Οικογενειακή Επιχείρηση – Χρειάζεται να τα γνωρίζω όλα?

Οικογενειακή Επιχείρηση – Χρειάζεται να τα ξέρω όλα?

Μία απο τις πεποιθήσεις που ξεχωρίζουν στις οικογενειακές είναι ότι τα διοικητικά στελέχη/μέλη της οικογένειας χρειάζεται να γνωρίζουν 100% όλες τις θέσεις σε μία επιχείρηση για να μπορούν να την διοικήσουν με επιτυχία.

Εκ πρώτης όψης, αυτό ίσως φαντάζει κάτι λογικό και απαραίτητο. Πώς θα μπορούσε καποιος άλλωστε να διοικήσει μία επιχείρηση που δεν γνωρίζει?

…το πόσο οικογένεια και πόσο επιχείρηση είναι μία οικογενειακή επιχείρηση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Οικογενειακή Επιχείρηση – Σε τί διαφέρει από τις άλλες?

Βασικά σε τίποτα που να αφορά τη λειτουργία της! Όμως ο παράγοντας οικογένεια και τα ασαφή όρια στους ρόλους, αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων.  Όπως συνηθίζω να λεώ, το πόσο οικογενειακή και πόσο επιχείρηση είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Όσο η εταιρεία είναι μικρή η πεποίθηση αυτή, βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί και ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Οι περιορισμένοι πόροι και ίσως γνώσεις, οδηγούν τον ή τους ιδιοκτήτες να κάνουν τα πάντα. Όταν όμως αυτή αρχίζει και μεγαλώνει, δημιουργείται η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό. Εκεί εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα προβλήματα.

Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο να γνωρίσει εις βάθος όλα μα όλα τα θέματα και τους τομείς μιας επιχείρησης και μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Οικογενειακή Επιχείρηση – Η ανάγκη για εξειδίκευση.

Με την επέκταση , γεννάται η ανάγκη για εξειδίκευση και εκεί τα πιο συγκεντρωτικά εταιρικά συστήματα αρχίζουν και γεννούν αντιστάσεις. Η εξειδίκευση απαιτεί χρόνο και επένδυση σε ένα αντικείμενο σε ένα συγκεκριμένο τομέα του αντικειμένου αυτού. Ένα στέλεχος που έχει την παραπάνω πεποίθηση στον χάρτη πραγματικότητας του, σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό θα δημιουργηθεί διότι ο χρόνος είναι λίγος και τα θέματα πολλά. Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο να γνωρίσει εις βάθος όλα μα όλα τα θέματα και τους τομείς μιας επιχείρησης και μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, τουλάχιστον σε μία ζωή!

Ένα απόφθεγμα επιχειρηματικής σοφίας το οποίο αποδίδεται στον Bill Gates, είναι το εξής: “…προσλαμβάνουμε έξυπνους/ικανούς/καταρτισμένους εργαζόμενους για να μας πούν τι να κάνουμε και όχι το αντίθετο…” .

…οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι τους και το πώς αυτοί συνεργάζονται μεταξύ τους είναι το αντικείμενο εξειδίκευσης της διοίκησης μίας εταιρείας…

Οικογενειακή Επιχείρηση – Σε ποιόν τομέα είναι απαραίτητη η εξειδίκευση ενός μέλους της διοίκησης.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η απόλυτη εξειδίκευση για ένα μέλος διοίκησης, αυτός είναι ο άνθρωπος και πως αυτός λειτουργεί και παρακινείται. Η κυριότερη εργασία ενός τέτοιου στελέχους είναι να καταφέρνει να κάνει τους υφισταμένους-συνεργάτες του να καταθέτουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό, αποδίδοντας άριστα στον τομέα που εξειδικεύονται.

 

Δηλαδή, δεν χρειάζεται καποιος να γνωρίζει όλες τις θέσεις και τις λειτουργίες σε μία οικογενειακή επιχείρηση?  

Φυσικά και χρειάζεται, αλλά η μαγική φράση που κάνει τη διαφορά, είναι: τόσο, όσο. Είναι διαφορετικό το γνωρίζω μία θέση και πως αυτή αλλεπιδρά με τις άλλες και πως επηρεάζει το σύστημα και διαφορετική είναι η γνώση της μέχρι την τελευταία λεπτομέρια.

Ειδικά αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις 2ες γενιές ή τις 3ες, διότι οι ιδρυτές λίγο πολύ περνούν από όλες τις θέσεις από ανάγκη στα αρχικά στάδια της εταιρείας και μάλιστα το κάνουν σχετικά ανώδυνα διότι τότε “το εταιρικό καράβι” είναι ακόμα μικρό.

Οι επόμενες γενιές επιβιβάζονται σε αυτό όταν είναι ήδη υπερωκεάνιο. Αν ο στόχος είναι να προετοιμαστεί κάποιος για διοικητικό στέλεχος, τότε οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να εξυπηρετούν τον στόχο αυτό. Μία από τις κινήσεις είναι το εμβαθύνω τόσο όσο χρειάζεται, για να μην γίνω μέρος του προβλήματος.

Ένα μέλος διοίκησης διοικεί το σύστημα και όχι μεμονωμένες λειτουργίες. Η οπτική που θα πρέπει να καλλιεργήσει είναι κυρίως αυτή του δάσους, σε σχέση με αυτή του δέντρου και επιπροσθέτως είναι να επενδύσει χρόνο και πόρους για να αναπτύξει την ικανότητα να αλλάζει ανάμεσα σε αυτές τις δύο.

Περισσότερο όμως για την προετοιμασία των μελών μίας οικογενειακής επιχείρησης για να αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα σε  επόμενη ανάρτηση.

 

 

One thought on “Οικογενειακή Επιχείρηση – Χρειάζεται να τα γνωρίζω όλα?

Add yours

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑