Μετρώντας τον χρόνο…

Αν ρωτήσεις του επιστήμονες θα σου πουν με απόλυτη σιγουριά πως ο χρόνος είναι μια έννοια απολύτως σχετική και είναι δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τίποτα από αυτά που εμείς ξέρουμε ως χρονικές έννοιες και καμία ανθρώπινη μέτρηση του χρόνου δεν είναι επαρκής για να εξηγήσει τις μέρες μας, τους μήνες μας, τα χρόνια μας και όλα αυτά που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που ονομάσαμε ζωή μας. Πόσο αργά η γρήγορα περνάει ο χρόνος μας και τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό;

Πόσο εύκολο είναι να περιμένεις 10 λεπτά για να δεις εκείνον/η που λαχταράς και είναι το ίδιο εύκολο να περιμένεις ένα δεκάλεπτο για να τελειώσει το ωράριο εργασίας σου; Είναι ίδια η διάρκεια ενός 24ώρου για κάποιον που κάνει δυο δουλειές και μεγαλώνει δυο παιδιά με κάποιον που βρίσκεται κλινήρης σε ανάρρωση; Πόσο διαρκεί μια εβδομάδα για μια γυναίκα που διανύει τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της και πόσο για κάποιον που μόλις ξεκίνησε τη μία και μοναδική εβδομάδα καλοκαιρινής άδειάς του; Πόσο κρατάει ένας μήνας για εκείνον που ο μισθός του εξανεμίζεται σε 10 μέρες και πόσο για κάποιον που πρέπει να παραδώσει μεγάλο όγκο δουλειάς ή τη διπλωματική του στις επόμενες τριάντα μέρες;

Δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να μετρήσεις το χρόνο. Τα χρόνια τα κερδισμένα ή τα χαμένα δεν μετριούνται. Είναι καταγεγραμμένα μέρα-μέρα ανάλογα με το κουράγιο σου. Τα καλύτερά σου χρόνια περάσανε σε κλάσματα του δευτερολέπτου και τα χειρότερά σου αργά και βασανιστικά, τόσο που μοιάζουν και αιώνες στο τσακίρ κέφι.

Αυτή τη στιγμή, όπως διαβάζεις, ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει. Σε ποια κατεύθυνση δεν ξέρω να στο πω. Πάντως, είναι αυτός που λένε ότι γιατρεύει τις πληγές, που σου πήρε και σου έφερε ανθρώπους, που έγινε ο καλύτερός σου φίλος κι ο χειρότερος εχθρός σου, που σε έμαθε να ζεις, να πονάς, να μαθαίνεις, να κάνεις υπομονή κι άλλη υπομονή κι όση υπομονή χρειαστεί. Είναι αυτός που σου λένε ότι βαραίνει στους ώμους σου και «γράφει» στα μάτια.

Κι αν όντως ο χρόνος δεν υπάρχει, τότε γιατί είναι αυτός που ορίζει την κάθε σου μέρα τόσο καθοριστικά;

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑