Τα δώρα της Αποτυχίας.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αναμέτρησης του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Βαν Βαβρίνκα, οι δύο αθλητές αγκαλιάστηκαν και ο Βαβρίνκα ανάρτησε τη φωτογραφία στα social media και έγραψε: «Τι ημέρα, τι παιχνίδι, τι αντίπαλος, τι ατμόσφαιρα. Το τένις δεν μπορεί να γίνει καλύτερο από αυτό».

Στη συνέχεια και αφού έκανε την αυτοκριτική του, χαρακτήρισε το παιχνίδι «μάθημα ζωής». «Ο Σταν Βαβρίνκα κάνει το άθλημά μας αληθινό και ρεαλιστικό. Είναι κάτι που είναι σπάνιο να βρεις στον κόσμο που είμαστε. Είναι κάτι μοναδικό. Υπάρχει γοητεία και χάρισμα σε αυτό. Και οι δύο παλέψαμε, και οι δύο πήγαμε πέρα από τα όριά μας, και οι δύο βιώσαμε τύχη και το πεπρωμένο μας σε αυτό το παριζιάνικο κορτ, ύστερα από πέντε ώρες σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας. Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι θετικό ή αρνητικό. Εμαθα κάτι που κανένα σχολείο, καμία τάξη, κανένας δάσκαλος δεν θα μπορούσε να διδάξει. Λέγεται ζωή», υπογράμμισε. (απόσπασμα από την εφημερίδα ‘Καθημερινή’ )

Λέγεται ζωή!

Βιώνεις μία ήττα που ξέρεις οτι θα σου στοιχίσει ακριβά. Αγκαλιάζεις και συγχαίρεις τον αντίπαλο. Κάνεις αξιολόγηση των λαθών σου και των σωστών του άλλου. Αναγνωρίζεις με θάρρος οτι το λάθος ήταν δικό σου. Μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου ανοιχτά. Και ευχαριστείς τη ζωή για το μάθημα που σου έδωσε!

Βήματα που καθορίζουν τον ηγέτη, βήματα που ανοίγουν νέους δρόμους, βήματα που σε οδηγούν πιο κοντά στην επιτυχία, σε αναδιοργάνωση, ανασύνταξη και επαναπροσδιορισμό του στόχου και του πλάνου σου για να το επιτύχεις.

Ο μεγάλος μας τεννίστας με τη στάση του έδωσε ένα μάθημα ζωής σε όλους μας. Οτι μπορεί να είσαι ο χαμένος, αλλά να χαμογελάς και να προχωρείς χωρίς να παίρνεις τίποτα αρνητικό μαζί σου. Μόνο το μάθημα από την εμπειρία.

Αλήθεια, πόσοι διδαχθήκαμε πώς να χάνουμε; Πόσοι μυηθήκαμε από κάποιον ενήλικα ώστε να  αποκτήσουμε αυτή την εξαιρετική ικανότητα;

Γιατί είναι ικανότητα να δέχεσαι την ήττα με αξιοπρέπεια. Κι αυτό δε μαθαίνεται από καθοδήγηση, αλλά μόνο μέσα από διαρκή εξάσκηση και τη μίμηση ενηλίκων που θαυμάζουμε.

Αντίθετα, συνήθως προγραμματιζόμαστε μόνο για την επιτυχία. Προβάλουμε και θαυμάζουμε ανθρώπους που έκαναν σπουδαία καριέρα, εκπληκτικά έργα, που κατάφεραν το αδύνατο. Και θαυμάζουμε μόνο το επιτυχημένο αποτέλεσμα, χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στο πόσες φορές αυτοί οι άνθρωποι απέτυχαν πριν φτάσουν στην κορυφή.

Παίζουμε με τα παιδιά μας και τα αφήνουμε επίτηδες να μας κερδίσουν, για να τους δώσουμε χαρά  και ικανοποίηση. Κι αν αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρά παιδιά, δεν έχει και πολλή σημασία. Όταν όμως ένα παιδί ξεκινά σχολείο, θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε διαφορετικά. Θα πρέπει εμείς πρώτα να καταλάβουμε οτι αφήνοντας το να κερδίζει συνεχώς, του στερούμε μία μοναδική ευκαιρία να εξασκηθεί στο να χάνει, να του δείξουμε πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του, πώς να βλέπει την ήττα ως ένα μέρος του παιχνιδιού και πώς να σκέφτεται τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει στην επόμενη  προσπάθεια.

“Πώς να διδάξω το παιδί μου όλα αυτά;”

Μέσα από τη δική σου συμπεριφορά όταν χάνεις παίζοντας μαζί του.

Δείξε ενθουσιασμό για το παιχνίδι, εξωτερίκευσε τη χαρά σου και την απογοήτευση σου και όταν και το παιδί σου βιώνει τα ίδια συναισθήματα, βοήθησε το να εκφραστεί. Δείξε του οτι η απογοήτευση είναι απλά απογοήτευση και όχι καταστροφή ή αποτυχία, αλλά ένα μέρος του παιχνιδιού.

Επίσης, μάθε του να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Για κάποιο λόγο έχουν μπει και οφείλουμε να τους ακολουθούμε.

Διαφορετικά, αν δεν τηρηθούν όλα αυτά τότε το παιδί μαθαίνει μόνο να παίζει για να κερδίσει και πολλές φορές θα ‘ κλέψει’ ώστε να έχει το αποτέλεσμα που θέλει. Ή θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, για να ευνοηθεί . Κι έτσι γίνεται εγωιστής/ήστρια και όταν κάποια φορά χάσει, το βιώνει ως προσωπική του  αποτυχία.

Και καταρρέει…

Το παίρνει προσωπικά, ίσως πιστεύει ότι άλλοι φταίνε γι΄ αυτό, πιθανό να αρνείται να ξαναπαίξει από φόβο μήπως χάσει πάλι, εκνευρίζεται και τα παρατάει. Κι έτσι χάνει πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Όλη η ζωή μας είναι ένα ρίσκο. Η κάθε μέρα μας, η κάθε προσπάθεια μας.

Όποιος θέλει να κάνει πράγματα με αξία στη ζωή, σίγουρα θα έχει αποτυχίες μέχρι να τα καταφέρει.

” Εχω χάσει πάνω από 9000 μπαλιές στη καριέρα μου. Έχω χάσει σε σχεδόν 300 αγώνες, 26 φορές, μου έχουν εμπιστευτεί πολύ καθοριστικές ρίψεις και τις έχω χάσει. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και σ’ αυτά οφείλεται η επιτυχία μου.  Michael Jordan” 

Πολύ σημαντικό είναι κανείς να αναλάβει αμέσως δράση μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια, να καταστρώσει ένα πλάνο ενεργειών για το πώς θα συνεχίσει από εκεί και μετά, τι αλλαγές χρειάζεται να κάνει και να ξεκινήσει να το υλοποιεί άμεσα. Να μη μείνει για πολύ στο θυμό, ή την απογοήτευση.  Η τόνωση της αυτοπεποίθησης του είναι κορυφαία προτεραιότητα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γιατί χρειάζεται ενέργεια και πίστη για να προχωρήσει μπροστά και να διεκδικήσει ξανά την επιτυχία.

Και να θυμάσαι. Πολλοί θα πουν διάφορα και θα κρίνουν ο καθένας από τα δικά του βιώματα, απόψεις και δεδομένα. Το να βάλει κανείς όριο και να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή μέχρι τι είναι διατεθημένος να ακούσει, είναι απαραίτητο για τη φυσική και διανοητική του υγεία.

Ας τα έχουμε στο νου μας όλα αυτά τώρα που τα παιδιά μας δίνουν Πανελλήνιες. Ας συνειδητοποιήσουμε οτι είναι η πιο σοβαρή διαδικασία που έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα και το βάρος που έχουν φορτωθεί είναι πολλές φορές ασήκωτο. Πάνω τους έχουν  πλεχτεί όνειρα, προσδοκίες, απαιτήσεις.

“Mία αποτυχημένη προσπάθεια δεν είναι ποτέ αποτυχία, εκτός αν την αποδεχτείς. “(Napoleon Hill)

Ας τα αφήσουμε να ζήσουν την εμπειρία χωρίς να τα φορτώσουμε με ενοχές, κριτική και αυστηρότητα – έχουν τόσα πολλά καινούργια να διαχειριστούν. Ας μείνουμε δίπλα τους στην επιτυχία και στην πιθανή αποτυχία με κατανόηση, ωριμότητα και ψυχραιμία κι ας τους διδάξουμε έστω και τώρα, πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής.

Μας χρειάζονται ως μέντορες, ως δασκάλους ζωής!

Περισσότερα άρθρα από την Έλενα Μεταξά Καλοφώνου, εδώ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑