για να βρώ την αλήθεια από έγκυρες πηγές (…εδώ γελάμε…) , συνειδητοποίησα ότι διάβαζα τους χάρτες της πραγματικότητας των συγγραφέων τους και ίσως των εταιρειών που χρηματοδοτούσαν το έργο τους… τίποτε περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οσο αποδεκτοί και αν είναι από το κοινό.

Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα της επιστήμης, απλά προσπαθώ να ξεχωρίσω τις “θρεπτικές” έρευνες από το “σανό”. Η επιστημονική κοινότητα αυτό που κάνει είναι καταρτίζει μοντέλα για τη λειτουργία του κόσμου και να ερευνά κατά το πόσο λειτουργούν. Αν έχουν σημαντικά αποτελέσματα, τότε εφαρμόζονται και αυτό μέχρι να προκύψει ένα νέο μοντέλο που αναιρεί το προηγούμενο κ.ο.κ. Αυτό δίχως να βάλουμε στην εικόνα τις κατευθυνόμενες έρευνες που εξυπηρετούν συμφέροντα και Brands… Εδώ καθημερινά ο κόσμος είναι με το γνωστό αναψυκτικό στο χέρι, διαλαλώντας ότι η ζάχαρη σκοτώνει….

Μετά το παραπάνω στάδιο, πέρασα σε ποιό πνευματικές αναζητήσεις, αναζητώντας απαντήσεις σε ενεργειακό και πνευματικό επίπεδο βουτώντας βαθιά σε πρακτικές του παρελθόντος. Ομολογώ ότι εκεί ανακάλυψα ασύγκριτα περισσότερες απαντήσεις και μου δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερες ερωτήσεις , αλλά και πάλι μου έλειπαν οι αποδείξεις! Ωραία όλα αυτά αλλά τελικά πως παρατηρώ ότι δουλεύουν? 

Κάπου σε αυτό το ταξίδι και ειδικά όταν εμβάθυνα στην κατανόηση της ανθρώπινης σκέψης και πράξης, βρέθηκα μπροστά στο φαινόμενο των γενικεύσεων ως αδιέξοδο σημείο για τον άνθρωπο που τις εκφράζει ή από την οπτική του Coach ως σημείο προς διερεύνηση και βελτίωση! Περισσοτερο θα επεκταθώ σε μελλοντικό άρθρο, αλλά κρατήστε σήμερα ότι οι δογματισμοί και οι κανόνες συνήθως κρύβουν από πίσω άγνοια, οσο βαρύγδουποι και αν είναι ή “σοβαρός” και αν πιστεύετε ότι είναι αυτός που τους εκφράζει!

Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι για εμένα και τον τρόπο που επέλεξα να ζω τη ζωή μου σύμφωνα με την προσωπική μου αλήθεια, η ουσία είναι στην πληθώρα προσλαμβανουσών και στη σύνθεση αυτών σε ένα προσωρινό μοντέλο του κόσμου γύρω μου, που εξυπηρετεί τους στόχους μου.  Όσο εξυπηρετεί θα υπάρχει, όταν θα σταματήσει θα αλλάξει σε κάτι που να εξυπηρετεί τη νέα πραγματικότητα.

Αυτή την κοσμοπρακτική την εφαρμόζω από τα πιο απλά θέματα έως και το πιό σημαντικά άβατα της κοινωνίας μας όπως η διατροφή, η ανατροφή ενός παιδιού και η οικογένεια! Ο,τι αξίζει, τελικά θα μείνει.

Το τι θα πεί ο κόσμος, η κοινή γνώμη, η γειτόνισσα, η μανούλα του facebook και ο κάθε αυτο-ανακυρηγμένος Guru, δεν με αφορά. Είμαι ανοικτός στα πάντα , αλλά ταυτόχρονα τα προσεγγίζω ως αναληθή, ψάχνοτας για τα λιθαράκια που χρειάζομαι! Ο κάθε ένας γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό, την οικογένεια του και τις ανάγκες τους!

 

Κλείνοντας το σημερινό σεντόνι θα σας διηγηθώ μία από τις προκλητικότερες αμφισβητήσεις και αλλαγές που πέτυχα στη ζωή μου βήμα προς βημα , εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω! Σε καμία περίπτωση τα παρακάτω δεν αποτελούν προτροπή για κανέναν, άλλωστε το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην δημιουργική αμφισβήτηση!

“Πάντοτε ήμουν ένας άνθρωπος που καταγίνοταν με τη διαχείριση του βάρους και της εικόνας του, με όχι σπουδαία αποτελέσματα. Απο τα 13 μέχρι και τα 42 μου έχασα 4 φορές πάνω απο 25 κιλά και τα πήρα με το παραπάνω! Δίχως αστείο, σχεδόν κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που πήρα στη ζωή μου , είχε να κάνει με τα παραπανίσια κιλά μου.

Μέχρι τότε είχα δοκιμάσει κάθε μα κάθε πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής που η επιστήμονική κοινότητα αλλά και η κοινή γνώμη υποστήριζε ότι είναι αποτελεσματικό και υγιεινό, αλλά δεν…. Απογοητευμένος τα παράτησα πιστεύοντας ότι ειμαι ένας αποτυχημένος!

Στην πορεία στη ζωή μου μπήκε το NLP και εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ όλα τα παραπάνω και ότι τελικά όσο και ο κάθε λογής guru σχίζει τα ιμμάτια του ότι ο τρόπος του είναι ο σωστός, από τη στιγμή που εγώ δεν έχω τα αποτελέσματα που επιθυμώ, δεν μου κάνει! Τέλος!

Συνειδητοποίησα ότι οι επιλογές που έκανε μέχρι τότε δεν με εξυπηρετούσαν! Ήθελα να διώξω περίπου 40 κιλά, να είμαι καλά στην υγεία μου, αλλά ότι έκανα με οδηγούσε προς το αντίθετο αποτέλεσμα! Αν ήθελα το αντίθετο από αυτό που είχα, έπρεπε να κάνω μία δραστική αλλαγή στο Lifestyle μου!

Έτσι πρόσφατα αποφάσισα να κάνω το αδιανόητο για την κοινή γνώμη και την mainstream επιστημονική κοινότητα και να ξεκινήσω να τρέφομαι με 80% ζωικά λιπαρά 15% πρωτεινή και μόλις 5% υδατάνθρακες όπως προστάζει ο Κετογονικός τρόπος διατροφής! Σήμερα είμαι -22 κιλά και 40 εκατοστά στη μέση μου, με το έντερο μου να λειτουργεί πιο σωστά από ποτέ και με επάρκεια βιταμίνης D3 και αιματολογικά καλύτερα από ποτέ! Κάτι που δεν το κατάφερα ποτέ με τον συμβατικό τρόπο διατροφής που η επιστήμη επιτάσσει…

Οι πρώτες εβδομάδες ήταν δύσκολες απο την πλευρά της πίεσης απο τον περίγυρο! Το τί δεν άκουσα! Θα πεθάνεις απο τα λιπαρά! Θα πάθεις καρδιακή προσβολή! Είσαι τρελός! Μα πως θα λειτουργήσει το έντερο σου χωρίς φρούτα και όσπρια … κλπ κλπ

Φανταστείτε όταν άρχισα να βάζω και κάποιες ημέρες το μήνα νηστείας μόνο με νερό τον χαμό που επακολούθησε. Κάποιοι μάλιστα το έβαλαν σκοπό ζωής να με πείσουν ότι είμαι χλωμός και αδύναμος, ενώ το δέρμα μου είχε καθαρίσει σε τέτοιο βαθμό που και εγω ο ίδιος δεν το πίστευα!

Ένας λαός που τρέμει τη διατροφική χοληστερίνη και τα ζωικά λιπαρά και είναι αγκαλιά με τις στατίνες και τις φυτοστερόλες, να του κολλάς στη μούρη με στοιχεία ότι ίσως και να τρώει σανό όλη του ζωή για να θησαυρίζουν κάποιοι στην πλάτη του…

Βασικά τα παντά λειτουργούν πολύ καλύτερα χωρις σανό στη διαιτά μας!

Στην πορεία, είχα τις αποδείξεις που χρειαζόμουν για να το πιστέψω:

…έβλεπα την αλλαγή στον καθρέπτη, τη μεζούρα και τη ζυγαριά,

…άκουγα τα σχόλια όλων όσων πρόσεχαν το αποτέλεσμα,

…ένιωθα καλύτερα από ποτέ,

…ένιωθα ότι αυτό το οποίο έκανα ήταν ευθυγραμμισμένο με τους στόχους μου,

…στις διακοπές και στο μαιευτηριο δεν παρέκκλινα από τη διατροφή μου και μάλιστα την τήρησα εύκολα, κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό με δυνάμωσε ακόμα περισσότερο.

…στις διακοπές δεν χρειαζόμουν να φάω ότι έτρωγαν οι άλλοι για να νιώσω ευπρόσδεκτος. Μου έφτανε να συμμετέχω στο τραπέζι με αυτό που είμαι και απλά να ταίζω τον γιό μου ακόμα και αν δεν έτρωγα!

…εβλεπα και άκουγα τον ενδιαφέρον των άλλων για αυτό που κάνω λόγω των αποτελεσμάτων!

Μάλιστα δραστηριότητες μου οι οποίες πίστευα ότι ήταν τροχοπέδη όπως η μαγειρική ή ενασχόληση με τα του κρασιού, απέκτησα άλλο νόημα για εμένα! Η μαγειρικά απέκτησα άλλο ενδιαφέρον, ειδικά στις ζύμες που αγαπώ με αλεύρια δίχως γλουτένη και υδατάνθρακες και η απόλαυση του κρασιού πιο αραιή τώρα απέκτησε άλλο ενδιαφέρον! Τώρα το ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο!

Μία αλλαγή που ξεκίνησε από τη διατροφή μου και κόντρα σε κάθε σχεδόν επιστημονική και κοινωνική οδηγία κατέληξε να επηρεάσει θετικά και στην οικογένειά μου και επαγγελματικά σε συγκινητικό βαθμό!

 

Η παραπάνω ιστορία, για εμένα είναι η απόδειξη ότι οι παγιωμένες απόψεις δεν εξυπηρετούν τη μοναδική σταθερά της ζωής που είναι η αλλαγή. Μπορεί η κοινή σοφιά να είναι ένα σημαντικό σώμα γνώσης αλλά ως κοινή δεν εξυπηρετεί την ατομικότητα και μπορεί κάποτε να ήταν ένα θρεπτικό γεμάτο ζωή φυτό, όμως τώρα είναι κυρίως αόσμο και άγευστο σανό!

Θυμηθείτε ότι όλα σημαντικά επιτεύγματα πριν υπάρξουν δεν υπήρχαν. Χρειάστηκε κάποιος να κάνει το έξτρα μίλι και να υποστεί πολλές φορές τη γελιοποίηση από τον περίγυρο του μέχρι να αναγνωριστεί ότι κατάφερε μικρό ή μεγάλο…

…γιαυτό μη μασάτε …ή αν το κάνετε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι σανό!

 

ΥΓ. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος για όλα τα παραπάνω, αλλά αυτή τη στιγμή τι θεωρώ σωστή γιατί μου έχει δώσει ένα αποτέλεσμα που έψαχνα δεκαετίες… αύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο και καλύτερο, οπότε θα γράψω νέο άρθρο για αυτό τότε!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑