Να το θυμάσαι…

( Ένα γράμμα για σένα, για όλους μας.)

Να το θυμάσαι…

Σε κοιτώ μαγνητισμένη από τη στιγμή που είδα τη φωτογραφία!

Λάτρεψα τα ηλιόλουστα μάτια σου και τη φωτεινή σου έκφραση!

Δε σου κρύβω πως όταν σε πρωτοείδα εκεί μέσα τρόμαξα και αυτόματα, η χαρά σου μου έδειξε πόση εμπιστοσύνη έχεις στους γονείς σου, πόση έλλειψη φόβου και ικανότητα να αφεθείς και να απολαύσεις το διαφορετικό.

Θέλω τόσα να σου πω!

Θέλω να σου πω να μη φοβηθείς ποτέ στη ζωή σου.

Μην ακούσεις τους φόβους των άλλων.  Δεν είναι δικοί τους, ούτε κι αυτοί τους θέλουν. Απλά, κάποτε τους πίστεψαν και τώρα γέμισαν σκιές.

Εσύ ξέρεις ότι δεν τους χρειάζεσαι. Να το θυμάσαι!

Η καρδιά, η ψυχή, ο νους σου και το σώμα σου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη ζωή. Αυτοί θα είναι οι οδηγοί σου.  Να τους εμπιστεύεσαι!

Θέλω ακόμα να σου πω να μείνεις μακριά από την ενοχή. Δε τη χρειάζεσαι, δε χρησιμεύει σε τίποτα. Θα προσπαθήσουν πολλοί, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα,  να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα για κάτι που έκανες ή που σκέφτηκες, ή που είπες. Σε παρακαλώ μην αφήσεις την ενοχή να σε αγγίξει. Θα σε αποδυναμώσει, θα σε μικρύνει, θα σε μπερδέψει. Υπάρχει κι άλλος δρόμος για να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση. Ο δρόμος της προσωπικής ευθύνης. Παρατήρησε, αξιολόγησε, βγάλε τα συμπεράσματα σου και επαναπροσδιόρισε τον τρόπο σκέψης σου ή την αντίληψη σου για το γεγονός ή τον τρόπο που λειτούργησες. Η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο, όχι η ενοχή. Να το θυμάσαι!

Θέλω να σου πω ότι έχεις γεννηθεί με σοφία.  Κι όσο μεγαλώνεις θα θυμάσαι όλο και περισσότερο τη γνώση που έχεις ήδη μέσα σου. Ξέρεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανασύρεις , να θυμηθείς και να αποκωδικοποιήσεις όλα όσα ήδη βρίσκονται εκεί μέσα φυλαγμένα και να τα ταιριάξεις με τα καινούργια που θα βρεις εδώ. Βρες τον τρόπο να το κάνεις, ζήτα βοήθεια από τους γονείς σου και τους δασκάλους της ζωής σου. Κάθε ένας έχει κάτι να σου διδάξει , να σου θυμίσει.

Θέλω να σου πω ότι έχεις έρθει σ αυτή τη ζωή με ένα προορισμό: να κάνεις τον κόσμο ακόμα ωραιότερο και καλύτερο. Ήδη η παρουσία σου εδώ έχει δώσει και δίνει χαρά σε τόσους ανθρώπους, ακόμα και σε μένα που σε είδα σε μία φωτογραφία!

Βρες τα ταλέντα σου, τα χαρίσματα σου και ανάπτυξε τα. Πειραματίσου με χαρά, με ενθουσιασμό. Γέλα με το αποτέλεσμα, προβληματίσου με το αποτέλεσμα και συνέχισε να αναζητάς διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Θα βρεις αυτό που κάνει την καρδιά σου να τραγουδά. Και τότε αξιοποίησε το και άφησε το να σε οδηγήσει.

Θέλω να σου πω να ακούς και να παρατηρείς προσεκτικά όσους σε αγαπούν. Μάθε από τα λάθη τους, μάθε από τις επιτυχίες τους. Και δημιούργησε τη δική σου ξεχωριστή, φωτεινή πορεία αγάπης και σεβασμού που εκφράζει την καρδιά σου.

Ακόμα, να ακούς προσεκτικά και να ακούς και όσους δε σε αγαπούν ή βρίσκονται τυχαία στη ζωή σου για ένα διάστημα. Μέσα στα λόγια τους, τις συμπεριφορές τους  και τις πράξεις τους, πάλι έχεις πολύτιμη πληροφορία να πάρεις ή γνώση για τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου.

Μάθε. Διάβασε. Παρατήρησε. Άγγιξε. Γεύσου.

Η ζωή είναι απλόχερη κι όλα εδώ είναι για σένα. Πλούσια, άφθονα, χαρούμενα.

Σκέψου και πίστευε το και θα το δεις να συμβαίνει. Θυμήσου να κάνεις όμορφες σκέψεις  και να ευγνωμονείς τη ζωή για κάθε μικρή ή μεγάλη χαρά. Γιατί είναι γεμάτη χαρά, αρκεί να την αναζητάς και να τη βλέπεις.

Ταξίδεψε. Γνώρισε διαφορετικούς λαούς, τρόπους σκέψης, τρόπους αντίληψης, συμπεριφορές και τρόπους ζωής. Όλα έχουν τόσα να σου μάθουν. Το μόνο που χρειάζεσαι στις αποσκευές σου είναι ενδιαφέρον, αγάπη και ανοιχτή σκέψη και καρδιά. Να  το θυμάσαι!

Θέλω να σου πω να μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο. Ούτε τους ανθρώπους γύρω σου, ούτε τις γνώμες και τις απόψεις που ακούς, ούτε τη σιγουριά και την ασφάλεια. Να ξέρεις ότι η ζωή είναι αλλαγή. Και αναζήτηση. Και προκλήσεις.

Κι ενδιαφέρον. Και ανακάλυψη. Και συνειδητοποιήσεις. Κι εκεί βρίσκεται όλη η μαγεία, η ομορφιά, η δύναμη, η αυτοπεποίθηση, το θαύμα. Να το θυμάσαι!

Θέλω να σου πω να αγαπάς πολύ.

Να αγαπάς τους ανθρώπους, ακόμα κι όταν επιλέγεις να φύγεις ή επιλέγουν εκείνοι να φύγουν. Να τους αγαπάς για όσα σου έδωσαν και για όσα τους έδωσες. Μην ακούς τι λένε τα τραγούδια για την αγάπη και τον έρωτα. Τα έγραψαν άνθρωποι που θέλησαν να κρατήσουν τον πόνο. Όσοι ήξεραν να χαίρονται και να αγαπούν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα από τον άλλον, έγραψαν ποιήματα και ύμνους.

Αρκεί να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Να ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι είσαι ξεχωριστός άνθρωπος και πως τίποτα δε μπορεί να σε πληγώσει αν εσύ δε το επιτρέψεις. Εσύ αποφασίζεις πάντα τι θέση θα δώσεις μέσα σου για κάθε τι που βιώνεις. Να το θυμάσαι!

Θέλω να σου πω να κάνεις μεγάλα όνειρα, να βάζεις ψηλά τον πήχη και να πιστεύεις ότι μπορείς να τα υλοποιήσεις. Να τα αγαπάς τα όνειρα σου, να τα γλυκοκοιμίζεις το βράδυ και να τα γλυκοξυπνάς το πρωί. Να τα διατηρείς ζωντανά και ζεστά δίπλα στην καρδιά σου και να αγωνίζεσαι με πάθος γι αυτά. Μόνο έτσι μπορείς να εξελιχθείς, να γνωρίσεις τη δύναμη σου, τις ικανότητες σου, τα χαρίσματα σου.

Κι όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου και φτάνεις στην κορυφή του βουνού που με κόπο κατέκτησες, σταμάτα για λίγο. Κάθισε εκεί και νοιώσε τη χαρά σε κάθε σου κύτταρο. Απόλαυσε τη θέα, απόλαυσε τα υπέροχα συναισθήματα που νοιώθεις. Απόλαυσε. Μείνε εκεί για λίγο. Είναι τόσο σημαντικό να εισπράξεις όλο αυτό το μεγαλείο σου και να το δεις καθαρά και με ευγνωμοσύνη.  Μετά, μπορείς να ξεκινήσεις για την επόμενη κορυφή. Να το θυμάσαι!

Θέλω τόσα πολλά να σου πω…

Θέλω να λάμπεις πάντα όπως τώρα!

Κράτησε στην καρδιά σου σφιχτά την παιδικότητα σου!

Να θυμάσαι να παίζεις! Ακόμα και με τις σταγόνες της βροχής!

Να τσαλαβουτάς στις λακκούβες με τα νερά κι ας γίνεις μούσκεμα!

Ό,τι και να σου συμβαίνει, να γελάς στη ζωή. Να χαίρεσαι!

Όλα δώρα είναι!

Κι αν βρεθείς μέσα σε γκρίζα σύννεφα,  κλείσε το μάτι στη ζωή, πάρε τα χρωματιστά μολύβια της καρδιάς σου και δώσε εσύ το χρώμα που θέλεις!

Γεννήθηκες για να ζήσεις σαν ήλιος φωτεινός!

Να το θυμάσαι!

 

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά το φωτογράφο Konstantinos Eleftheriadis  που μου επέτρεψε να  χρησιμοποιήσω αυτή την εκπληκτική του φωτογραφία.

Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου μπορείτε να τα διαβάσετε στη στήλη της  Let’s play unplugged.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑