Sharing is Caring!

Sharing is Caring!

Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου Social Media φράσεις! Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή που την είδα γραμμένη στο promo ενός κατασκευαστή μουσικών οργάνων και έκτοτε την υιοθέτησα και εγώ!

“Εντάξει ρε φίλε σου αρέσει, την αγαπάς, το καταλάβαμε αλλά θα αφιερώσεις και ένα ολόκληρο άρθρο για αυτή?”

Και όμως… θα το κάνω! Θα το κάνω διότι το νόημα της είναι πολύ πιο βαθύ και σπουδαίο από μία προτροπή για κοινοποίηση ενός post. Βασικά πάλι προτροπή για κοινοποίηση είναι, αλλά για άλλου είδους κοινοποίηση! Πιστεύω ότι αυτή η φράση είναι η πεμπτουσία του Blogging και ίσως και της ζωής μας!

Καθίστε αναπαυτικά λοιπόν τεντώστε τα αυτιά διότι ακολουθεί μία σύντομη ιστορία μοιράσματος!

“…σαν παιδί διδάχθηκα από την οικογένεια μου, να μοιράζομαι τη χαρά αλλά και τη λύπη μου, τα καλά και τα κακά, τα πολλά και τα λίγα. Με λίγα λόγια να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου με τους άλλους. Μεγαλώνοντας λιγο, εκεί στην εφηβεία, ανακάλυψα ένα πολύ μαγικό, για την εξέλιξη μου εργαλείο: τις βιογραφίες των αγαπημένων  μου “ηρώων” κυρίως, τραγουδιστών και μουσικών εκείνα τα χρόνια!

Διάβασα δεκάδες από αυτές και μερικές τις άκουσα μελοποιημένες. Μέσω των ιστοριών αυτών, μπόρεσα για λίγο να μπώ στα παπούτσια τους και να βιώσω μία σταλίτσα από τις εμπειρίες ζωής τους, που τότε μου φάνταζαν αδιανόητες! Για εμένα τότε και τις συνθήκες της ζωής μου, αυτό το μοίρασμα εμπειριών ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα δώρα, μία από τις σημαντικότερες πράξεις αγάπης από αυτούς προς εμένα!

Sharing is Caring 2

Μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο, το ενδιαφέρον μου, για τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων μετασχηματίστηκε και έγινε ακόμα πιο έντονο. Ως ροκάς και μεταλλάς, τα είδωλα μου είχαν ζήσει πολύ άγριες και στα άκρα ζωές από ότι θα μπορούσα να ζήσω εγώ, και εψαχνα πλέον για ιστορίες ανθρώπων πιο κοντά σε αυτό που εγώ ήθελα, πιο καθημερινών αλλά επιτυχημένων στους τομείς που εγώ ήθελα να αναπτυχθώ.

Eπιδίωξα, προκάλεσα και τελικά άκουσα τις ιστορίες εκατοντάδων ανθρώπων με στόχο να αναγνωρίσω είτε, όλα εκείνα τα στοιχεία, όλες εκείνες τις πεποιθήσεις, όλα εκείνα τις προσωπικές στρατηγικές που αν τις υιοθετούσα θα με έφερναν πιο κοντά στους στόχους μου, αλλά και όλα εκείνα που ίσως να έπρεπε να αποφύγω!

Κάπου αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο να αναλύω και να αξιοποιώ όλη αυτή την πληθώρα εμπειρίας και κατάφερα να το πετύχω πολύ πολύ πιο αποτελεσματικά από πριν. Όμως όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά αν οι άνθρωποι αυτοί δεν επέλεγαν να μοιραστούν δημόσια τη ζωή και τα επιτεύγματα τους! Το μοίρασμα αυτό, ήταν μία πράξη προσφοράς και νοιαξίματος προς τους συνανθρώπους τους! Sharing is Caring!

Το να μοιράζεσαι υλικά αγαθά είναι σχετικά εύκολο. Το να μοιράζεσαι εσωτερικούς πόρους όπως αγάπη, στοργή έναν καλό λόγο κλπ είναι λίγο πιο δύσκολο , αλλά ακόμα εύκολο. Το να μοιράζεσαι όμως τη ζωή σου και τις ιστορίες σου? Για εμένα ήταν άβολο στην αρχή, πολύ άβολο. 

sharing-is-caring

“Ποιός είσαι εσύ, που θα μοιραστείς τη ζωή σου? Σιγά τις εμπειρίες που έχεις? Είναι δείγμα επίδειξης και αλαζονίας να μιλάς για εσένα! μπλα μπλα μπλα μπλα.

Αυτές ήταν κάποιες από τις πεποιθήσεις που είχα να αντιμετωπίσω στο τότε άμεσο περιβάλλον μου! Όλες γροθιές στο στομάχι η μία δυνατότερη από την άλλη ειδικά όταν έβγαιναν από το στόμα ανθρώπων που είχαμε καθημερικές συναναστροφές και ήταν και πολύ κοντινοί μου! 

Εκεί έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο το οποίο τότε μου άλλαξε τη ζωή και έβαλε το λιθαράκι της προσφοράς βαθιά μέσα μου με μία άλλη μορφή. Ο Ηγέτης Δίχως Τίτλο του Robin Sharma. 

O Sharma τότε μιλούσε στο τέλος του, για την επιστροφή λιγης αξίας πίσω από αυτή που δημιουργήσαμε με το να βοηθήσουμε έστω και έναν άνθρωπο να έρθει σε επαφή με το περιεχόμενο του βιβλίου του! 

Leader without a title
Η φωτογραφία αυτή είναι από τα Χριστούγεννα του 2015 όταν στην ΙΝΟΜΑΚ Refrigerators , μοιράσαμε το βιβλίο Ηγέτης Δίχως Τίτλο στο διοικητικό προσωπικό!

Τα επόμενα χρόνια διαπίστωσα μετά λύπης, ότι ο κόσμος είτε φοβόταν να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις ιστορίες του, είτε ντρεπόταν διότι πίστευε ότι η ιστορία του δεν αξίζει να ειπωθεί και μάλιστα κάποιοι πήγαιναν και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πολύ έντονο λεκτικό bullying σε όσους επέλεγαν να μοιράζονται στιγμές τους.”

Με την άνοδο του ίντερνετ και των Social Media, το μοίρασμα ιστοριών, απέκτησε μία απίστευτη διάσταση και αν και πολλούς από ότι καταλαβαίνω τους ενοχλεί και το καυτηριάζουν, η άποψη μου είναι ότι είναι ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή για προσωπική ανάπτυξη και ανταλλαγή ιστοριών μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, είναι ότι καλύτερο για αυτό καθώς τροφοδοτεί όλους μας με πληθώρα εμπειρίων, άλλων ανθρώπων!

Θα μου πείτε είναι όλα όσα δημοσιεύονται στα Social Media πραγματικότητα? Αντικειμενικά όχι, υποκειμενικά ναι!

Yπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι ιστορίες και οι εμπειρίες που μοιράζονται οι άνθρωποι στα Social Media είναι από πειραγμένες έως και ψεύτικες. Δεν έχει αλλάξει κάτι από πρίν και τότε υπήρχαν οι ψευτικές, απλά δεν υπήρχε το μέσο για να τις διαδώσει τόσο εύκολα και γρήγορα!

Όσο γρήγορα όμως διαδίδονται οι ψεύτικες ιστορίες άλλο τόσο γρήγορα διαδίδονται και οι αληθινές , αφού το μέσο είναι ίδιο!

Επίσης ο τρόπος προφύλαξης που προβληματίζει πολλούς, δεν έχει αλλάξει σε σχέση με παλιά και ονομάζεται: προσωπικά φίλτρα. Εμείς επιλέγουμε τι θα αφήσουμε να μας επηρεάσει, είτε να εμπνεύσει, είτε να μας αποτρέψει απο κάτι!

Sharing is Caring 1

Μία πολύ σημαντική ερώτηση που μου έκανε ένας αναγνώστης του Sensory -Explorer ηταν: είναι  μοιράζω ή μοιράζομαι …σημαίνει ότι Νοιάζομαι?

Καταπληκτική ερώτηση ε? Εσείς τι λέτε?

Εγώ πιστεύω ότι είναι “μοιράζομαι” γιατί η λέξη αυτή εμπεριέχει και αυτόν που μοιράζεται, ενώ το μοιράζω τον αφήνει απέξω και στα αυτιά μου ακούγεται πολύ μοναχικό… σχεδόν ενοχικό. Έχω κάτι και το δίνω δίχως να βάζω τον εαυτό μου στην εξίσωση… Πόσο υγιές τελικά είναι αυτό? Πόσο αγάπη έχει για τον εαυτό μας μία τέτοια πρακτική? Για κοιτάξτε γύρω σας για παρόμοιες συμπεριφορές που η κοινωνία μας τις επικροτεί ως γενναίες και θεμιτές?

Πόσους γονείς έχετε ακούσει να λένε ότι γίνονται χίλια κομμάτια για τα παιδιά τους και σας αραδιάζουν τις θυσίες που έχουν κάνει… και αισθάνονται κουρασμένοι και εξουθενωμένοι και αυτά δεν εκτιμούν σχεδόν τίποτα…. ε καλά κάνουν γιατί το παράδειγμα που είχαν μπροστά στα μάτια τους και βίωναν δεν ήταν πιθανόν αντάξιο σεβασμού, λόγω του τρόπου που φερόταν όλο αυτόν τον καιρό στον εαυτό του, άσχετα από την αδιαμφισβήτητα καλή πρόθεση!

Για να μπορέσει κάποιος άνθρωπος να μοιραστεί χρειάστει να έχει, για να έχει χρειάζεται να δημιουργήσει και για να δημιουργήσει είναι να τροφοδοτηθεί και το να μοιράζεται είναι τροφή και θρέψη για την ψυχή!

Για εμένα δεν υπάρχει πιο διδακτικό μέσο από μία προσωπική ιστορία. Είτε αυτή εξιστορεί επιτεύγματα, είτε κατορθώματα, είτε λάθη και καταστροφές είναι το ίδιο και είναι γεματή πολύτιμα διδάγματα για όλους! Ακόμα και “ψεύτικη” να είναι, έχει διδάγματα να διδάξει. Και για αυτόν που επιλέγει αυτόν τον τρόπο, αλλά και για τον ακροατή.

All kinds of Sharing stem from the same fountain of Caring!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑