Rising from our Ashes…

Θυμάμαι όταν είχα ξεκινήσει να εργάζομαι επάνω στον εαυτό μου πριν πολλά χρόνια, την Ψυχοθεραπεύτρια να μου λέει ότι οι περίοδοι κατά τις οποίες αισθανόμαστε άσχημα είναι απαραίτητα στάδια της αλλαγής και της προσωπικής ανάπτυξης και είναι τότε που βουτάμε πραγματικά βαθιά μέσα μας, για να ανασύρουμε το επόμενο κομμάτι που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια για να φωτίσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη συνέχεια και αν παραιτηθείς δεν θα το μάθεις ποτέ….

Αυτή η περιγραφή με συντρόφευσε για πολλά χρόνια σε άπειρες τέτοιες στιγμές που όλα έμοιαζαν μάταια και με βοήθησε να κάνω υπομονή στο εσωτερικό ψάξιμο. Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη συνέχεια και αν παραιτηθείς δεν θα το μάθεις ποτέ…. Ακόμα και σήμερα η σκέψη αυτή είναι μία από τις πεποιθήσεις οι οποίες με βοηθούν να αναπτύσσομαι και ελπίζω να κάνει την διαφορά και σε εσάς.

Πριν από λίγα χρόνια συνάντησα το ίδιο concept στο NLP και στο Μοντέλο της Αλλαγής της Virginia Satir , το οποίο και περιγράφω σε μία απο τις ιστορίες του επερχόμενου βιβλίου μου την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και κατανόησα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το γιατί.

Everything is falling apart

Ξεκινώντας σήμερα, ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με όσα έχουμε καταφέρει με τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας. Μέχρι που ένα αναπάντεχο γεγονός μας αλλάζει την καθημερινότητα μας! Εδώ υπάρχουν συνήθως δύο επιλογές είτε η άρνηση του γεγονότος και η αντισταση στη νέα κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται , είτε η κατανόηση ότι αυτό που συνέβη , συνέβη για κάποιο λόγο και όσο οδυνηρό και αν είναι τώρα, έχει μαθήματα για εμάς και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Όπως θα θυμάστε, η αλλαγή ίσως να μην είναι τελικά αλλαγή, αλλά αποκάλυψη του ποιοί πραγματικά είμαστε!

Όποιο δρόμο και να επιλέξουμε, υπάρχει ένα στάδιο αυτό της αντίστασης, είτε μικρό είτε μεγάλο ,όπου εκεί όσο συνειδητοποιημένοι και να είμαστε σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση σε κάτι που προσπαθεί να μας βγάλει από την ομοιόσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Μετά απο αυτό το στάδιο έρχεται η περιπλάνηση στο Χάος που προκύψει εν τω μεταξύ. Αφού η εσωτερική αντίσταση έχει καμφθεί , έχοντας δώσει τη θέση της στην αποδοχή μίας νέας κατάστασης, έρχεται η σειρά της αναζήτησης μίας λύσης η οποία θα λάβει τα νέα δεδομένα της ζωής μας υπόψιν της.

Το Χάος αν και φοβίζει πολύ κόσμο, στην πραγματικότητα είναι κάτι ζωογόνο, καθώς εκεί όλες τα αποτελέσματα είναι πιθανά. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής μας στο Χάος, αν κάνουμε στον εαυτό μας τις κατάλληλες ερωτήσεις και ακούσουμε προσεκτικά τις απαντήσεις που αναδύονται από μέσα μας, κάποιες στοιχεία θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν ως κουκίδες. Αυτές οι κουκίδες όταν πληθύνουν αρκετά και τις ενώσουμε, θα μας δώσουν κάτι το οποίο η Satir το ονομάζει Μεταμορφωτική Ιδεά, μία ιδέα η οποία δεν είναι τίποτα άλλο, από τη λύση που χρειαζόμαστε για τη συνέχεια. Αρκεί μόνο αυτή? Όχι φυσικά, πρέπει να την εφαρμόσουμε κιόλας! Δίχως δράση, αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει από μόνο του!

Όπως ίσως να έχετε μαντέψει, το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με την υλοποίηση της ιδέας αυτής και τη δημιουργία σαφής δομής μέσα στο Χάος, με σαφή στοχοθεσία και δράση φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο που είναι ουσιαστικά το ίδιο με το αρχικό. Τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί μαζί με μία νέα ισορροπία με τα νέα δεδομένα της ζωής μας…. μέχρι που κάτι άλλο συμβαίνει και ένας νέος κύκλος ξεκινά από την αρχή!

Η ζωή μας είναι μία ατελείωτη σειρά, απο τέτοιες διαδικασίες όπως η παραπάνω. Πολλές από αυτές μάλιστα συμβαίνουν ταυτόχρονα και μάλιστα μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια η κάθε μία!

Φανταστείτε κάθε κύκλο αλλαγής σαν μια λυτρωτική φωτιά η οποία κάνει στάχτη κάθέ περιττό και αποκαλύπτει το νέο εαυτό μας!

Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω σαν ακούγονται περίεργα και υπερβολικά πολύπλοκα, κρατήστε μόνο δύο συνειδητοποιήσεις:

 

Υπάρχει ζωή μετά απο ένα γεγονός που μας ξεβολεύει απο τη ρουτίνα μας

&

ότι σε κάθε κύκλο αναγεννιόμαστε μέσα από τις στάχτες μας.

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑