Ο χρόνος είναι παιδί που παίζει

Ένα ξεχασμένο βιβλίο που ανακάλυψα πρόσφατα και μια φράση που αναρωτιόμουν τι σημαίνει, ήταν η αφορμή για το σημερινό άρθρο. Πρόκειται για την εφαρμογή της φιλοσοφίας του Ηρακλείτου στην καθημερινή ζωή και στην πρώτη σελίδα είχα γράψει «Σάμος 2004». Δεν θυμόμουν ότι είχα τέτοιες «ανησυχίες» τότε. Ξεφυλλίζοντας ξανά τις σελίδες αυτού του βιβλίου κατάλαβα ότι ο Ηράκλειτος είναι ο πρώτος δάσκαλος δημιουργικότητας στον κόσμο, γιατί οι ιδέες του μας παρέχουν τις στρατηγικές για να κατανοήσουμε τα προβλήματά μας από μια νέα διαφορετική σκοπιά. Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι το σύμπαν είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός χώρος που όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται ποτέ γιατί παγιδεύονται σε περιορισμένους τρόπους σκέψης και σε πεποιθήσεις που τους κρατούν πίσω.

Ένα από τα χαρακτηριστικά επιγράμματα του Ηράκλειτου:

«Αιών παις εστί παίζων, πεσσεύων»: ο χρόνος είναι παιδί που παίζει με πεσσούς. Ο συνδυασμός «αιών παις», είναι η πρόοδος που στο χρόνο επιτυγχάνει ο δημιουργικός άνθρωπος. Με λίγα λόγια μας προτρέπει να παίξουμε με μια κατάσταση όπως ένα παιδί που παίζει ένα παιχνίδι. Να «σπρώξουμε και να μετακινήσουμε» τα διάφορα κομμάτια της, ώστε να διαπιστώσουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Με την προοπτική αυτή, όταν επιχειρούμε διάφορες προσεγγίσεις περιστασιακά «σπάμε» παγιωμένες αντιλήψεις μέσα μας. Αναρωτηθείτε: Πώς μπορείτε να «παίξετε» με μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζετε; Τι μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να απλοποιήσετε; Μήπως να απλοποιήσετε κάποιες σκέψεις σας που τελικά δεν σας εξυπηρετούν;

Επίσης όταν ένα παιδί παίζει, κάνει πλάκα με τα άλλα και το διασκεδάζει, το ίδιο και ο χρόνος. Το χιούμορ είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό αλλά δεν πρόκειται μόνο γι’αυτό! Μια στενή σχέση συνδέει το «χα χα» του χιούμορ και το «α χα!» της ανακάλυψης. Πράγματι, οι στρατηγικές στη βάση του χιούμορ, για παράδειγμα ο συνδυασμός διαφορετικών ιδεών, οι ασυνήθιστες τύπου «και αν» ερωτήσεις, είναι παρεμφερείς με διάφορες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο-τσου εξέφρασε μια παρόμοια άποψη: «Μόλις διαμορφώσεις μια σκέψη, κορόιδεψέ τη».

Έτσι λοιπόν ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να αμφισβητούμε ό,τι δεν μας εξυπηρετεί και να αντιληφθούμε ότι το να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις που μας περιορίζουν συμβάλλει σημαντικά στην προσωπική μας εξέλιξη, την πληρότητα, την πρόοδο και τελικά την αγάπη για εμάς τους ίδιους. Είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία που μπορεί να μας απελευθερώσει από τις αλυσίδες του παρελθόντος αλλά και να επηρεάσει θετικά την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή στο μέλλον.

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη διαβάστε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑