Το ψευδές άλλοθι της ευτυχίας…

-Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

-Ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ξεκινάμε τη ζωή μας μαθαίνοντας πως ο άνθρωπος πλάστηκε για την ευτυχία. Συνεχίζουμε τη ζωή μας αναζητώντας το κλειδί της ευτυχίας. Προχωρούμε στην πολυπόθητη ενηλικίωση εξακολουθώντας να πιστεύουμε πως η ευτυχία δικαιωματικά μας ανήκει. Αρχίζουν να γκριζάρουν τα μαλλιά μας και εμείς απτόητοι στο κυνήγι της ευτυχίας. Μας έχουν μάθει ότι η ευτυχία είναι κάτι που λειτουργεί συγκριτικά: Ο Γιαννάκης της γειτόνισσας αρίστευσε! Η Μαιρούλα του κυρ Θανάση  παντρεύτηκε! Ο Μιμάκος κέρδισε το τζόκερ! Η Αννούλα πέτυχε στο Παν/μιο!!! Αυτή είναι η ευτυχία των άλλων. Για τη δική μας ευτυχία κανένας δεν κάνει λόγο. Είναι μια λέξη- ιδανικό στο λεξικό των ευφάνταστων. Ούτε και εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τι είναι η ευτυχία.

Σηκώνεσαι κάθε πρωί και φτιάχνεις τον καφέ σου και πρωινό για την οικογένεια και πιστεύεις πως σήμερα είναι η τυχερή σου μέρα. Χτενίζεις τα μαλλιά σου και κάνεις προσευχή στον ήλιο να είσαι εκεί, όταν η ευτυχία σου παρουσιασθεί με αμάξι διθέσιο, ύψος 1.90 και μπράτσα στιβαρά. Είσαι απολύτως πεπεισμένη πως είναι θέμα χρόνου πια …Η ευτυχία να σου χτυπήσει την πόρτα!

Οι μέρες, τα χρόνια περνούν και εσύ έχεις εξασκηθεί τόσο πολύ στην προσμονή της ευτυχίας που αρχίζεις να θυμώνεις τελικά , γιατί δεν φάνηκε ακόμα. Μα όλοι σου λένε πως θα έρθει. Γιατί σου αξίζει. Γιατί έχεις τις χάρες όλες. Γιατί αντικειμενικά έχεις όλα τα προσόντα. Και έτσι η ευτυχία αρχίζει να ξεμακραίνει, να ξεθωριάζει. Αρχίζεις να βγάζεις αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο σου γιατί πολύ απλά έχεις πειστεί ότι η ευτυχία είναι η καραμέλα που σου πούλησαν για να μπεις ορμητικά στο παιχνίδι, είναι η πλάνη που σου έστησαν για να αποκτάς όλο και περισσότερα αγαθά.

Τώρα Σηκώνεσαι κάθε πρωί με ένα άχτι να κρέμεται στο στόμα σου. Νευριάζεις με το παραμικρό. Είσαι έτοιμη να φας ζωντανό αυτόν που σου πήρε τελευταία στιγμή το πάρκινγκ. Νιώθεις κουρασμένη και άδεια. Παίρνεις βιταμίνες. Σε λίγο χρόνο έχει φωλιάσει μέσα σου ένα ακατανόητο ερπετό. Δεν θέλεις να βγεις έξω. Δεν θέλεις να βρεθείς με φίλους. Δεν θέλεις να πας σινεμά. Όλα γίνονται κατόπιν προγραμματισμού. Ακόμα και το σεξ είναι κάτι υπερεκτιμημένο για σένα. Αρχίζεις να γράφεις τον επικήδειο σου και είσαι μόλις 45 ετών!

Αγαπημένε μου εαυτέ,

Σου γράφω από ανάγκη και απελπισία. Αποφάσισα πως δεν θέλω άλλο πια να ξημερώνομαι και να νυχτώνω περιμένοντας ως ανταμοιβή για τη δίκαιη εργασία μου την ευτυχία μου. Έχω πληρώσει όλους τους λογαριασμούς. Έχω ψωνίσει όλα τα ψώνια της εβδομάδας. Έχω βάλει όλα τα πλυντήρια για να είναι πλυμένα και σιδερωμένα τα ρούχα των παιδιών. Μετά από 1650 πλύσεις πλυντηρίου, 1880 ώρες σκουπίσματος , 1900 ώρες σιδερώματος και 200 λεπτά συνεχούς φαγητού είμαι σε θέση να πω πως υπήρξα καλός άνθρωπος, καλός γονέας, καλή φίλη και καλός επαγγελματίας.

Και καθώς συνειδητοποιείς πως ολόκληρη η ζωή σου πιάνει μόνο 7,5 γραμμές σε κόλλα Α4 …Ε ναι! Τότε αρχίζεις για πρώτη φορά να στοχάζεσαι σοβαρά για το τι είναι η ευτυχία σου. Και θυμάσαι …το πρώτο σου ποδήλατο! Το πρώτο σου αγόρι! Τα παπούτσια σου τα κόκκινα! Τις κοπάνες στο Γυμνάσιο! Τον πρώτο σου έρωτα! Τον πρώτο σου μισθό! Το πρώτο σου μεθύσι!  Το  χαμόγελο των παιδιών σου! Τα πρώτα τους βήματα! Την αγκαλιά των γονιών σου! Όλα έρχονται και σε βρίσκουν σαν χαρούμενες αστραπές… Φεύγει το γκρι από πάνω σου. Ξανανιώνεις. Τρέχεις να βγεις έξω να σε χτυπήσει ήλιος και αέρας! Ανοίγεις τα χέρια σου στον ήλιο  και χαμογελάς με ευγνωμοσύνη. Ο κόσμος είναι όμορφος ξαφνικά! Και εκει…ανακαλύπτεις την ευτυχία σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα που έχεις στη ζωή σου. Είσαι ολόκληρη. Είσαι γερή. Είσαι ζωντανή!  Αγαπάς και αγαπιέσαι! Δακρύζεις και γελάς! Και αυτή η ευτυχία είναι δικιά σου! Γιατί είσαι ΕΣΥ!

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Χάρις Κόντου Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε  Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ‘Παιδική Λογοτεχνία’, με εξειδικευμένο αντικείμενο το «Παιδικό βιβλίο και το Παιδαγωγικό υλικό».

Για είκοσι χρόνια  εργάστηκε αποκλειστικά ως φιλόλογος . Yπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Φιλόλογος στο Μουσικό Γυμνάσιο και στο Ιδιωτικό Σχολείο «Ροδίων Παιδεία». Εργάστηκε ,επίσης, ως Υπεύθυνη Σπουδών σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και ασχολήθηκε συστηματικά  με την Επιμέλεια Λογοτεχνικών και Επιστημονικών κειμένων.

Το 2015 Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο τμήμα Συλλογής και Επεξεργασίας δεδομένων Εναλλακτικού Τουρισμού σε συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει «δημιουργική στροφή» ως υπεύθυνη Σπουδών στον χώρο των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης για ενήλικες και  παιδιά.

Από το 2016 είναι Υπεύθυνη Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης στα Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία,  ενώ  τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συστηματικά με τα Κ.Ε.Κ. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, διδάσκοντας σε Ενήλικες «Σελίδες Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας», «Παραμύθια μέσα από την Οπτική Του Φύλου» και Νέα Ελληνική Γλώσσα – Λάθη στη χρήση της Γλώσσας μας.

Κατά διαστήματα αρθρογραφεί  στον τοπικό περιοδικό Τύπο και ασχολείται  συστηματικά με τη συγγραφή και την αφήγηση παραμυθιών. Έχει εκδώσει Τον «Μάγο Της Βροχής και άλλα Παραμύθια» ενώ για το παραμύθι της Ο Μάγος της Βροχής έχει βραβευτεί από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ε.Λ.Β.Ε., το 2007.

 Έχει συγγράψει Θεατρικούς μονολόγους Γυναικών για θεατρικές παραστάσεις και έχει ασχοληθεί επισταμένως με θέματα επιστημονικά, που άπτονται της Κοινωνικής Λαογραφίας και της Οπτικής του φύλου.

Τέλος, ασχολείται ερασιτεχνικά με την μουσική Σύνθεση και έχει μελοποιήσει σε ιδιωτικό επίπεδο σπουδαίους Έλληνες ποιητές όπως Όμηρο,  Κωστή Παλαμά, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη.

Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Λογοτεχνίας στο Παν/μιο Αιγαίου.

 Είναι Μητέρα δύο αγοριών. Ζει και εργάζεται στη Ρόδο.

One thought on “Το ψευδές άλλοθι της ευτυχίας…

Add yours

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑