Έξτρα κιλά; Διώξε τα με 2 βήματα!

Κιλά. Τα παίρνουμε, τα μισούμε, τα διώχνουμε ΄στον αγύριστο’ κι αυτά… ξαναμπαίνουν από το παράθυρο για να μας … εκδικηθούν.
Δε μπορούμε να περάσουμε γιορτινές μέρες χωρίς να τρώμε με μία κρυφή ενοχή ή με άγχος για το τι θα δείξει η ζυγαριά μετά και νοιώθουμε τέτοιο φούσκωμα μετά από τα φαγοπότια των ημερών, ‘σαν να έχουμε καταπιεί ελέφαντα!’
Και δεν είναι μόνο οι γιορτές που μας εκτροχιάζουν.
Συνεχές στρες από τον αγχωτικό τρόπο ζωής, μας κρατούν σε μία διαρκή κατάσταση ‘fight or flight’, αυτή που βίωνε ενστικτωδώς ο πρωτόγονος άνθρωπος όταν ένας ξαφνικός κίνδυνος απειλούσε τη ζωή του. Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι το σώμα να σταματά τη διαδικασία της χώνεψης και να γίνεται υπερέκριση κορτιζόλης, που στη συνέχεια δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερο φαγητό μόλις ηρεμήσουμε, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη στρεσσογόνο κατάσταση. Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν διαρκώς άγχος έχουν την τάση να τρώνε πιο συχνά από ό,τι χρειάζονται και να αποθηκεύουν το παραπανίσιο λίπος στη μέση, στομάχι και κοιλιά.
Επίσης, για να κατανικήσουμε το άγχος μας συχνά στρεφόμαστε στο αλκοόλ, το οποίο με τη σειρά του μας δίνει μόνο άδειες θερμίδες, μπλοκάρει την ωφέλιμη επίδραση της τροφής μας, ελαττώνει την ικανότητα του ελέγχου και της αυτοσυγκράτησης, μπαίνει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος ως υγρός υδατάνθρακας και έτσι χάνουμε υγρά, το σώμα το αναγνωρίζει ως στρες και πάλι αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης για να το αντιμετωπίσει. Φαύλος κύκλος.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής μας, το πως και τι τρώμε η υπερπροσφορά επεξεργασμένων τροφίμων γεμάτα συντηρητικά, ζάχαρη και τεχνητές χρωστικές ουσίες και το έτοιμο φαγητό που είναι τόσο εύκολα προσιτό, είναι παράγοντες που μας στερούν σοβαρά από τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα γεύμα που θα φτιάξουμε μόνοι μας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα μας μέχρι σήμερα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να διώξουμε τα περιττά κιλά;
Για να ξεκινήσουμε μία διαδικασία σωστής διατροφής – και όχι δίαιτας άρα στέρησης άρα επιπλέον άγχους – χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να δούμε το πώς τρώμε.
Βήμα 1:
Ξεκινάμε καταγράφοντας τι τρώμε, τι ώρα το τρώμε και τι αισθανόμαστε εκείνη την ώρα που τρώμε. Καταγράφουμε τα πάντα, κάθε μπουκιά, κάθε τι που περνά από τα χείλη μας, ακόμα και τα αλκοολούχα ποτά, ακόμα και το νερό. Αυτό θα μας φέρει επίγνωση σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες.
Μία λιπομέτρηση στην αρχή και στη διάρκεια της νέας διατροφής και όσο διώχνουμε κιλά είναι πολύ χρήσιμη γιατί πέρα από το πόσο ζυγίζουμε σε βάρος, χρειάζεται να ξέρουμε τι ποσοστό λίπους αναλογεί στο βάρος αυτό και να παρακολουθούμε το αν χάνουμε βάρος ή μυικό ιστό που είναι επικίνδυνο για το σώμα. Καλό είναι να παρακολουθούμε την αναλογία βάρους με το ύψος μας, το γνωστό BMI που εύκολα το υπολογίζουμε με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Ποιο είναι το διατροφικό μας στυλ; Αυτό είναι ένα ακόμα εύρημα από τη διατήρηση του ημερολογίου διατροφής που ανέφερα πιο πριν. Τρώμε για συναισθηματικούς λόγους; Τρώμε μεγάλες ποσότητες; Μας αρέσει να ευχαριστούμε τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας παραβιάζοντας και καταπίνοντας τις δικές μας ανάγκες; Έχουμε εξάρτηση από κάποια τροφή πχ ζάχαρη – γλυκά; Τρώμε ό,τι βρούμε γιατί βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το φαγητό μας και να προγραμματίσουμε το μαγείρεμα; Ή μας αρέσει να ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας και στη ζωή των σημαντικών άλλων γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα ή για να προλάβουμε το κακό ή για να μην κάνουν λάθος ή… Η λίστα με τους λόγους είναι πολύ μεγάλη.
Βήμα 2.
Δημιουργώ τη νέα μου εικόνα. Πόσα κιλά θέλω να είμαι; Πόσα θέλω να έχω διώξει αυτό το χρόνο; Η ουσία είναι να δημιουργήσουμε πρώτα απ΄ όλα υγεία για μας και ρεαλιστικούς στόχους, επομένως το να ζητήσω να χάσω 30 κιλά σε δύο μήνες είναι επικίνδυνο, αφελές και θα με οδηγήσει σε απογοήτευση και άρα σε νέα υπερκατάλωση τροφής ή αλκοόλ. Δες την εικόνα του νέου εαυτού σου που έχει πετύχει το στόχο, έχει φτάσει τα επιθυμητά κιλά. Πώς νοιώθεις; Τι ακούς; Τι βλέπεις; Τι ακούς; Πώς φαίνεσαι; Τι ακούς οι άλλοι να λένε για σένα; Τι λες στον εαυτό σου;  Βρες μία φωτογραφία δική σου με τα ιδανικά κιλά ή βρες μία εικόνα με το σώμα που θέλεις να φτιάξεις, αφαίρεσε το κεφάλι και πρόσθεσε το δικό σου κεφάλι από μία φωτογραφία σου, ώστε να βλέπεις οτι είσαι εσύ και είναι δικό σου το νέο σώμα και βάλε τη νέα εικόνα σε κάποιο σημείο που θα τη βλέπεις συνέχεια. Εννοείται οτι το σώμα που θα διαλέξεις θα πρέπει να έχει τις δικές σου προδιαγραφές πχ αν έχω μέτριο ύψος δε θα διαλέξω τη φωτογραφία μίας δίμετρης γυναίκας, αν έχω χοντρό σκελετό δε θα διαλέξω φωτογραφία ενός μανεκέν που έχει 30 κιλά κάτω από το κανονικό. Το ζητούμενο είναι αυτό το σώμα που θα βλέπω να είναι αυτό που πραγματικά μπορώ να φτιάξω και όχι να οδηγηθώ πάλι σε απογοήτευση έχοντας βάλει έναν ανέφικτο στόχο.
Ερωτήσεις που θα βοηθήσουν γι αυτό, είναι;
-Τι ακριβώς θέλω;
-Για ποιο λόγο θέλω να διώξω τα κιλά αυτά;
-Πού βρίσκομαι τώρα σε σχέση με το στόχο μου;
-Πώς θα ξέρω οτι έχω πετύχει το στόχο μου;
-Τι έχω τώρα και τι χρειάζομαι ακόμα για να πετύχω το στόχο μου;
-Γνωρίζω κάποιον που έχει κάνει κάτι παρόμοιο;
-Τι θα κερδίσω ή τι θα χάσω όταν πετύχω αυτό το στόχο;
-Πόσο αποφασισμένος είμαι να πετύχω και αν δεσμευτώ σε αυτό σε μία κλίμακα 1 – 10 (όπου το 1 είναι χαμηλό και το 10 υψηλό);
Αν στην τελευταία ερώτηση δεις οτι αμφιβάλλεις για το αν είσαι αποφασισμένος, ρώτησε τον εαυτό σου: ” Τι θα μου κοστίσει αν δεν κάνω τώρα την αλλαγή;”
Δες την εικόνα του εαυτού σου σε ένα χρόνο από τώρα που θα είσαι με ακόμα περισσότερα κιλά και σε χειρότερη φυσική κατάσταση και αναρωτήσου τι επίδραση θα έχει αυτό στην αυτοπεποίθηση σου, στην ερωτική σου ζωή, στην καριέρα σου, στην κίνηση σου κλπ. Πώς νοιώθεις ; Αυτό θα σου δώσει το έξτρα κίνητρο που χρειάζεσαι για να μπεις στη δράση και να πετύχεις το στόχο σου.
Εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο, εισαγωγικό και πολύ σημαντικό στάδιο. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ στις διατροφικές συνήθειες, τι σημαίνουν και ποιος τρόπος σκέψης ή ενέργειες οδηγούν στην αλλαγή.
Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, θα βρείτε στη στήλη της Let’s play unplugged.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑