Δραστηριότητες & Ενδιαφέροντα

Πιστεύω ότι, ο πιο ευέλικτος συμπεριφορικά, δημιουργεί για τον εαυτό του περισσότερες επιλογές και στο τέλος, καταλήγει να ελέγχει αυτός τις καταστάσεις και όχι το αντίθετο.

Έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες προσλαμβάνουσες στη ζωή μας, η γνώση που δημιουργείται σε ένα τομέα, είναι δυνατόν να μεταφερθεί σε κάποιον άλλο, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, συνθήκες και προϋποθέσεις καινοτομικής σκέψης & δράσης.

Έχω ασχοληθεί με εκατοντάδες δραστηριότητες, ως τώρα. Κάποιες απο αυτές είναι οι:  Φωτογραφία, μαγειρική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, Οινογνωσία, Κηπουρική, Καταδύσεις, Τροφοσυλλογή, Storytelling για μικρούς και μεγάλους, αρθρογραφία, βιβλία, μουσική, ταξίδια, εκπαίδευση, προσωπική εξέλιξη κ.α.

Αρθρογραφία

Τον τελευταίο καιρό αρθρογραφώ και ασχολούμε με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Αρθρα μου δημοσιεύονται στα παρακάτω blogs:

www.diatrofi.gr : Συνταγές με ιστορία και εμπειρίες καθώς και επιλεγμένα άρθρα για θέματα της καθημερινότητάς μας.

www.faepaidimou.gr : Άρθρα σχετικά με την ανατροφή μικρών …και μεγάλων παιδιών!

www.inomak.com : Θεματολογία σχετική με τον εξοπλισμό μαζικής εστίασης.

Άρθρα μου επίσης έχουν δημοσιευτεί στo Blog του Οινοποιείου Στροφιλιά , στο Blog του ΣΕΕΜΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης).  Δουλειές μου υπάρχουν και σε διάφορα άλλα sites. Όλα θα βρείτε συγκεντρωμένα σε αυτό το Blog.

Συγγραφή Βιβλίων

Το γράψιμο είναι εδώ και πολλά χρόνια, η πιο αγαπημένη εκ των ασχολιών μου. Γράφοντας, έχω τη δυνατότητα να αδειάζω τις σκέψεις και την εμπειρία μου στο χαρτί και παρεμβαίνοντας σε αυτά, να βελτιώνομαι. Το πώς οι άνθρωποι εκφράζονται προφορικά και γραπτά, αποκαλύπτει πολλά για εκείνους και τον εσωτερικό τους κόσμο.Αλλάζοντας τις λέξεις και τις εκφράσεις μας, αλλάζουμε την καθημερινότητά μας και εξελισσόμαστε.

Μέσα απο τη διαδικασία της κατάθεσης ψυχής σε ένα χαρτί έστω και ηλεκτρονικό, κατά καιρούς προκύπτουν και μερικές πρωτότυπες ιστορίες. Κάποιες εξ’αυτών, σε λίγο καιρό θα βρούν τον δρόμο τους στο πρώτο μου βιβλίο!

Do the Write Thing
Μαγειρική & Οινογνωσία

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Αν δεν μαγειρεύω διαβάζω ή βλέπω κάποια ταινία για τη μαγειρική. Εκτός αυτού, προέρχομαι από μία οικογένεια με ιστορία στην ερασιτεχνική δημιουργία κρασιού και αποσταγμάτων.

Αυτό που με τραβά και στα δύο είναι οι δεξιότητες που χρειάζονται για λάβουν χώρα, καθώς και οι ιστορίες που συνδέονται με αυτά, καθώς είναι σοβαρές χρονοκάψουλες εμπειρίας!

Στη μαγειρική λατρεύω τη δημιουργική περιέργεια, τη δημιουργικότητα, τον προγραμματισμό και τη συνθετική ικανότητα. Στο κρασί και πιο συγκεκριμένα την οινογνωσία, με συναρπάζει η ικανότητα αναγνώρισης αρωμάτων, γεύσεων, χρωμάτων και υφών, μία ικανότητα που είναι κοινή με την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κάθε πλαίσιου.

Τον τελευταίο καιρό, μαγειρικά ασχολούμε με διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων όπως η ωρίμανση κρέατος, οι πίκλες και στη ζωή μου έχει μπεί και ο Cold Brew Coffee και η παρασκευή του!

 

Φωτογραφία

Η φωτογραφία ήταν διακριτικά, από πάντα στη ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια, συνειδητοποιώντας τη σημασία και την ανάγκη για ποιοτικό υλικό στη εργασία μου ως Marketer, αλλά και για την αρθρογραφία, ασχολήθηκα εις βάθος. Εκεί στο βάθος, ανακάλυψα ένα πολύ όμορφο κομμάτι του εαυτού μου!

Λένε ότι μία εικόνα είναι ίση με 1000 λέξεις και αυτό είναι κάτι που το διαπίστωσα ως Marketer, όταν άρχισα να επενδύω σε ποιοτικές εικόνες.  Μάλιστα κάποιες φορές, οι 1000 είναι λίγες. Αν σε ένα κείμενο χιλίων λέξεων βάλεις μία κορυφαία εικόνα, πολλές φορές το μάτι δεν φτάνει ποτέ σε αυτές… η εικόνα αρκεί!

Μία από τις φράσεις που με έχουν αγγίξει βαθιά, είναι αυτή του κορυφαίου φωτογράφου του National Geographic, Joel Sartore:

«…το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού ενός φωτογράφου… είναι τα μάτια του!».

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία, εκτός των άλλων μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να διακρίνω τη χρήσιμη πληροφορία, ανάμεσα σε τόνους περιττής. Αυτό επιτυγχάνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, που τα μάτια μας μπορούν να διακρίνουν ένα κορυφαίο πλάνο ανάμεσα στα υπόλοιπα! Ο μηχανισμός είναι κοινός!

Η «ματιά» με την οποία προσεγγίζουμε τον κόσμο, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στη ζωή μας. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διδάγματα που κρατώ από τη φωτογραφία!

Προσωπική Ανάπτυξη

Για το τέλος επέλεξα την προσωπική ανάπτυξη και όχι εξέλιξη. Θα μου πείτε δραστηριότητα είναι? Ενδιαφέρον είναι? Τι είναι τελικά αυτός ο πολυφορεμένος όρος? Για εμένα είναι στάση ζωής και μάλιστα είναι αυτή που τροφοδοτεί με ενέργεια όλα τα υπόλοιπα!

Καλά, όλοι οι  άνθρωποι δεν εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους? Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος. Οι άνθρωποι σίγουρα αλλάζουν και σίγουρα η αλλαγή αυτή, κάποια στιγμή τους κάνει καλύτερους. Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στην περιστασιακή και την στοχευμένη προσωπική ανάπτυξη.

Ένας άνθρωπος με πολλές δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητο ότι αναπτύσσεται στοχευμένα. Μπορεί απλά να προσπαθεί να γεμίσει την βαρετή καθημερινότητά του με δραστηριότητες! Το ίδιο και αντίστοιχα κάποιος που ασχολείται μόνο με ένα αντικείμενο.

Η ανάπτυξη έχει να κάνει με το «πως το κάνει»,

όχι με το «τι κάνει» κανείς!

Παρατηρώντας το «πως» γίνεται κάτι, αποκαλύπτονται μοτίβα που μπορεί να είναι χρήσιμα και σε άλλους τομείς! Αυτό για εμένα είναι η ουσία της ανάπτυξης.

Αν για παράδειγμα στη φωτογραφία μείνει κάποιος μόνο στο «τι να κάνει για να τραβά καλές φωτογραφίες«, σίγουρα θα φτάσει να τραβά κάποιες καλές φωτογραφίες. Αν όμως εστιάσει στο «πως είναι να σκέφτεται, για να το κάνει αυτό», τότε σίγουρα θα μάθει να ξεχωρίζει τα κορυφαία πλάνα. Αν αυτό τον τρόπο σκέψης τον μεταφέρει και στην υπόλοιπη ζωή του, τότε …ίσως καταφέρει να ξεχωρίζει τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω του…

Άν κρατούσα ένα δίδαγμα από όλα τα παραπάνω, αυτό θα ήταν ότι πίσω από κάθε μα κάθε δραστηριότητα, υπάρχουν μοτίβα και δεξιότητες τα οποία μπορεί να είναι κοινά με άλλες πολύ σημαντικές δραστηριότητες! Όπως πχ η Οινογνωσία μοιράζεται πολλά κοινές δεξιότητες, με τη λήψη αποφάσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο και όχι μόνο!  Αυτός που θα καταφέρει να τα αναγνωρίσει και να τα συσχετίσει, έχει διανύσει σημαντική απόσταση προς τον προορισμό που ονομάζεται αριστεία!

 

 

 

 

 

 

 

Powered by WordPress.com.

Up ↑