Προσευχή ένα πανανθρώπινο φαινόμενο και μία ανάγκη του ανθρώπου.

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η προσευχή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και πανανθρώπινο, έχει συναντηθεί και παρατηρηθεί σε κάθε πολιτισμό, από την αρχή του κόσμου.  Σε όποιο πολιτισμό και αν ανατρέξουμε από την αρχή της ιστορίας μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσουμε πως  υπάρχει ως ένα βασικό στοιχείο των πολιτισμών και ως μία επιθυμία της κοινωνίας να επικοινωνεί με τη θεότητα την οποία πιστεύει. Η προσευχή είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει με το θείο στοιχείο, να διεισδύσει στη δική του πνευματικότητα και να αντιληφθεί πως είναι εκτός από ένα υλικό πλάσμα και ένα ον με εσωτερικότητα. Για τους περισσότερους ανθρώπους η προσευχή είναι μία βαθιά ανάγκη που τους βοηθάει να έρθουν σε επαφή με το βαθύτερο Είναι τους, να αισθανθούν την προστασία της ανώτερης δύναμης στην οποία πιστεύουν.

Η προσευχή είναι μία δική μας ανάγκη να εξωτερικεύσουμε τα αιτήματά μας και αυτά που βρίσκονται στον βαθύτερο ψυχικό κόσμο μας σε μία ανώτερη δύναμη την οποία πιστεύουμε και θεωρούμε πως μπορεί να μας προστατεύσει. Είναι η βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να εκδηλώσει κάθε του προσδοκία και αγωνία στο ανώτερο εκείνο ον που πιστεύει πως μπορεί να τον προστατεύσει και να τον στηρίξει.

Η προσευχή έχει παρηγορητικό ρόλο σε κάθε άνθρωπο που προστρέχει σε αυτή, συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία από επιβλαβή συναισθήματα και βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί προστασία και ασφάλεια. Έρευνες αποδεικνύουν διαρκώς τη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στην πράξη της προσευχής και την παρουσία της βελτίωσης μίας άσχημης ασθένειας ή βιώματος. Και μόνο η αίσθηση πως υπάρχει μία παντοδύναμη οντότητα η οποία μπορεί να μας λυτρώσει και να μας παρηγορήσει από κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνουμε, είναι αρκετή για να δημιουργήσει συναισθήματα ευφορίας στην ψυχή μας.

Δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι θρήσκος ή να πιστεύει υποχρεωτικά σε μία ανώτερη θεότητα, ώστε να αισθανθεί την ευεργετική επίδραση της προσευχής στη ζωή του. Και μόνο το βίωμα της προσευχής ως μία εμπειρία, θα είναι απόδειξη της αξίας που έχει η ίδια ως μεγάλη παρηγοριά και στήριγμα στη ζωή.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑