Προσθέτοντας αξία

Ο 19ος αιώνας ήταν η εποχή όπου οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν πολύ σκληρές δουλειές, απασχολούμενοι κυρίως στον αγροτικό τομέα και αργότερα στις βιομηχανίες. Μετά περάσαμε σε μια φάση που έπρεπε να συλλέγουμε πολλή πληροφορία αναπτύσσοντας τον τομέα των υπηρεσιών. Και τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι πώς θα προσθέσουμε αξία.

Η έννοια της προστιθέμενης αξίας χαρακτηρίζει περισσότερο τα προϊόντα που κυκλοφορούν σε μια αγορά. Τα προϊόντα από μόνα τους δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η αξία που έρχονται να φέρουν στον καταναλωτή. Μήπως τελικά το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους; Πώς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε περισσότερη αξία σε ό,τι κάνουμε; Ποια είναι η αξία που ερχόμαστε να προσθέσουμε στον οργανισμό, στον εργοδότη, στους συναδέλφους, στο προϊόν ή στην υπηρεσία που ερχόμαστε να διαχειριστούμε;

Ενδεχομένως μια απάντηση θα ήταν η βελτίωση των προϊόντων και η καινοτομία ώστε να αυξήσουμε το πελατολόγιό μας και την κερδοφορία της εταιρίας. Μήπως όμως υπάρχει  και άλλος τρόπος; Με περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερο κερδοσκοπική νοοτροπία; Μήπως ένας εργαζόμενος συμμετέχει με περισσότερο μεράκι και όρεξη για να προσφέρει εάν ταυτόχρονα συμμερίζεται το όραμα της επιχείρησης για έναν καλύτερο κόσμο;

Πρόκειται για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον αντίκτυπο που έχει στον κόσμο μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον, το παλιό καπιταλιστικό μοντέλο με κύρια ιδεολογία του το κέρδος πάνω από οτιδήποτε άλλο και με όποιο κόστος, βαίνει προς το τέλος του. Έχει γίνει προφανές, ότι σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως: η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αγνοηθούν άλλο. Έτσι λοιπόν, το οικονομικό μοντέλο που ρύθμιζε τις μεγαλύτερες οικονομίες αλλάζει ενώ παρατηρείται η εξάπλωση της ιδέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βασικό μήνυμα του κινήματος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και εν γένει από «τους άλλους» να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, μα θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε φορείς της αλλαγής και της λύσης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις λειτουργούν συνήθως στους περισσότερους τομείς όπως και οι κλασικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος με τη βασική διαφορά ότι μια κοινωνική επιχείρηση έχει ως σκοπό να επιλύσει κοινωνικά προβλήματα (όπως π.χ. η ανεργία) με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.  Έτσι, μια κοινωνική επιχείρηση συνδέει το όραμά της με τον κοινωνικό της σκοπό δημιουργώντας συναισθηματική σύνδεση με τους εργαζομένους της  (κίνητρο αύξησης παραγωγικότητας) και το αγοραστικό της κοινό (κίνητρο συμμετοχής σε έναν ανώτερο κοινωνικό σκοπό).

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες της οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλό οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για την προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσθέτοντας μια αξία που είναι ανεκτίμητη.

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑