Το Γυμναστήριο της Ψυχής!

Το Γυμναστήριο της Ψυχής

Πρίν λίγο καιρό σε μία Θεραπευτική Ομάδα που συμμετείχα συζητούσαμε για συναισθήματα. Θετικά & αρνητικά, το ρόλο τους και τη σημασία τους και διάφορα θέματα γύρω από αυτά. Έχοντας απορροφηθεί από το θέμα και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τους συμμετέχοντες έκανα την εξής δήλωση:

“…αν χαρακτήριζα αυτό το χώρο και την ομάδα μας, ο χαρακτηρισμός που θα έδινα θα ήταν το Γυμναστήριο της Ψυχής!”

 

Αρνητικά & θετικά συναισθήματα είπα πρίν μερικές γραμμές. Οξύμωρο…. μήπως τελικά είναι απλά και ωραία διαφορετικά συναισθήματα? Συναισθήματα που εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και είναι χρήσιμα στο να μας κινητοποιήσουν για κάτι ή να μας προστατεύσουν από κάτι?

Κάθε φορά που έχω προπόνηση και εκτελώ επαναλήψεις σε μία άσκηση υπάρχει ένα μέρος της κίνησης που είναι λίγο δυσαρεστο καθώς αντιμετωπίζω μία πρόσκαιρη δυσκολία και κάποιο άλλο είναι πιο ευχάριστο ( ή λιγότερο δυσάρεστο) αλλά απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η άσκηση! Αν κάποιο από τα δύο μέρη της κίνησης απουσιάζει η άσκηση χάνει την αποτελεσματικότητά της!

Αν αφήσουμε το βάρος μόνο να κατέβει, δίχως να το ανεβάσουμε…πως θα μπορέσουμε να το επαναλάβουμε …αφού δεν έχει επανέλθει ποτέ στην αρχική του θέση? Ακούω τώρα τους πιο χωμένους στα προπονητικά δρώμενα να λένε: ναι θα βάλω τον training buddy μου να τα ανεβάσει εκείνος και εγώ μετά εγώ θα επανάλαβω την κίνηση έχοντας αποφύγει να πιεστώ…!!! Χαχα! Smart one!

Κάντε περισσότερο από αυτή την συμπεριφορά συστηματικά και παρατηρήστε την πρόοδό σας να εξανεμίζεται. Σας προκαλώ!

Ας αφήσουμε το γυμναστήριο τώρα και ας επιστρέψουμε στα συναισθήματα. Όπως το ying & το yang  χρειάζονται και τροφοδοτούν το ένα το άλλο και ας έχουν αντίθετες δυνάμεις, έτσι και τα συναισθήματα. Είτε τα χαρακτηρίσουμε θετικά, είτε τα χαρακτηρίσουμε αρνητικά, στην ουσία αυτό που λέμε είναι ότι οι δυνάμεις τους είναι αντίθετες και αλληλοσυμπληρώνονται!

 

Στη φύση η ύπαρξη αντίθετων δυνάμεων, δημιουργεί ή ισορροπία ή κίνηση! Η κίνηση δημιουργεί κινητοποίηση και αυτή εξασφαλίζει τη ζωή καθώς ικανοποιεί τη μία και μοναδική σταθερά της ζωής που δεν είναι άλλη από την αλλαγή! Οι άνεμοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Τα θαλάσσια κύματα το ίδιο, όπως και οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας δίψα και προσμονή για την επόμενη κ.ο.κ.

Η συνάντηση δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων οι οποίες συνολικά δίνουν άθροισμα μηδενικό δημιουργούν ένα σημείο ισορροπίας, στο οποίο δεν υφίσταται κίνηση αλλά οι δυνάμεις ως μεγέθη είναι εκεί….

Ένα δυσάρεστο συναίσθημα, είναι ένα πεδίο, εσωτερικής ανασκόπησης που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές οι οποίες συνήθως προκαλούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αγκαλιάζοντας ένα δυσάρεστο συναίσθημα, εκτός από τα δώρα του έχει και ένα άλλο υποτιμημένο αποτέλεσμα: η αποδοχή λυαίνει τις γωνίες του και τον πόνο που αυτό μπορεί να προκαλεί…. η κόντρα με κάτι τραυματίζει, ενώ η αποδοχή είναι πράξη αυτο-αγάπης και σεβασμού προς το εαυτό μας.

Αποδεχόμενοι τις εναλλαγές των διαφορετικών συναισθημάτων ως αναπόφευκτο κομμάτι της ύπαρξης μας, οι γωνίες τους λυαίνονται, τα πρόσημα δίνουν τη θέση τους σε ποιότητες και η κατανόηση αυτών δημιουργεί εσωτερική ποιοτική ανάπτυξη, ακριβώς όπως η απόφαση μας, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μίας άσκησης γυμναστικής, να αντιδράσουμε σε ένα βάρος ή ένα λάστιχο που μας τραβάει ή μας πιέζει!

Προσεγγίζοντας τα συναισθήματα μας ως διαφορετικά αλλά πάνω από όλα ως απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της ζωής μέσω της αλλαγής και της κινητοποίησης, το αγκάλιασμα της εναλλαγής, μας ενδυναμώνει στην καθημερινότητά μας.

Για κάθε συναίσθημα, οι ποιότητες του κρύβουν και ένα δυναμικό που μπορεί με την κατάλληλη αποκωδικοποίηση να κινητοποιήσει το άτομο να δράσει , είτε κυνηγώντας έναν στόχο, είτε αποφεύγοντας  μία συνέπεια!

Βγάζοντας τα πρόσημα, είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των δυναμικών αυτών καθώς, είτε είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη, είτε με δηλητήριο, το πασπάλισμα μασκαρεύει την πραγματική γεύση των συναισθημάτων και αυτό αλλάζει τα αισθητηριακά μας….άρα και την πραγματικότητά μας!

Κάνοντας περισσότερη συναισθηματική προπόνηση, εκ των πραγμάτων γινόμαστε καλύτεροι στη διαχείριση των συναισθημάτων μας, όποιες ποιότητες και να έχουν και αυτό μας δίνει περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας, όπως και επιλογές, άρα και μεγαλύτερη αυτο-πεποίθηση!

 

Παναγιώτης 

 

Διαβάστε δύο προπονητικές ρουτίνες για ενίσχυση της αυτο-πεποίθησης πατώντας πρώτα εδώ για το 1ο μέρος και στην συνέχεια εδώ για το 2ο μέρος.

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑