Πάρε μια ανάσα!

 

Από το την εποχή που το να έχεις λίγα ήταν συνδεδεμένο με την έλλειψη, φτάσαμε στο ρεύμα του μινιμαλισμού και του decluttering από επιλογή ( δείτε το σχετικό προηγούμενο άρθρο μου εδώ ).

 

Έχεις συνειδητοποιήσει πόσο κόστος και πόσες επιπτώσεις έχει το  να συγκεντρώνεις πολλά πράγματα στον προσωπικό ή επαγγελματικό σου χώρο;

 Kαι τι δε θα έδινες να μπορούσες να βρεις αμέσως αυτό που ψάχνεις κάθε φορά!

Χρόνος χαμένος, εκνευρισμός, φωνές.  Τα βάζεις με όλους όσους μένουν μαζί σου, ή με το συνάδελφο στο γραφείο.

‘ Γιατί μου πήρες το … Δε μπορώ να το βρω! Εδώ το είχα!’

‘Πού να έβαλα τα κλειδιά μου;’

‘Είδε κανείς το μικρό κατσαβιδάκι που χρησιμοποιώ για τα γυαλιά μου; Εγώ εδώ το βάζω. Αλλά δεν το βρίσκω τώρα. Ποιος μου το πήρε;’

 

Χρόνος που χάνεται καθημερινά σε αναζήτηση και που δεν το καταλαβαίνεις, αλλά συσσωρεύεται αν υπολογίσεις πόσες φορές την ημέρα σου συμβαίνει.

 

Και κόστος. Επειδή όσο κι αν έψαξες  δε βρήκες την απόδειξη που χρειαζόσουν, δεν έκανες εγκαίρως την ένσταση στο έγγραφο που έλαβες, έχασες τα εκπτωτικά κουπόνια από το κατάστημα που ψωνίζεις συχνά ή έχασες τις προθεσμίες.

Κόστος και γιατί αναγκάστηκες να ξαναγοράσεις το εργαλείο που σίγουρα ξέρεις ότι έχεις . ‘ Κάπου το έβαλα, είμαι σίγουρος, αλλά δε θυμάμαι που. Κι όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να το βρω…’  Ή, το αγόρασες πάλι γιατί δε θυμόσουν ότι το είχες ήδη.

 

Το άγχος σε κυριεύει καθώς περνάς από κάθε χώρο που σου θυμίζει την εκκρεμότητα σου να το τακτοποιήσεις. Και είναι το τελευταίο που σου χρειάζεται όταν επιστρέφεις κουρασμένος από την εργασία σου και θέλεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.

 

Και δεν είναι μόνο η υλική ακαταστασία.

Είναι και οι ατέλειωτες λίστες με όλες σου τις υποχρεώσεις. Πράγματα που σκέφτεσαι να κάνεις αλλά ποτέ δεν τα προλαβαίνεις όλα. Και τα ξαναγράφεις σε νέες λίστες καθημερινά. Και προσθέτεις καινούργια κάθε μέρα.

Σχέδια που κάνεις, πράγματα που χρειάζεται να κάνεις για να τα πετύχεις, επαφές που θα πρέπει να έχεις με ανθρώπους, χρόνο που χρειάζεται να βρεις.

 

Κι αυτά τα email! Πότε κιόλας ξεπέρασαν τα 2.000 χωρίς να προλάβεις να τα δεις;

Πού να ξεχωρίσεις εκείνο το ‘κατεπείγον’ μέσα σε τόσα άλλα; Κι έχασες ακόμα μια προθεσμία, σημαντική για την εργασία σου. Για να μη μιλήσουμε για τις επιπτώσεις…

Κι εκτός από όλα αυτά, να σου θυμίσω και εκείνα τα άρθρα που έχεις αποθηκεύσει στην οθόνη του υπολογιστή σου επειδή ήταν πολύ σημαντικά και πρέπει οπωσδήποτε να τα διαβάσεις.

 

Τι πίεση!

Πίεση χρόνου για να τα προλάβεις όλα αυτά, όταν εκ των πραγμάτων ξέρεις ότι ο χρόνος σου είναι ήδη πολύ περιορισμένος με τόσες υποχρεώσεις που έχεις.

Πίεση και γιατί αγόρασες αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία και θες να βρεις χρόνο να τα διαβάσεις. Κι έχεις κι άλλα, πολλά που περιμένουν στη βιβλιοθήκη σου και δεν τα έχεις ούτε ανοίξει ακόμα. Κι είναι όλα τόσο ενδιαφέροντα!

Πίεση επίσης γιατί βλέπεις αυτά τα πολύ όμορφα δωμάτια στα περιοδικά, όπου όλα είναι στη θέση τους τακτοποιημένα. Πόσο σου αρέσουν και σε ξεκουράζουν! Ας μπορούσες να είχες κι εσύ έτσι το σπίτι σου ή το γραφείο σου!

 

Πόσο σε αποσυντονίζουν όλα αυτά!

Πόσο σε κάνουν να χάνεις το στόχο σου και να είσαι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός, κάτι που σε αγχώνει ακόμα περισσότερο!

Πόσο σου αποσπούν την προσοχή!

Και πόσο σου δημιουργούν την αίσθηση του ότι, ενώ καταβάλλεις τόση προσπάθεια, φαίνεται τόσο μακρινό το να τα καταφέρεις να βγεις από αυτόν το φαύλο κύκλο…

 

Καταλαβαίνεις τι έχει συμβεί;

 

Όλα αυτά, σου στερούν ζωτικό χώρο.

Για να ζήσεις.

Για να αναπνεύσεις.

Για να κάνεις πράγματα που πραγματικά σε ευχαριστούν.

Για να επιστρέφεις στο χώρο σου και να μπορείς να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.

Για να ευχαριστηθείς το σπίτι σου καλώντας τους φίλους σου, χωρίς να χρειάζεσαι μία μέρα ολόκληρη για να το συγυρίσεις πρώτα.

Για να κάνεις χώρο στη χαρά και στην αίσθηση ότι καταφέρνεις να είσαι αποτελεσματικός σε ό,τι κάνεις.

 

Κι ακόμα, δε μπορείς να επεξεργαστείς όλες τις πληροφορίες που παίρνεις, δυσκολεύεσαι να περάσεις γρήγορα από τη μία εργασία στην άλλη, ενώ η μνήμη σου δε σε βοηθά να θυμάσαι όσα θα ήθελες.

 

 

Όχι. Ούτε χώρος για αφθονία υπάρχει. Μη γελιέσαι με όλα όσα έχεις συσσωρεύσει, γιατί αυτά είναι το εμπόδιο.

Ενεργειακά, μια τόσο ακατάστατη και φορτωμένη ζωή δε σου αφήνει περιθώρια για νέες εμπειρίες,  για νέες σχέσεις, νέες επαγγελματικές ευκαιρίες ή καινούργιους στόχους.

 

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Υπάρχει λύση;

 

Και βέβαια υπάρχει, αν το έχεις αποφασίσει. Φτάνει να δεσμευτείς και να αφιερώσεις χρόνο καθημερινά γι αυτό.

Όσον αφορά τους χώρους που ζεις κι εργάζεσαι, ξεκίνησε με ένα συρτάρι τη φορά, ένα ντουλάπι τη φορά.

Θυμήσου:

  • Κάθε πράγμα θα πρέπει να έχει τη θέση του. Το χρησιμοποιείς και το επιστρέφεις στη θέση του.
  • Χρειάζεσαι ένα σύστημα αρχειοθέτησης για όλα τα έγγραφα. Έξοδα, λογαριασμοί, αποδείξεις, έγγραφα, προσκλήσεις, επείγοντα. Με το που έρχονται, σημειώνεις στο ημερολόγιο σου τις ημερομηνίες που πρέπει να τα διεκπεραιώσεις και τα τοποθετείς στο φάκελο τους.
  • Όσον αφορά τα email,  ελέγχεις τη λίστα σου κάθε βράδυ και διαγράφεις όλα όσα δε χρειάζεται να κρατήσεις.
  • Για ό,τι αφορά την τακτοποίηση του σπιτιού και του χώρου εργασίας, οι λύσεις αναφέρθηκαν στο προηγούμενο άρθρο και θα το δείτε εδώ

 

Εξίσου σημαντικό είναι να δεις με πολλή προσοχή  τις λίστες με τις υποχρεώσεις σου, με όλα όσα νοιώθεις ότι πρέπει να κάνεις, όλα όσα έχεις σημειώσει στην ατζέντα σου.

Το να προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα είναι εξ ίσου εξουθενωτικό και χαοτικό.

Μήπως χρειάζεται να πεις ‘όχι’ σε πράγματα που δε σου δίνουν χαρά;

Που δεν είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα σου;

Που αφορούν projects που κάποτε τα σκέφτηκες αλλά πια δε σε εκφράζουν;

 

Πάρε μια βαθιά ανάσα και πες ‘ναι’ στον εαυτό σου.

Υπάρχουν τόσα πράγματα που σε περιμένουν να τα απολαύσεις.

Υπάρχουν τόσα χόμπυ που λαχταρά η καρδιά σου!

Άφησε χώρο στην καθημερινότητα σου και στην ατζέντα σου για να αναπνέεις!

Το χρειάζεσαι!

 

Photo by Alex Radelich on Unsplash

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑