Ροζέ Οίνοι: Μην τους προσπεράσετε, απολαύστε τους!

από τον  Παύλο Γκέγκα

οινοκριτικό, σύμβουλο οίνου, οινογράφο

Σημεία των καιρών ή απόδοση δικαιοσύνης;

Επανέκαμψε ή ήταν πάντα εκεί;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα απο τους φοιλοξενούμενούς μας πατώντας εδώ!

Ίσως και να μην είναι μακριά ο καιρός, που η απάντηση σε αιφνίδια ερώτηση σε κάποιον ανυποψίαστο -και σίγουρα όχι καταρτισμένο-καταναλωτή γιά το τι είναι ροζέ κρασί, θα ήταν αυτή, της μίξης λευκού και κόκκινου οίνου.

Υπερβολή ή όχι, το παραπάνω συνιστούσε τον αντικατοπτρισμό της οινικής μας παιδείας.

Την ίδια στιγμή που στις προηγμένες οινικά χώρες, το ροζέ όχι μόνον αντιμετωπιζόταν σαν ”κανονικό” κρασί, αλλά απολάμβανε τιμών και εκτίμησης αδιανόητης γιά τα Ελληνικά  ειωθότα.

Η χαρακτηριστική έκφραση του Γαλλικού Νότου και της Προβηγκίας, πως ό,τι δεν είναι αρκετό καλό γιά ροζέ, γίνεται ερυθρό, όσον αφορά την τελειότητα που επιζητάται γιά το σταφύλι, είναι ενδεικτική του σημείου το οποίο έφτανε η απολυτότητα και η αναζήτηση, αλλά και το πρόκριμα του ροζέ, έναντι οποιουδήποτε άλλου τρόπου οινοποίησης.

Αλλά ακόμα και εκεί, δεν είχε φτάσει η ώρα γιά το ροζέ, να κερδίσει τις δάφνες που του αρμόζουν.

Έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, αλλά και η αποφασιστική επιταγή των κέντρων αποφάσεων και διάχυσης των τάσεων, ούτως ώστε τα ροζέ κρασία να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μέσω των οινικών εντύπων αλλά και του ηλεκτονικού τύπου, και να διαπιστωθεί το αυτονόητο:

Η πολυμορφικότητα, αλλά και ευελιξία τους στο τραπέζι, που τα καθιστά το απόλυτο πασπαρτού, ένα αντικλείδι που τόσο είχε -και εν πολλοίς έχει ακόμα- υποτιμηθεί.

H απεριόριστη γηγενής ποικιλομορφία των ερυθρών, αλλά και γκρι ποικιλιών που ενδείκνυνται γιά ροζέ, δίνει συντριπτικό πλεονέκτημα στον Έλληνα παραγωγό, που έχει δυνατότητα να αντλήσει από μιά απύθμενη δεξαμενή, μονάκριβα κομμάτια πλούτου.

Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι πλασμένο γιά τα ροζέ, τα ροζέ είναι φτιαγμένα γιά το Ελληνικό καλοκαίρι!

Εις υγείαν!

Η διαρκής άνοιξη των ροζέ την τελευταία πενταετία, δεν είναι μια κατάληξη που προέκυψε στα καλά καθούμενα.

Τα ροζέ πάντα ήταν σπουδαίο γαστρονομικό εργαλείο, και αναπόσπαστο κομμάτι του οινικού γίγνεσθαι.

Είναι βέβαια ευτυχής συγκυρία που σύσσωμος ο διεθνής τύπος το προβάλλει ως trend, όμως το παγκόσμιο οινικό σύστημα, δεν είναι ανεξάρτητο από την μεταβλητότητα των τάσεων, οι οποίες χειρίζονται τα εμπορικά προϊόντα, όπως και κάθε τι που έχει αξία, δηλαδή σαν μόδα.

Έστω και σαν τέτοιο, δηλαδή σαν μόδα, το ροζέ -ευτυχώς- μας απασχολεί, αφού τα εξώφυλλα των διεθνών, και όχι μόνο, περιοδικών, καθώς και οι οθόνες μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, έχουν γεμίσει από τους λαμπερούς ιριδισμούς που προσφέρει αυτός ο ιδιαίτερος τύπος οινοποίησης.

Όσο γιά τους οινοποιούς, σχεδόν υποχρεώθηκαν να βάλουν στην γκάμα των κρασιών τους, τουλάχιστον μία ετικέτα ροζέ, κάποιες φορές δε και δεύτερη, και ενώ κάποιοι από αυτούς, δεν ήθελαν πρωτύτερα καν να ακούσουν γιά ροζέ στο portfolio τους.

Είναι όμως τα ροζε ένα ”κανονικό” κρασί, ή μήπως μία μοδάτη εφεύρεση;

Ασφαλώς και πρόκειται γιά κρασί, όχι μόνο κανονικό, αλλά και μεγάλης γαστρονομικής αξίας, αφού μιλάμε γιά το απόλυτο πασπαρτού στο τραπέζι, ικανό να συνδυαστεί με την πλειονότητα του γαστριμαργικού πλούτου, δίνοντας απίστευτης ισορροπίας αποτελέσματα.

Όσο γιά την ιστορία του ροζε, χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολλές δε ονομαστές περιοχές του προηγμένου οινικού κόσμου, έχουν κάνει μακραίωνη καριέρα, προβάλλοντας σαν εξέχοντα από όλα τα κρασιά τους, τα ροζε, με αποκορύφωμα την Προβηγκία, που αποτελεί και το μέτρο σύγκρισης, όπου το μότο, ”ό,τι δεν είναι αρκετά καλό γιά ροζέ, γίνεται ερυθρό”,τα λέει όλα.

Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν, του πως περιβάλλουν στην Νότια Γαλλία το ροζέ, δίνοντάς του την προσοχή και αξία που του αρμόζει.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει, και το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, το ροζέ βρίσκεται στην χρυσή εποχή του, έτοιμο να προσφέρει αλησμόνητες συγκινήσεις, είτε μόνο του, σαν απεριτίφ, είτε με σχεδόν όλη την καλοκαιρινή αρμάδα των εδεσμάτων που θα αντιπαρατεθούν μαζί του, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις των βαριών, υπεβολικά πληθωρικών πιάτων με ογκώδη δομή.

Μην το προσπεράσετε, απολαύστε το!

  Παύλος Γκέγκας

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα απο τους φοιλοξενούμενούς μας πατώντας εδώ!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑