Πόσο δικό μας δημιούργημα είναι η ζωή μας τελικά?

Η αυθεντικότητα και η εύρεση του αυθεντικού εαυτού είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα της σημερινής εποχής σε σημείο γραφικότητας πολλές φορές.

Κατά κάποιους η αυθεντικότητα είναι κάτι σαν τον αλτρουισμό και την ….πραγματική αγάπη … απλά δεν υπάρχει… είναι μία ψευδαίσθηση του σύγχρονου ανθρώπου μία ταμπέλα κάτω από την οποία βρίσκονται κάποιες επιθυμητές, αλλα ουτοπικές (κατά τον ίδιο) συμπεριφορές  και κατακτήσεις.

Ο άνθρωπος δημιουργεί και οικειοποιείται την ταμπέλα, ως υποκατάστατο των διεργασιών που της δίνουν σάρκα και οστά, αλλά αποτελούν άπιαστο όνειρο για αυτόν διότι δεν είναι έτοιμος να κάνει ότι χρειάζεται για να τις κάνει χειροπιαστές.

Αυτό που τις περισσότερες φορές, βαπτίζεται αυθεντικότητα είναι στην ουσία, συνέπεια σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας.  Είναι αυτό που θα ακούσετε και ως συνέπεια λόγων και πράξεων. Είναι όμως αρκετή αυτή η συνέπεια ή συνοχή, για δημιουργήσει αυθεντικότητα?

Are you walking your talk?

Η συνέπεια λόγων και πράξεων μπορεί να περιγραφεί πιο αναλυτικά ως μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει ευθυγραμμισμένα και επαρκώς ορισμένα, όλα τα επίπεδα στα οποία συμβαίνει η ζωή μας καθημερινά.

 

Αυτά είναι ο Ανώτερος σκοπός του,

ποιός χρειάζεται να είναι για να τον πετύχει,

οι αξίες που χρειάζεται να έχει για να είναι αυτός που χρειάζεται να είναι και οι πεποιθήσεις που τις στηρίζουν ,

οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχει για μπορεί να έχει τις αξίες και τις πεποιθήσεις αυτές,

οι κατάλληλες συμπεριφορές για να δημιουργήσει τις δεξιότητες αυτές

και τέλος το περιβάλλον στο οποίο όλα αυτά συμβαίνουν.

 

Ακομά και αν κάποιος καταφέρει για έναν συγκεκριμένο στόχο του να ευθυγραμμίσει όλα τα παραπάνω… απέχει από την αυθεντικότητα, διότι κάλλιστα τα περισσότερα ή και όλα τους μπορούν πολύ εύκολα να του έχουν “φορεθεί” από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.

Ο “προγραμματισμός” διαρκεί τα πρώτα 6-7 έτη της ζωής μας, όπου και δημιουργούνται οι βάσεις για τη μετέπειτα ζωής μας. Περιλαμβάνει οτιδήποτε διδασκόμαστε συνειδητά, αλλά κυρίως υποσυνείδητα από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον μας κλπ.

Ο προγραμματισμός αυτός συμβαίνει με τη συνειδητότητα που έχουμε σε εκείνη την ηλικία  (σχετικά περιορισμένη) με αποτέλεσμα ότι αποτυπώνεται τότε και με τους περιορισμούς της αντίληψης σε αυτή την ηλικία, να μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ μεγάλη ένταση που δημιουργεί προβλήματα.

Φανταστείτε ότι ζούμε την ενήλικη ζωή μου με βάσεις που δημιουργήθηκαν από ένα παιδί 0-6 ετών!

Χαριτολογώντας ένας φίλος λέει, ότι όλη μας η ζωή είναι η προσπάθεια να αποπρογραμματίσουμε όλα όσα μας πέρασαν ακούσια τα πρώτα αυτά χρόνια της ζωής μας…  και να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο σκέψης μας, σύμφωνα με την ενήλικη πραγματικότητα και τα θέλω μας! …

 

Πόσο αξίζουν οι αξίες μας?

Γυρνώντας λίγες γραμμές πιο πάνω θα σταθώ λίγο στα μαγικά αυτά εσωτερικά φίλτρα που ονομάζονται αξίες! Τι είναι αυτές?

Βασικά είναι ότιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς! Είναι γενικές έννοιες οι οποίες απαντούν στην ερώτηση:

Τι είναι σημαντικό για εμένα?

Οι αξίες είναι γενικές έννοιες όπως η ελευθερία, ο σεβασμός, η συνέπεια, η καθαριότητα, η τακτικότητα, η ομορφία, η συντροφικότητα κλπ και είναι μοναδικές για τον κάθε άνθρωπο. Ακόμα όμως και δύο άνθρωποι να έχουν κάποιες αξίες κοινές, σίγουρα τις νοηματοδοτούν διαφορετικά καθώς τις στηρίζουν με διαφορετικές πεποιθήσεις.

Οι αξίες είναι ένα από τα φίλτρα που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας, πως ερμηνεύουμε ό, τι μας συμβαίνει και πως εν τέλει ζούμε τη ζωή μας.

Πρίν λίγο καιρό σε ένα σεμινάριο άκουσα από τον εισηγητή κάτι πολύ σημαντικό που με έβαλε σε σκέψεις. Ισχυρίστηκε ότι αν για κάποια αξία μας δεν έχουμε τουλάχιστον 12 συνειδητές συμπεριφορές που να την υποστηρίζουν, τότε αυτή δεν είναι πραγματικά δική μας, αλλά είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού!

Σοκαριστικό!

Εχετε προσπαθήσει να καταγράψεται τι συμπεριφορές έχετε για να έχετε μία αξία? Αν όχι, αξίζει να το προσπαθήσετε! Ίσως είναι πιο διαφωτιστικό από ότι πιθανόν να νομίζετε!

 

Πόσο δικό μας δημιούργημα, είναι η ζωή μας τελικά?

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑