Πώς να μένεις ανεπηρέαστος από τις κακίες και το δηλητήριο των social media

Πώς να μένεις ανεπηρέαστος από τις κακίες και το δηλητήριο των social media

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Είναι γεγονός πως τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, η ανάγκη μας να προβάλλουμε τον εαυτό μας μεγάλο στις μικρές μας στιγμές είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουμε λίγο πολύ όλοι μας.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη. Η αλήθεια είναι πως τα κοινωνικά δίκτυα έδωσα σε πολλούς την ευκαιρία να βγάλουν από μέσα τους το θηρίο που κρύβουν. Η ζωή μας στο Διαδίκτυο μας έχει φέρει αντιμέτωπους τόσο ως αποδέκτες όσο και ως θεατές, αρνητικών φαινομένων όπως η λεκτική επίθεση, η υβρεολόγια, οι επιθέσεις. Το δηλητήριο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανές ακόμα και σε στενές φιλικές σχέσεις.

Πώς προστατεύω τον εαυτό μου από αυτό το νοσηρό φαινόμενο; Ας δούμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις:

· Δε σχολιάζω σε πολλές σελίδες στο Διαδίκτυο: Δε χρειάζεται να σπαταλάμε και να αφιερώνουμε ώρες στο να σχολιάζουμε και να απαντάμε παντού. Έχουμε στο προφίλ μας τους φίλους μας και ορισμένες σελίδες που μας ενδιαφέρουν και αυτό είναι αρκετό –ουκ εν τω πολλώ το ευ.

· Απομακρύνω το άτομο/άτομα που μιλάνε ή φέρονται άσχημα: Το Facebook μου δίνει τη δυνατότητα να αναφέρω την όποια προσβλητική συμπεριφορά συναντώ στη διαδικτυακή μου ζωή, έχω τη δυνατότητα να απομακρύνω τα άτομα που μου συμπεριφέρονται άσχημα.

· Δεν ασχολούμαι μόνο με το Διαδίκτυο: Το σημαντικότερο είναι η ζωή εκτός Διαδικτύου, ας μην επιτρέπουμε στην υπερβολική χρήση του ίδιου να μας απορροφά όλες τις ώρες. Είναι προτιμότερο να πας μία βόλτα, να βγεις έξω, να διαβάσεις ένα βιβλίο, από το να λιώνεις μέσα σε έναν όμορφα πλασμένο αλλά και ολίγον ψεύτικο κόσμο.

· Κρατάω το προφίλ μου γνωστό μόνο για τα δικά μου άτομα: Έχω τη δυνατότητα να κάνω το προφίλ μου φανερό μόνο στα άτομα με τα οποία θέλω να συναναστρέφομαι πραγματικά.

· Δε συνεχίζω μία διαδικτυακή ασυμφωνία όταν δείχνει να εξελίσσεται βίαια: Δε χρειάζεται να απαντάμε πάντοτε στις προκλήσεις των άλλων; το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αδιαφορούμε.

· Δεν προβάλλω υπερβολικά την προσωπική μου ζωή: Δε μοιράζομαι στο Διαδίκτυο ή στην προσωπική μου συνομιλία καθαρά προσωπικές μου φωτογραφίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσβολή της προσωπικότητάς μου. Με σέβομαι και με προστατεύω, το Διαδίκτυο παραμένει ένας επικίνδυνος χώρος με όλα τα καλά του.

· Μην παίρνεις προσωπικά μία κακή συμπεριφορά: Δε χρειάζεται να στεναχωριέσαι επειδή κάποιος μπορεί να έγραψε κάτι προσβλητικό. Οι άνθρωποι με τα λόγια και τις πράξεις τους, περισσότερα φανερώνουν για τον εαυτό τους, παρά για εμάς τους ίδιους.

Οι κακίες και το δηλητήριο υπάρχουν παντού, ο έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει πως δεν αξίζει να τους επιτρέπει να τον διαλύουν και συνεχίζει απτόητος την πορεία του.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑