Οι Ευφυΐες του Έρωτα …

Οι Ευφυΐες του Έρωτα …

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδείξουμε ή να επιδείξουμε την ευφυΐα μας. Άλλοι είμαστε καλοί στις γλωσσικές δεξιότητες , άλλοι στα μαθηματικά, άλλοι στις Τέχνες και άλλοι στις σωματικές ασκήσεις. Η μόνη περίπτωση ίσως που δεν ξέρουμε να εκδηλώσουμε την ευφυΐα μας είναι όταν ερωτευόμαστε. Όταν πραγματικά ερωτευόμαστε. Ο έρωτας αποδεικνύεται τότε ένας πολύ σκληρός αντίπαλος για τις αντοχές μας. Μας “διαβάζει” πριν ακόμα συνειδητοποιήσουμε ότι πιαστήκαμε στα δίχτυα του. Ο έρωτας είναι πανούργος, δαίμονας εαυτούλης και παρτάκιας. Ο έρωτας είναι η καταστροφή μας λίγο μετά την έκσταση και τον παράδεισο.

Όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους γνωρίζουμε πολύ καλά και για αυτό μας πιάνει μια στεναχώρια και ένα άγχος όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε ερωτοχτυπημένοι. Το πρώτο στάδιο ενός ή μιας ερωτοχτυπημένου/ης είναι το στάδιο του μουδιάσματος του εγκεφάλου μας. Μια νεραιδόσκονη μαλάκυνσης μας περιλούζει και ένα χαμόγελο αυτοδιάθεσης και ηλιθιότητας γίνεται το διαβατήριό μας για τις πύλες της κολάσεως που θα ακολουθήσουν. Σε ένα δεύτερο στάδιο αρχίζουν οι ερωτικές εμμονές και οι ανασφάλειες. Μήπως κοίταξε άλλον ή άλλην η αγάπη μου; Μήπως δεν είμαι αρκετός ή αρκετή δίπλα του; Βρε λες να μην με θέλει πια και να μένει μαζί μου από συνήθεια; Στο τρίτο στάδιο έχουμε μπει για τα καλά στην αυτοκαταστροφή και καθόμαστε σπίτι, στον καναπέ, τρώγοντας σαντουιτσάκια για την λιγούρα και επιθυμώντας διακαώς να περισώσουμε τον έρωτα μας , ο οποίος έχει δραπετεύσει προ πολλού και μας έχει αφήσει το φάσμα του για παρέα.

Σε όλα αυτά τα στάδια καμία αίσθηση κοινής λογικής και ευφυΐας. Κανένα αίσθημα αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Είμαστε στην κυριολεξία παίγνια στα χέρια ενός κατώτερου θεού! Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας το ξοδεύουμε σε τέτοιους αδιέξοδους έρωτες…Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν έχουν τον μαλακομαγνήτη και έλκουν δίπλα τους τον αφανισμό τους σε ανδρική συσκευασία. Πολλές θρηνούν ένα κουφάρι έρωτος άθλιο και άχαρο. Πολλοί άντρες απελπίζονται από τις ερωτικές τους επιλογές και αισθάνονται ότι δεν θα λυτρωθούν ποτέ από το κρυμμένο οιδιπόδειο εντός τους…Πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να βασανίζονται έτσι όπως τους βασάνιζε η μανούλα ή ο πατερούλης…Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο άνθρωπος αποδεικνύεται ανάξιος για την ευτυχία του! Και υπεύθυνος βέβαια για την δυστυχία του.

Όλοι μας νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε πως ο έρωτας είναι ο πιο σκληρός καθρέφτης των τραυμάτων και των αδυναμιών μας. Όσο πονέσαμε και τραυματιστήκαμε ως παιδιά τόσο θα πονέσουμε και ως ενήλικες στις ερωτικές μας σχέσεις. Ο άνθρωπος αποζητά τον πόνο γιατί είναι ο πιο ασφαλής δάσκαλος! Η γνώση που έχει κατακτηθεί μέσα από τον πόνο είναι γνώση διαχρονική και εμπεδωμένη. Μέχρι εδώ το παιχνίδι Έρωτας – Ερωτευμένος έχει σημειώσει το σκορ όλα – μηδέν! Όπου όλα = έρωτας. Όπου μηδέν = ερωτικό κουφάρι.
Τίποτα όμως δεν κρατάει για πάντα και η παντοδυναμία του έρωτα εξαντλείται καθώς ωριμάζουμε και μεγαλώνουμε. Κάποια στιγμή δεν θέλουμε να πονέσουμε άλλο. Κάποια ευλογημένη χρονική στιγμή συνδέουμε την ευτυχία μας με την καλοπέρασή μας και αποφεύγουμε τον πόνο όπως ο διάολος το λιβάνι. Είναι η περίοδος της «άδειας» ωριμότητας. Έχουμε κατανοήσει το ερωτικό παιχνίδι και τις αναλογίες του και έχουμε αποφασίσει να επιβιώσουμε. Για πολλά χρόνια απλά επιβιώνουμε τρώγοντας, πίνοντας, με σκληρή δουλειά και επαγγελματικές επιτυχίες και απολαμβάνουμε το άλλοτε διπλό κρεβάτι μονοί και μόνοι!

Αλλά, όπως ήδη είπα, τίποτα δεν κρατάει για πάντα! Ο πανούργος ερωτικός, μικρός, παχουλός μπόμπιρας μας ξανασημαδεύει. Και μας έχει λείψει τόσο η ερωτική αγκαλιά…και θέλουμε τόσο ένα χάδι…που με το φύσημα του ανέμου ξαναπέφτουμε στην προαιώνια παγίδα και τώρα δεν μας νοιάζει το τίμημα… Τώρα μας νοιάζουν οι στιγμές αλήθειας και έντασης που θα βιώσουμε!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ερωτευμένων εθελοντών η ευφυΐα του έρωτα είναι παντού. Ο έρωτας επιβιώνει πάνω στο δικό μας το κορμί. Ο έρωτας τρέφεται με την δική μας την ψυχή. Και όπως όλοι οι βασανιστές….ξερει να περιμένει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη του δύναμη : έχει υπολογίσει όλες τις δυνατές αντιδράσεις μας, έχει προδιαγράψει όλους τους φόβους μας και ξέρει πριν από εμάς πως όλες οι φάσεις της ζωής μας, ερωτευμένες και ανέραστες, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η ευφυΐα η ανθρώπινη έγκειται σε αυτό ακριβώς: Να συνειδητοποιήσουμε πως όλα είναι έρωτας! Ο κόσμος γεννήθηκε από τον έρωτα που έσμιξε με το χάος. Το λουλούδι που ανθίζει στον κήπο σου είναι έρωτας! Το γέλιο και η αγκαλιά είναι έρωτας! Ο ήλιος και το φεγγάρι είναι έρωτας! Μην αντιστέκεσαι! Μην φοβάσαι! Και κυρίως μην χάνεις λεπτό ερωτικών ανταποκρίσεων! Σκέψου πόσο άνοστη είναι η ζωή χωρίς καρδιοχτύπι…. Σκέψου πόσο όμορφο είναι το φιλί! Έλα, μην αργείς!

Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε!!!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑