Συνεχίζω την Επιτυχημένη Συνταγή ή την Αλλάζω?

Σύνεχεια στα άρθρα σχετικά με τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις με ένα σημαντικό δίλημμα που αργά ή γρήγορα θα έρθει στην επιφάνεια, ειδικά μετά από μία διαδοχή γενεών.

Απο τη μία πιθανόν επιτυχημένη πορεία δεκαετιών που έφερε μία εταιρεία στο σήμερα από την άλλη η ανάγκη ενός νέου ανθρώπου ή μίας ομάδας εξ αυτών, για τη δημιουργία της δικής τους ιστορίας.

Το δίλημμα είναι συνήθως τέραστιο έως και ανυπέρβλητο! Πως να αλλάξει κάτι που είναι τόσο επιτυχημένο, αλλά και πως να αγνοήσει και μία νέα διοίκηση τις ανησυχίες της αλλά και τις τάσεις της σύγχρονης αγοράς?

Υπάρχει απάντηση? Όχι! Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. “Μία συνταγή που αποδίδει δεν αλλάζει”,  λένε, όμως τίποτα δεν κρατά για πάντα και ότι μένει στάσιμο πεθαίνει λένε κάποιοι άλλοι.

Μπέρδεμα! Βασικά για εμένα δεν υπάρχει κάνενα δίλλημα. Πιστεύω ότι η λύση είναι η εξής: Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα δίχως να αλλάξει η συνταγή της επιτυχίας!

Οι ερωτήσεις που θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο είναι οι εξής δύο:

Πώς μπορεί κάτι να μείνει το ίδιο δίχως να είναι στάσιμο?

Πως μπορεί κάτι να αλλάξει δίχως να μεταβληθεί η συνταγή του?

 

Οι αλλαγές είναι πολύ επικίνδυνες σε μία εταιρεία που λειτουργεί με επιτυχία χρόνια και αυτό διότι η αγορά την έχει συσχετίσει με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και την έχει κατατάξει σε ένα συγκεκριμένο κουτάκι.

Όμως όπως σχεδόν όλοι θα γνωρίζετε ότι μένει στάσιμο, σύντομα μας αφήνει χρόνους! Adapt or Die, ήταν το μότο των Marketers πριν από λίγα χρόνια!

Παμε όμως να απαντήσουμε στις δύο παραπάνω ερωτήσεις.

‘Ενα μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι να πιστεύουν ότι η συνταγή της επιτυχίας τους οφείλεται μόνο στο “τί έκαναν“, δηλαδή στην επιφάνεια. Μένοντας όμως στην επιφάνεια είναι αφελές και επικίνδυνο καθώς δεν απαντάται το “γιατί” και το “πώς” που είναι από κάτω και στηρίζουν το “τί”.

Το παραπάνω παράδειγμα ίσως να μην είναι τόσο χαρακτηριστικό αλλά είναι σαν να λέει ένας “πατέρας” στο “παιδί” του : “…εγώ αδυνάτισα τρώγοντας γιαουρτί και χόρτα… θα το κάνεις και εσύ έτσι, διότι δουλεύει…” . Το παιδί είναι αλλεργικό στα γαλακτοκομικά και τα χόρτα το πειράζουν στο έντερο το κάνει και έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και βλάπτει την υγεία του…!

Μα αφού δούλεψε! Ναι σε άλλο οργανισμό και σε άλλες συνθηκες!  Στην ίδια εταιρεία ναι αλλά με άλλες συνθήκες αγοράς και άλλη διοίκηση.

Πως αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί όμως?

Τo NLP μας λέει ότι η διαφορά που κάνει τη διαφορά βρίσκεται βαθύτερα στα μοτίβα που υπάρχουν πίσω από ότι γίνεται και κυρίως στις αξίες και τον ανώτερο σκοπό μίας εταιρείας.  Υπάρχουν και άλλα επίπεδα, αλλά για το σκοπό αυτού του άρθρου θα εστιάσουμε σε αυτά τα δύο.

Αυτά τα δύο επίπεδα λειτουργίας έχουν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο, από το ότι όντας αρκετά γενικές και ασαφείς έννοιες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, αναλογα με το ποιός ή ποιοί τους υλοποιούν, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ανώτερος σκοπός, αναφέρεται στο λόγο για τον οποίο μία εταιρεία κάνει ότι κάνει και απαντά στο “γιατί”, ενώ οι αξίες είναι όλα όσα είναι σημαντικά για αυτή κάνοντας ότι κάνει. Συνήθως ο ανώτερος σκοπός είναι είτε μέρος του οράματος της εταιρειας, είτε , στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να εκμαιευθεί από αυτό.

Για παράδειγμα αν ο ανώτερος σκοπός ενός εστιάτορα είναι να προάγει την υγεία και την ευεξία των πελατών του, μπορεί να το κανεί πχ με βιολογικά υλικά και σπιτική μαγειρική. Κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει με πχ Vegan κουζίνα ή ακόμα και ωμοφαγία!

Το “γιατί” ή ανώτερος σκοπός, μπορεί να παραμένει το ίδιο αλλά τα “πώς” και “τί” μπορούν να αλλάξουν. Σε αυτή την πρόταση βρίσκεται η λύση στο αρχικό δίλλημα.

Αυτό που δένει μία εταιρεία με το κοινό της, είναι ο ανώτερος σκοπός και οι αξίες που χαρακτηρίζουν το πώς αυτή λειτουργεί. Αν αυτά διατηρηθούν από την επόμενη γενιά, τότε δημιουργείται ευρύτερο περιθώριο για προσαρμογή της ρότας της εταιρείας έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το προφίλ και τις δεξιότητες της ομάδας που πλέον θα τη διοικούν.

Λέω ευρύτερο περιθώριο, διότι στην πράξη μία εταιρεία που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πελατών της με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν είναι ίσως δόκιμο να λοξοδρομήσει πολύ, αλλά σίγουρα μία γενναία επαναπλαισίωση στις ανάγκες της αγοράς σήμερα, ναι μπορεί να την πετύχει.

Πιο δραστικές αλλαγές καλύτερα να επιχειρηθούν με τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο, ναι είναι δυνατόν να αλλάξει μία εταιρεία το τί κάνει μέχρι ένα βαθμό αρκεί να μην μεταβληθούν σημαντικά ο ανώτερος σκοπός της!

 

 

 

 

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑