Όταν συλλογιέμαι τον Μάη…

ΟΤΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΕΜΑΙ ΤΟΝ ΜΑΗ

του Παναγιώτη Μουτσάκη

Οταν συλλογιέμαι τον Μάη ανεβαίνει στα μάτια μου η ζεστή χρυσοσκάλιστη θάλασσα της Ζάκρου, οι ψίθυροι από τους Δροσουλίτες πριν το ξημέρωμα στο Φραγκοκάστελο, η χιονισμένη -σε πείσμα- κορυφή του Ψηλορείτη με τις ανυπότακτες πέτρες, τα ολάνθιστα Ενετικά μονοπάτια της δροσολέμονης Άνδρου, το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Αντιπέρατο με τις κασιώτικες λύρες να κουρδίζουν, ως φουσκώνει η τραμουντάνα τις τέντες της ομώνυμης μικρής εκκλησιάς,κατάρτι και αυτή στο κατακουρσεμένο κορμί του Άγιου Αιγαίου.

Συλλογιέμαι τη κοσμικότητα των γιορτών που μόλις πέρασαν με την υποκρισία των ανθρώπων, έχοντας ήδη αποστρέψει το πρόσωπο μου και τις αισθήσεις μου από τη βουλιμία της καλοπέρασης. Μου αρκεί η ομορφιά των λουλουδιών και η μηδαμινότητα της ελπίδας. Κρατάω την υπομονή σαν αρετή. Αυτή που θα με οδηγήσει να ξαναδώ τις γλυκές αμμουδιές, τ’ Αόρη, τις μαλακές κοιλάδες, τα διαβατάρικα πουλιά , τα όψιμα άγουρα αμπέλια να πρασινίζουν πάλι. Συλλογιέμαι τη Μινωική μοναξιά της μικρής Γαύδου κι αν ήθελα να κατέβω στο λιμάνι της, τούτο θα ήταν τέτοιο μήνα, Μάη.

Αυτός ο μήνας φέρνει μαθές την φιλτεσένια αυγή στην εξοχή, μας κάνει να ζούμε και τα απογεύματα του δεν είναι πλέον αδιάφορα. Και ενώ η ζωή είναι σύντομη και θλιβερή αυτός ο μήνας που πήρε το όνομα του από την Μαία, που ήταν η ομορφότερη πλειάδα από τις επτά κόρες του Άτλαντα, καταφέρνει και τη κάνει γεμάτη προσδοκία γιατί ο Μάης ξέρει να γεννά. Οι Ρωμαίοι τον παρίσταναν με μορφή μεσήλικου άνδρα που έφερε πλατύ χιτώνα με μεγάλες περιχειρίδες και έχοντας στη κεφαλή το κάνιστρο γεμάτο άνθη, ενώ στα πόδια του υπήρχε ένα παγώνι με ανοιγμένα τα φτερά.

Γεννά αυτοκρατορίες, Μάη γεννήθηκε η Πόλη, Μάη αλώθηκε- γεννά αγώνες εργατικούς – γεννά ακόμη και έρωτες. Γιατι κι ο Έρωτας αγώνας είναι, της καρδιάς ενάντια της λογικής, της πεθυμιάς ενάντια στα σύνορα. Κι αν όλοι περιμένουν τη μεγάλη συγκίνηση έχω να τους πω τούτο. Σκύψτε χαμηλά, σωπάστε, ένα λουλούδι άνθισε μπρος στο ξωμονάστηρο! Τούτος είναι ο Θεός ολάκερος. Μην τον ψάχνετε στον ουρανό μήδε σε «δούλους» του που πληρώνονται για να διδάξουν το λόγο του, μήδε στα είδωλα. Ακουμπήστε το μάγουλο σας χάμε στο χώμα της Μαγιάτικης γης και θα τον δείτε. Μάη μήνα γεννήθηκε ο ίδιος ο Θεός.

Π.Μ.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑