Staycation. Ή αλλοιώς, διακοπές στο σπίτι.

Staycation. Ή αλλιώς, διακοπές στο σπίτι!

Κάποια στιγμή που χρειάστηκε να διακόψω προγραμματισμένες διακοπές και να επιστρέψω σε λίγες μέρες, αναρωτήθηκα τι θα έκανα με το χρόνο που είχα διαθέσιμο. Κι έψαξα να βρω τι είναι αυτό που μας κάνει να νοιώθουμε τόσο διαφορετικά όταν  πάμε διακοπές σε έναν άλλο τόπο.

Νέες εικόνες, σκέφτηκα. Κανένα πρόγραμμα, ούτε πίεση χρόνου. Καμία επαφή με τηλεόραση – που ούτως ή άλλως δεν αγαπώ – αλλά ούτε με υπολογιστή, emails και social media. Αλλαγή συνηθειών. Εξερεύνηση και ανακάλυψη. Νέα ακούσματα και νέες καταστάσεις. Και κυρίως, όχι δουλειές στο σπίτι και καμμία σκέψη για τα επαγγελματικά!

Κι έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να κάνω διακοπές… στην πόλη μου. Να τη δω με άλλη ματιά. Μέσα από τα μάτια των τουριστών που την επισκέπτονται και τους κερδίζει.

Σας διαβεβαιώ ότι είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον!

Κατ’ αρχάς, ακινητοποίησα το αυτοκίνητο μου και παντού πήγαινα περπατώντας ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Ανακάλυψα δρόμους που ποτέ δεν είχα πάει. Επισκέφτηκα τα μουσεία και διάβασα τους οδηγούς με τα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα. Είδα παλιά κτήρια στην πόλη και είχα το χρόνο να προσέξω λεπτομέρειες που περνώντας με το αυτοκίνητο δεν είχα δει ποτέ.  Μπήκα σε καταστήματα για πρώτη φορά και επισκέφτηκα  καφέ και ταβερνάκια που ποτέ πριν δεν είχε τύχει να πάω.

Και εντυπωσιασμένη, θέλοντας να μοιραστώ τις νέες μου ανακαλύψεις, έφτιαξα μία ομάδα στο facebook με την ονομασία « Ανακαλύπτοντας την ομορφιά στην πόλη που ζω», όπου μοιραζόμουν φωτογραφίες από σημεία και λεπτομέρειες που δεν είχα ξαναδεί. Από τότε και μετά, έμαθα να αναζητώ με προσοχή την ομορφιά γύρω μου, να επιβραδύνω το βήμα μου όταν περπατώ, να βιάζομαι λιγότερο και να απολαμβάνω περισσότερο και δέθηκα ακόμα περισσότερο με την πόλη μου.

Έτσι λοιπόν, με σένα που δε μπορείς για διάφορους λόγους να πας διακοπές, όπως ούτε κι εγώ,  θα ήθελα να μοιραστώ λύσεις και τρόπους που ανακάλυψα στην πορεία,  για να απολαύσεις πολύ όμορφες ‘σπιτικές’ διακοπές και πραγματικά να ανανεωθείς!

 • Να θυμάσαι ότι αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να σπάσεις τη ρουτίνα, να μην κάνεις τίποτα από αυτά που κάνεις συνήθως. Αυτό είναι η κυρίαρχη αίσθηση που έχουμε στις διακοπές μας και για να το πετύχουμε θα πρέπει ‘να βγούμε από τη πρίζα’ κι εμείς και τα κινητά, υπολογιστές, tablet, τηλεόραση και ό,τι άλλο. Για όσες μέρες ορίσεις, ενημερώνεις τους πάντες ότι θα είσαι ‘εκτός’ και το τηρείς ευλαβικά!
 • Αποφάσισε πόσες και ποιες μέρες θέλεις να αφιερώσεις για διακοπές. Μπορεί να έχεις ένα μήνα άδεια, αλλά να υπάρχουν εκκρεμότητες που θα ήταν πολύ σημαντικό να τις τακτοποιήσεις πριν ξεκινήσετε το χρόνο των διακοπών, όπως για παράδειγμα θέματα λογιστικά ή διαδικαστικά που έχουν ημερομηνίες λήξεις συγκεκριμένες, ή σημεία του σπιτιού που είναι άνω κάτω και ποτέ δε βρίσκεις αυτό που θέλεις, ή ντουλάπες που περιέχουν ρούχα που είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα ή δε σου αρέσουν και δεν τα φοράς αλλά σου πιάνουν χώρο.

Ναι, ξέρω. Με βαριά καρδιά το ακούς. Έτσι το σκεπτόμουν κι εγώ στην αρχή και το ανέβαλα για μήνες βρίσκοντας χίλιες δυο δικαιολογίες και επείγουσες δουλειές, ενώ γνώριζα πολύ καλά ότι θα μου άλλαζε τη ζωή το να είναι όλα τακτοποιημένα – άλλωστε, η κατάσταση στο χώρο που ζούμε δείχνει την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο μυαλό μας και στο συναισθηματικό μας κόσμο κι είναι καλό να το θυμόμαστε και να μας παρατηρούμε.

 • Ορίζοντας λοιπόν τις μέρες που έχεις αποφασίσει να ‘βγεις από την πρίζα’, το επόμενο στάδιο είναι να καταστρώσεις ένα πλάνο με το τι θα κάνεις αυτό το διάστημα. Αυτό άλλωστε δεν κάνουμε όταν πρόκειται να πάμε σε κάποιο μέρος;
 • Μια γρήγορη αναζήτηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την πόλη, θα σε ενημερώσει για εκδηλώσεις, διαλέξεις, παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις που συμβαίνουν τις ημέρες που σε ενδιαφέρουν και πολλές από αυτές είναι δωρεάν.
 • Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με τα αξιοθέατα της πόλης σου, σημαντικά σημεία για κάποιον επισκέπτη, γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους είναι μία ακόμα ιδέα. Σημαντικό εδώ είναι όταν τα επισκεφτείς να αγοράσεις τα έντυπα με τις αναλυτικές πληροφορίες των εκθεμάτων και για να αποκτήσεις τη γνώση και για να ενισχύσεις οικονομικά τα μουσεία.

Επίσης, πολλά μουσεία διοργανώνουν σχετικές δράσεις για παιδιά ή οικογένειες και αξίζει να ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία όλοι μαζί.

 • Ένας χάρτης της πόλης είναι επίσης πολύ χρήσιμος. Ποιες περιοχές δεν έχω απισκεφτεί ποτέ; Σε ποια πάρκα, πλατείες, κήπους δεν έχω πάει; Ιδιαίτερα ευχάριστη ιδέα για δροσερές αποδράσεις τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

«Μα αλήθεια τώρα; Τι να πάω να κάνω στην πλατεία ή στο πάρκο μόνη/ος μου;»  Θα σου πω. Μπορείς να πάρεις ένα χυμό ή να φας ένα παγωτό στο χέρι, να καθήσεις σε ένα παγκάκι και να βάλεις στόχο να μιλήσεις με κάποιον άλλον που θα έρθει να καθίσει εκεί. Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν συνήθως όρεξη και ανάγκη για συζήτηση και έχουν πάντα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστούν. Άκου και μια άλλη ιστορία ζωής εκτός από τη δική σου, είναι πάντα χρήσιμο και διαφωτιστικό, θα με θυμηθείς.

 • Επισκέψου και εξερεύνησε το παλιό κομμάτι της πόλης. Δες πόσα πράγματα αποκαλύπτουν για τις ανάγκες του τότε κατοίκου, την αισθητική του, χάζεψε τις υπέροχες αυλές, τα πανύψηλα δέντρα ετών, τα σχήματα στις πόρτες και τα παράθυρα, τα αετώματα στη σκεπή, την αρχιτεκτονική του. Ακόμα και τα εγκαταλελειμμένα ή γκρεμισμένα πια σπίτια έχουν τόσα να πουν για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι, σε τι μικρούς ή μεγάλους χώρους, με ελάχιστα πράγματα ή πολλά, απλά ή με πολυτέλεια. Ακόμα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το κτίσιμο τους – κάγκελα, τούβλα, παραθυρόφυλλα – είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα κι αυτές οι πληροφορίες είναι μία σύνδεση σου με την ιστορία του τόπου που ζεις.
 • Ενημερώσου για τα δρομολόγια και πάρε το λεωφορείο ή το τραίνο για να επισκεφτείς ένα μέρος κοντινό που δεν έχεις ξαναπάει. Ή πιο μακρινό, εσύ θα το κρίνεις. Πήγαινε για μπάνιο σε μια άλλη παραλία, πιες τον καφέ σου στο καφενεδάκι ενός χωριού, μίλησε με τους ντόπιους, άκουσε τους, μύρισε τα αρώματα από τα πλατάνια, τα πεύκα, τα λουλούδια, δοκίμασε ένα ντόπιο φαγητό, μια πίτα ή ένα γλυκό του κουταλιού. Ρώτησε και σε κάποιο τουριστικό γραφείο για μονοήμερες εκδρομές και πήγαινε όπου βρεις. Αφέσου στο καινούργιο, το διαφορετικό, πήγαινε ανοιχτή/ός σε ό,τι παρουσιαστεί μπροστά σου ως εμπειρία, θέαμα, εικόνες, επικοινωνία.

Κι αν όλα αυτά δε σου λένε τίποτα γιατί είσαι πολύ κουρασμένος/η, ή γιατί ναι μεν περίοδος διακοπών αλλά εσύ έχεις και κάποια πράγματα να ετοιμάσεις στη δουλειά σου ή θέματα που τρέχουν και δε γίνεται να τα αφήσεις, ή κάποιους να φροντίσεις, υπάρχουν τρόποι να ξεφύγεις μέσα στην ημέρα σου και να ξεφύγεις από τη ρουτίνα σου.

 • Όρισε κάποια ώρα την ημέρα ή όσο εσύ μπορείς για να διαβάσεις ένα βιβλίο πίνοντας το αγαπημένο σου ποτό κι ακούγοντας απαλή μουσική που θα σε κάνει να ‘ταξιδέψεις’.
 • Βγάλε τις καλές πετσέτες, στρώσε τα καλά σου σεντόνια και και απόλαυσε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια, κεριά, μουσική ή ένα ποτό. Ζήσε την πολυτέλεια και περιποιήσου τον εαυτό σου με ιδιαίτερη αίσθηση.
 • Αν τρως συχνά έτοιμο φαγητό, πειραματίσου να μαγειρέψεις εσύ ή κάλεσε κάποιον φίλο να μαγειρέψετε μαζί. Ή το αντίστροφο αν μαγειρεύεις πάντα. Επίσης, μπορείς μια εβδομάδα πριν τις διακοπές σου να έχεις καταψύξει φαγητά ώστε και να φας αυτά που προτιμάς και να μην αφιερώσεις πάλι χρόνο για μαγείρεμα. Κι αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκεύη μιας χρήσεως και μετά να τα πετάξεις κατ’ ευθείαν και να μην πλύνεις πιάτο, ακόμα καλύτερα! Αυτό δε θα έκανες αν πήγαινες για πικνίκ;               Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για οικογένειες με παιδιά. Επίσης στις οικογένειες θα μπορούσαν να μαγειρέψουν τα παιδιά κατά την περίοδο των διακοπών και να γίνονται οι δουλειές από όλους μαζί για να εξοικονομείται χρόνος για αποδράσεις, δράσεις και επισκέψεις σε μέρη ενδιαφέροντος. Ελάτε μαμάδες, αφήστε την τελειομανία κατά μέρος και δώστε το χώρο  και την ικανοποίηση στα παιδιά να προσφέρουν σε σας!
 • Γεύμα με κεριά στο μπαλκόνι ή στην ‘καλή’ τραπεζαρία με στρωμένο το ‘καλό’ τραπεζομάντηλο, με κλειστή τηλεόραση – επιμένω εγώ – και όμορφες χαρτοπετσέτες, θα δημιουργήσουν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα είτε είσαι μόνος σου, είτε με φίλους ή την οικογένεια. Κι ας έχετε παραγγείλει πίτσα ή σουβλάκια, δεν έχει καμμιά σημασία.
 • Ξύπνησε νωρίς για να δείς την ανατολή και τα πρωινά χρώματα του ουρανού της πόλης ή δες το ηλιοβασίλεμα από κάποιο σημείο και αφέσου στη μαγεία της στιγμής.
 • Αν τα χρήματα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, κλείσε ραντεβού σε ένα spa της πόλης για ένα χαλαρωτικό μασάζ, επισκέψου ένα πολύ καλό εστιατόριο, πιες τον καφέ σου σε ένα ακριβό ξενοδοχείο ακόμα και δουλεύοντας στο laptop σου αντί να δουλέψεις στο σπίτι ή απόλαυσε το μπάνιο σου στην πισίνα του ξενοδοχείου.
 • Για όσους έχουν οικογένεια θα ήταν επίσης καλή ιδέα να πάρετε μία καθαρίστρια για το σπίτι γι αυτές τις μέρες για να μην ασχοληθείτε ούτε με καθάρισμα, ούτε με σιδέρωμα, χωρίς ενοχές – ήδη με το να μην πας διακοπές έχεις εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και μπορείς να έχεις αυτή την πολυτέλεια για λίγες μέρες.
 • Επίσης, με φίλους που έχουν παιδιά μπορείτε  να κανονίσετε babysitting εναλλάξ, ώστε να μπορέσετε ως ζευγάρι να απολαύσετε ο ένας τον άλλον και να ζήσετε στιγμές ησυχίας, δικές σας, διαφορετικές.
 • Αν διαθέτετε αυλή ή βεράντα, μία φουσκωτή πισίνα είναι μια σούπερ ιδέα για να χαλαρώσετε ή να απασχοληθούν και να παίξουν τα παιδιά, όπως και παιχνίδια με νερό, νεροπίστολα, μπουγέλα και άλλα. Φυσικά, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών θα πρέπει να είναι και η επίβλεψη σας.
 • Επίσης για όσους έχετε οικογένεια με μικρά παιδιά, μία αυλή ή ένα μεγάλο δωμάτιο στο σπίτι όπως το σαλόνι θα ήταν τέλειος τόπος για να στήσετε μία σκηνή όπως θα κάνατε αν πηγαίνατε για κάμπινγκ. Αν δεν έχετε, δανειστείτε από φίλους σας ή νοικιάστε.  Κι ας χαλάσει η διαρρύθμιση του χώρου για λίγες μέρες, δεν πειράζει. Θα δημιουργήσετε απίστευτες αναμνήσεις ως οικογένεια και θα βρείτε ευκαιρία να κουβεντιάσετε, να γελάσετε, να συνυπάρξετε και να βρεθείτε κοντά ο ένας στον άλλον που τόσο το χρειάζεστε.

Είμαι σίγουρη ότι καθώς θα διαβάζεις αυτό το άρθρο θα σκεφτείς πολλές άλλες ιδέες για να απολαύσεις τις διακοπές σου – και γιατί όχι και τα Σαββατοκύριακα σου πλέον – στο σπίτι και θα χαρώ πολύ να τις μοιραστείς μαζί μου.

Happy staycation!

[Σημείωση:  Ένα από τα πράγματα που με ενθουσιάζουν στην ενασχόληση μου με την Αγγλική γλώσσα είναι οι νέες λέξεις που δημιουργούνται από κοινωνικές αλλαγές.

Η λέξη staycation ( stay + vacation), δηλαδή ‘διακοπές στο σπίτι ή στη χώρα μου’, παρουσιάστηκε κυρίως στον καιρό της οικονομικής κρίσης στην Αμερική το 2007 και αργότερα στην Αγγλία το 2009 όταν η λίρα είχε πέσει αρκετά και ο κόσμος δε μπορούσε οικονομικά να φύγει για διακοπές στο εξωτερικό.]

Περισσότερα άρθρα της Έλενας  Μεταξά  Καλοφώνου, εδώ :

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑