Τα τελευταία καράβια του Αυγούστου

Οποίος αφουγκραστεί τη θάλασσα, απόγευμα Σεπτέμβρη θα ακούσει ένα ήχο διάφορο από άλλες φορές. Είναι ο ήχος που αφήνουν τα τελευταία καράβια του Αυγούστου. Διήρκησα ώρες σε ενα μικρό αμμούδι, γερμένος στον εαυτό μου, δίπλα στο κουκούλι ακούγοντας τα. Είδα την αγωνία τους, να στριμώξουν τις περιλήψεις από τις ζωές των άλλων. Ανέβηκαν πάνω τους άγουρες ψυχές, ατέλευτες στο μέτρο. Στριμώχτηκαν στις σκάλες τους βιαστικά και εφήμερα. Κίνησαν για θάλασσες με άνυδρο νερό. Πάλεψαν όμως, έριξαν σχοινιά σε δύσκολα λιμάνια, με δύσκολους καιρούς. Πόσες νύχτες δεν σκούπισαν το δάκρυ από τη κουπαστή τους. Πόσες φορές, δεν τα χλεύασαν, πόσες φορές δεν τα λέρωσαν. Χέρια ατελείωτα που κρατήθηκαν στους στύλους και στα μπράτσα τους.

Κι ενώ κοιμούνται χωρίς ύπνο, περήφανα κρύβουν τη κούραση από το κάματο του πελάγου.Τα κατάφεραν. Τα κοιτάζω από μακριά που κρατούν το φως της πορείας τους μέσα στο σκοτίδι της θάλασσας. Δεν βιάζονται πλέον, πέρασαν οι ομίχλες, οι ύφαλοι, οι κάβοι τους. Το ξημέρωμα δεν φέρνει φως σε αυτά. Η ηδονή τους είναι μόνο το πλασάρισμα του κύματος. Και αν έχουν πλέον στη διαδρομή τα πάντα χάσει, κράτησαν τούτο: Το ταξίδι και τη θάλασσα . Μέχρι να ξανάρθει καλοκαίρι. Κι ας έχουν κλείσει τα 40 χρόνια τους και η Ελευσίνα τα περιμένει όπως τον Αλέξανδρο επιστρέφοντας από τις Ινδίες.

Τα παρακολουθώ από το μικρό μου μπαλκόνι και δεν βλέπω σκουριά πλέον πάνω τους. Αγωνία δεν υπάρχει, μια γλυκιά γραμμή αφήνουν στο γαλάζιο του ουρανού που καθρεφτίζει τη θάλασσα. Και αν άλλοι σφάλανε, αυτά το έκαναν το δρομολόγιο τους, τέλεψαν την αποστολή τους, ταξίδεψαν, κατέβασαν το κόσμο, έσμιξαν ανάσες και βλέμματα. Κι όταν απομείνουν μόνα, δεμένα στο αρχικό λιμάνι που ξεκίνησαν, μόνα πλέον μεταξύ τους, έχουν αφήσει κάτι. Τον ήχο που ακούω και γω τώρα . Τον ήχο που αφήνουν τα τελευταία καράβια του Αυγούστου.

(Π.Μ.)

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑