Οι χαμένες αισθήσεις

Οι χαμένες αισθήσεις

του Μίλτου Τσιάκαλου

Ήταν μια περίοδος έντονης δραστηριότητας.

Δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, το μυαλό σε πλήρη λειτουργία, οι υποχρεώσεις όλες καλυμμένες. Όπως είχα μάθει. Όλα στην εντέλεια.

Επιστρέφοντας ένα απόγευμα από την πρωινή δουλειά με σκοπό να περάσω για 30 λεπτά από το σπίτι ώστε να φάω κάτι γρήγορο και να συνεχίσω στην απογευματινή, παρατήρησα κάτι που αρχικά με τάραξε.

Τα πάντα γύρω μου ήταν γκρι.

Παραξενεύτηκα. Αναρωτήθηκα ‘πώς γίνεται όλα να είναι γκρι;’. ΄Έτριψα τα μάτια μου και παρατήρησα καλύτερα. Κοίταξα τα αυτοκίνητα, τα ρούχα των ανθρώπων τα παρτέρια στο δρόμο που ήξερα ότι έχουν χρώμα. Δεν ήταν γκρι… Ευτυχώς! Ήταν όμως μουντά. Κανένα από αυτά δεν είχε ζωηρό χρώμα. Προσπάθησα να μυρίσω. Δεύτερο σοκ. Δεν είχα όσφρηση. Όλα μου μύριζαν ουδέτερα.

Μπήκα σε ένα ανθοπωλείο. Ζήτησα τα πιο φρέσκα λουλούδια. Μύρισα. Καμία αίσθηση. Ανησύχησα. ‘Κάτι τρέχει με τις αισθήσεις μου’ σκέφτηκα. Έκανα έναν τελευταίο έλεγχο στο αγαπημένο μου φαστφουντάδικο. Πήρα το γνωστό σάντουιτς που με συντρόφευε στις στιγμές πείνας και υπερβολικού στρες. Δάγκωσα. Ένιωσα στιγμιαία απόλαυση η οποία έσβησε όμως γρήγορα.

‘Πού πήγε η γεύση μου’; σχεδόν κλαψούρισα.

Κάτι συνέβαινε και με αυτή. Η ανησυχία μετατράπηκε σε φόβο. Κάτι συνέβαινε με τα κέντρα αισθήσεων στον εγκέφαλό μου. Μήπως κάποιος όγκος είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται;

Προσπάθησα να θυμηθώ από πότε έχω να βιώσω έντονα τις συγκεκριμένες αισθήσεις. Δυσκολευόμουν. Στο μυαλό μου υπήρχε θόρυβος. Οι σκόρπιες σκέψεις δεν μπορούσαν να μπουν σε τάξη.

Κατευθύνθηκα προς την Πλάκα. Βρήκα ένα ήσυχο café με κήπο και χώθηκα σε μια πολυθρόνα του. Πολλές φορές όταν κινείσαι δεν μπορείς να εκτιμήσεις σωστά την κίνηση που λαμβάνει χώρα στο περιβάλλον σου. Τα πράγματα γύρω μας κινούνται μπροστά; πίσω; ή μήπως είναι σταματημένα; To ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις σκέψεις μας. Χρειάζεται να τις σταματήσουμε για λίγο για να ορίσουμε το σύστημα αναφοράς μας και να δούμε αντικειμενικότερα τι συμβαίνει μέσα μας.

Μετά από λίγο οι σκέψεις μπήκαν σε τάξη και άρχισαν να αναδύονται αναμνήσεις συνδεδεμένες έντονα με τις αισθήσεις μου. Παιδική ηλικία, έρωτας, εκδρομές, καλοκαίρι ήταν τα σκηνικά που μου ήρθαν στο μυαλό. Ανακουφίστηκα, μερικώς. Είχαν καιρό να μου συμβούν όλα αυτά, στη σωστή τους έκφανση τουλάχιστον, οπότε η εκδοχή της ασθένειας απομακρύνθηκε…

Οι εικόνες εκείνων των περιόδων τα είχαν όλα. Έντονα χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις. Έψαξα να βρω τον κοινό παρονομαστή σε αυτές τις καταστάσεις. Όλες είχαν μέσα τους την εξερεύνηση, την ανακάλυψη και το καινούργιο. Η συνειδητοποίηση και μόνο με έκανε να νιώσω ότι στιγμιαία επανήλθαν! Κοίταξα την αυλή του café. Τα χρώματα γινόντουσαν πιο ζωηρά. Ο Ελληνικός καφές ήταν λίγο πιο γλυκός από πριν. Από κάπου κοντά μοσχομύριζε ένα γιασεμί…

Σκεπτόμενος τα παραπάνω αναπόφευκτα συνέκρινα με την παρούσα φάση της ζωής μου. Τίποτα καινούργιο. Όλα σε πρόγραμμα, σε μία συγκεκριμένη ροή. Απλά δράση και αντίδραση προκειμένου τα πράγματα να βρίσκονται σε ισορροπία και σε μία ευθύγραμμη ομαλή κίνηση.

Προσπάθησα να απεικονίσω νοητικά αυτήν την κατάσταση σε μια παλέτα αισθήσεων. Η κλίμακα μου φάνηκε πολύ περιορισμένη. Πρόβαλλε ακριβώς αυτήν την μουντάδα που ένιωθα. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν.

Οι αισθήσεις μου δεν είχαν χαθεί. Τις είχα κρύψει εγώ ο ίδιος και μόνο ένας τρόπος υπήρχε να τις βρω.

Έπρεπε να αρχίσει πάλι η εξερεύνηση…

Εν συντομία

Είμαι ο Μίλτος.

Ιδρυτής του lifecoaching.gr ενός χώρου προώθησης προσωπικών αλλαγών και προσωπικής ανάπτυξης που προσπαθεί να φέρει σε επαφή ανθρώπους με πάθος για αλλαγή και θετική εξέλιξη.

Μέσω των σεμιναρίων και των ομαδικών εργαστηρίων που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και μέσω προσωπικών συναντήσεων, οι συνεργαζόμενοι μου οργανώνουν τα βήματα πραγματοποίησης προσωπικών και επαγγελματικών αλλαγών, τεχνικές επιτυχημένης στοχοθεσίας καθώς και τεχνικές διατήρησής τους

Ασχολούμαι με το life coaching από το 2013 έχοντας ολοκληρώσει το μονοετές AC accredited πρόγραμμα ‘Diploma in Personal & Executive Coaching’.

Έχω αποκτήσει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιατρική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών και έχω ολοκληρώσει την Διδακτορική μου Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχω εξειδικευτεί στο χώρο των επιχειρήσεων μέσω του μονοετούς προγράμματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Ε.Ι.Α.Σ και του mini MBA (Ε.Ι.Α.Σ-Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑