Θέμα επιλογής

Στην ερώτηση «τι θα άλλαζες αν ξεκινούσες τη ζωή σου από την αρχή» με προβληματίζουν πολύ οι άνθρωποι που απαντούν πως δεν θα άλλαζαν τίποτα. Ακόμα και αν νιώθουν πραγματικά πως τα έχουν κάνει όλα «σωστά», δεν έχουν καμία περιέργεια για το πώς θα μπορούσαν να τα είχαν ζήσει όλα αλλιώς; Να το πάρουν από την αρχή και να τα αλλάξουν όλα;

Στις ζωές μας  έρχεται από πολύ νωρίς η υποχρέωση να κάνουμε επιλογές. Μαθαίνουμε πως είναι κρίσιμο για την πορεία της ζωής μας να επιλέξουμε σωστά. Και φυσικά όλοι ξέρουν να σου πουν ποιο είναι το σωστό. Κι εμείς σαν ζαλισμένα, ημίτυφλα κουτάβια, ξεκινάμε να κάνουμε επιλογές και να ανοίγουμε το βήμα μας με τρόμο μην πέσουμε σε λάθη και πάρουμε το στραβό το δρόμο και στραβώσει κι ο γιαλός μαζί.

Συνήθως, παλεύουμε να επιλέξουμε σωστά και χωρίς να το καταλάβουμε αυτό το μονοπάτι είναι εκείνο που εκπληρώνει τις προσδοκίες όλων εκείνων που ξέρουν το σωστό. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που θα μας κάνει να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια για τους αλάνθαστους δασκάλους της ζωής.

Στην πραγματικότητα, ούτε εμείς ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι οι επιλογές μας μέχρι να αποδειχθούν εντελώς λάθος. Είναι εκατοντάδες οι φορές που, όταν όλα έχουν πάει στραβά, αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε διαλέξει κάτι άλλο. Και είναι εξίσου πολλές οι φορές που αναρωτιόμαστε γιατί πήγαν όλα τόσο λάθος, ενώ βαθιά μέσα μας ξέρουμε πως η επιλογή μας δεν αφορούσε εμάς αλλά αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εμάς.

Μάταιος κόπος, βέβαια, γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για να το πάρουμε αλλιώς και να δούμε τι θα είχε συμβεί αν…

Είναι αλήθεια πως οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας, αλλά όχι απαραίτητα οι σωστές επιλογές. Τα λάθη μας είναι εκείνα που μπορούν να μας σπρώξουν να πάμε παρακάτω. Όλοι εκείνοι οι στραβοί δρόμοι που πήραμε και ας μας είχαν προειδοποιήσει για την καταστροφή. Μόνο όταν βρεθήκαμε μπροστά στο λάθος και το παραδεχτήκαμε, μάθαμε ποιοι είμαστε και τι ζητάμε. Κανένας δρόμος δεν «ισιώνει» αν προηγουμένως δεν έχει στραβώσει.

Τελικά, πόσα λάθη μας κάνουν ένα σωστό;

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑