Μπες στη δική σου ροή

«Όταν καταγινόμαστε με κάτι (με δημιουργικότητα), νιώθουμε ότι ζούμε πιο έντονα, ότι ζούμε περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο διάστημα της ζωής μας» Μ.Τσίκζεντμιχαϊ

Μήπως υπάρχει κάτι που έχεις καιρό να σκεφτείς αλλά που νιώθεις ευγνώμων ότι υπάρχει;

Σου έχει συμβεί ποτέ όταν αφήνεσαι και απολαμβάνεις μια δραστηριότητα, να χάνεις την αίσθηση του χρόνου; Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ, για παράδειγμα όταν χορεύεις νιώθεις τη μουσική, το σώμα σου, τη συνείδησή σου ενωμένα. Είσαι εντελώς απορροφημένος στην εμπειρία, χωρίς να σκέφτεσαι ή να αφαιρείσαι σε κάτι άλλο. Διαβάζεις ένα μυθιστόρημα το απόγευμα και ξεχνιέσαι, μέχρι που βλέπεις να έχει δύσει ο ήλιος και συνειδητοποιείς ότι ακόμα δεν έχεις φάει βραδινό.

Επίσης, μπορεί να σου συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Αναγκάζεσαι να κάνεις μια δουλειά ή μια ασχολία χωρίς όρεξη και κάθε λεπτό σου φαίνεται ατελείωτο ενώ δε σταματάς να κοιτάς το ρολόι. Το περίεργο είναι ότι ίσως κάποιος άλλος να απολαμβάνει αυτήν την ίδια ασχολία που εσύ θα ήθελες να τελειώσει το γρηγορότερο. Εκεί βρίσκεται η μαγεία της ζωής, στη διαφορετικότητά μας.

Τι είναι εκείνο που μας κάνει να απολαμβάνουμε κάτι τόσο πολύ που να ξεχνάμε ότι ο χρόνος υπάρχει; Ποιες είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι είμαστε πιο ευτυχισμένοι; Η κατάσταση στην οποία μπαίνουμε οι άνθρωποι όταν είμαστε απόλυτα βυθισμένοι σε μια ασχολία ονομάζεται κατάσταση «ροής». Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να πετύχουμε την ευτυχία αλλά ένα από τα βασικά συστατικά είναι η ικανότητα που έχουμε για να μπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση ροής. Η εμπειρία αυτή είναι τόσο ευχάριστη που κάποιοι θα συνεχίσουν να την κάνουν ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουν άλλες πλευρές της ζωής τους, μόνο και μόνο για να κάνουν αυτό. Σε κατάσταση ροής γεμίζουμε εσωτερική ικανοποίηση. Είμαστε πλήρως ενεργοποιημένοι, συγκεντρωμένοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Εσένα τι σε βάζει σε «ροή»; Ποιες δραστηριότητες σε εκφράζουν και σου δίνουν πνοή; Κοίταξε τον εαυτό σου και δες τι το ξεχωριστό βγαίνει από μέσα σου να κάνεις;

Όποια σκέψη και αν έρχεται στο μυαλό σου όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη είμαι τόσο σίγουρη πως είσαι ένα μοναδικό πλάσμα. Κανένας άλλος δεν είναι σαν κι εσένα. Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει τώρα, ούτε θα υπάρξει ποτέ. Κανένας δεν διαθέτει τις δικές σου μοναδικές ποιότητες, τις δικές σου προσωπικές εμπειρίες και κανένας άλλος δεν φέρνει σε αυτό τον κόσμο τα μοναδικά δώρα και ικανότητες που εσύ φέρνεις. Και για να σε ενθαρρύνω να νιώσεις περισσότερη ευγνωμοσύνη για αυτό που είσαι τώρα, σου λέω πως η ζωή σε έχει φέρει σε αυτό το σημείο που είσαι για κάποιο λόγο. Και αυτός ο λόγος πάντα είναι καλός, έτσι δεν είναι; Έδωσες την ευκαιρία στον εαυτό σου να πάρει κάποια μαθήματα, αξιοποίησέ τα για να πας μπροστά. Μη μένεις στάσιμος γιατί στη ζωή τα πάντα αλλάζουν. Τίποτα δε μένει το ίδιο. Πήγαινε με τη δική σου ροή!

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑