Γυμνοί στη νέα χρονιά

“Άλλαξε! ” ” Γίνε ο εαυτός σου! ”

“Τι ακριβώς μου ζητάς να κάνω; Συνειδητοποιείς πόσο αντιφατικό είναι αυτό που μου λες;”

Κουράστηκες πια. Σε βαραίνουν όλα αυτά τα μηνύματα, τα πρότυπα, οι περσόνες, οι ρόλοι, όλα τα ΄όπως πρέπει΄, ‘όπως επιβάλλεται,’ ‘ όπως απαιτείται’. Γενιές πίσω σου υπαγορεύουν μέσα στο μυαλό και στα κύτταρα σου συμπεριφορές που ‘αρμόζουν΄σε κάθε περίσταση. ” Η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται”. “Τα σωστά κορίτσια…”, ” τα σωστά αγόρια…” Οι σωστοί μαθητές…”

Οι εντολές που γαλουχήθηκες,  οι υποδείξεις από όλους, αργότερα η αγωνία σου να είναι όλοι ευχαριστημένοι – γονείς, αδέρφια – συγγενείς, δάσκαλοι κι αργότερα συνεργάτες, συνάδελφοι, πελάτες, ο/η σύντροφος, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου.

Έφτιαξες το σπίτι σου όπως πρέπει. Σύμφωνα με τις γνώμες όλων ή με τη γνώμη των ειδικών. Γιατί εσύ φοβήθηκες να το φτιάξεις όπως εσύ αποκλειστικά επιθυμούσες. Έπρεπε να ταιριάζει με την εποχή, την τοποθεσία, το status σου, το όνειρο των άλλων, τα πρότυπα στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στα media.

Τώρα το βλέπεις καθαρά. Εσύ τα επέλεξες όλα αυτά. Δικές σου και συνειδητές όλες οι αποφάσεις, από τη γέννηση σου μέχρι τώρα. Απόλυτα δικές σου, αλλά και με μπόλικη διακριτική ή αδιάκριτη παρέμβαση από το εκάστοτε περιβάλλον σου. Γιατί μια χαρά τους βόλευε όλους…

Και τώρα βρίσκεσαι εδώ. Με μια σφοδρή επιθυμία να σπάσεις τη φούσκα που έχεις μπει τόσο καιρό τώρα και γυρνάς γύρω γύρω μέσα της χωρίς να πηγαίνεις πουθενά.

Σκέφτεσαι να μπορούσες να ξεφορτωθείς όλα αυτά τα πράγματα που έχεις και να ζούσες με τα ελάχιστα απαραίτητα. Τι κέρδος χρόνου και ενέργειας θα ήταν! Τι ξαλάφρωμα! Προχθές κοίταζες τα αυτοκινούμενα σπίτια στο εξωτερικό. Πολύ της μόδας ανάμεσα σε ανθρώπους που κάποια στιγμή είπαν ‘Φτάνει πια!’, πούλησαν ό,τι δε χρειάζονταν και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μικρό και λειτουργικό χώρο, χωρίς ρίζες και σταθερές. Να απαλλαγούν από κάθε περιττό που τους τραβούσε ενέργεια και σκέψη.

Και μαζί με αυτά να ελευθερωθούν κι από ό,τι τους κρατά δέσμιους. Άγκυρες που μπήκαν συνειδητά και ασυνείδητα και δε τους αφήνουν να κάνουν τα άλματα για τα οποία είναι προορισμένοι στη ζωή τους. Ανάγκες που δημιούργησαν οι ίδιοι και που τους δημιούργησαν οι άλλοι. Αλυσίδες, όρκοι ζωής, συμβόλαια ενεργειακά που κάποια στιγμή δεσμεύτηκαν να τηρούν και τα κουβαλούν ακόμα.

Πόσο καιρό μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει καλά αν κουβαλάει όλα αυτά;…

“Αν θες να πετύχεις κάτι, γίνε τώρα αυτό που θα είσαι όταν θα το έχεις”

Ένας ατέρμονας αγώνας για να αλλάξεις. Γιατί αυτό που είσαι τώρα είναι λάθος. Είναι ατελές. Δεν είναι αρκετό. Υστερεί. Πρέπει να γίνεις! Έχεις δρόμο ακόμα! Κινήσου γρήγορα! Έχεις χάσει τόσο χρόνο! Προσπάθησε! Αγωνήσου! Μη σταματάς! Μην παραιτείσαι! Άλλαξε! Γίνε!

Φωνές που σε ελέγχουν ασφυκτικά. Που έμαθες να τις έχεις πυξίδα σου και έχεις χάσει τον εαυτό σου πια.  Ποιος είσαι μέσα σε τόση κούραση ετών; Ξέρεις; Θυμάσαι;

Ποιος είσαι όταν στέκεσαι απογυμνωμένος από κάθε επίκτητο χαρακτηριστικό, όταν σε βλέπεις όχι μέσα από τα μάτια των άλλων αλλά από τα δικά σου; Σε αναγνωρίζεις; Ποια είναι η αλήθεια σου; Τι φέρνεις σ’ αυτό τον κόσμο; Τι ήρθες να μοιραστείς και να προσφέρεις;

Εσύ και όλοι μας, εδώ, στο γύρισμα του χρόνου, ας αφήσουμε πίσω το φορτίο που ευλαβικά κουβαλήσαμε μέχρι τώρα. Οι καιροί απαιτούν ανάλαφρη διαδρομή, ανοιχτή καρδιά απαλλαγμένη από πικρίες και περιοριστικές πεποιθήσεις, μνησικακίες και αρνητικότητα.

Ας αφήσουμε κάτω το σάκο μας στο παρελθόν, εκεί που ανήκει  κι ας προχωρήσουμε επιλέγοντας το κάθε μας βήμα από την αρχή. Την κάθε μας σκέψη. Ας δούμε από την αρχή την κάθε μας σχέση.

Ας μάθουμε να προχωρούμε χωρίς χάρτη, με ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά και όλες μας τις αισθήσεις στο καινούργιο και στο άγνωστο. Με εμπιστοσύνη στη ζωή, να ανακαλύψουμε την πνευματικότητα μας μέσα στην απλότητα, την ευκολία μέσα στην έλλειψη ελέγχου, τη σύνδεση μας με τον κόσμο μέσα από τη ρήξη μας με τον ψεύτικο εαυτό, τη ροή μέσα από την παύση.

Ας είναι ο στόχος μας για το νέο χρόνο όχι να αλλάξουμε, όχι να γίνουμε, όχι να είμαστε, αλλά να νοιώσουμε σε όλη την ένταση και μεγαλείο ότι η μαγεία της ζωής βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από ενέργεια. Κι εκεί βρίσκεται η απόλυτη σύνδεση μας και η ελευθερία μας. Στο όλον. Στη μονάδα. Εκεί και η δύναμη, η χαρά, η ευτυχία. Εκεί βρίσκεται ο αυθεντικός εαυτός, τα χαρίσματα, τα ταλέντα. Εκεί βρίσκεται ο σκοπός της ζωής, το νόημα, η σύνδεση μας με την Πηγή. Το σημείο έναρξης και η αιωνιότητα.

Στο σημείο της αλλαγής του χρόνου,  ας κρατήσουμε όλα τα μέχρι τώρα μαθήματα ζωής και ας ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας προς το Φως και την Αγάπη, που είναι ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι μας στη ζωή αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτή είναι η αποστολή μας και η ευθύνη μας και για τις γενιές που ακολουθούν.

Καλή Χρονιά και ευλογημένο το 2021, με υγεία σε όλα τα επίπεδα, γαλήνη και σύνδεση με την Πηγή μέσα μας!

Βρείτε περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, εδώ:

Φωτογραφία από Comfreak από το Pixabay

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑