Μαγικές Συνταγές και Λοιπά Δαιμόνια!

Αφού αποφασίσες να αδράξεις τη ημέρα , γιατί η ζωή είναι απρόβλεπτη, το πιο πιθανό είναι ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων του περιβάλλοντος σου, θα προσπαθήσουν να σε αποτρέψουν από αυτό που αποφάσισες να κάνεις, επιστρατεύοντας ότι είναι αυτό που φοβίζει τους ίδιους και ….πρέπει απαραίτητα να φοβίζει και εσένα…

Πρίν ενδώσεις στις φωνές αυτές, θυμίσου την  παρακάτω φράση από την ομιλία ενός πολύ σημαντικού επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της αποφοίτησης των μαθητών ενός Κολλεγίου, λίγο πριν αυτοί βγουν στην αγορά εργασίας.

 

« Όλα είναι φτιαγμένα για ανθρώπους και τίποτα από υπεράνθρωπους. Να είστε έτοιμοι για το μεγάλο σάλτο στο κενό!»

 

 

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που είχα δίπλα μου για πολλά χρόνια και δίχως να το γνωρίζει, με ώθησε να κυνηγήσω τα όνειρα μου, όσο κανείς άλλος!

Όταν έβρισκε στο δρόμο του κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε αυτός και δεν μπορούσε να το κατανοήσει, χρησιμοποιούσε τη φράση: «…μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν… αυτό δεν γίνεται!»

 

Μου πήρε χρόνια και χρειάστηκα τη συνδρομή του αγαπημένου μου NLP για να μπορέσω να επαναπλαισιώσω τη φράση αυτή έτσι να είναι λειτουργική μέσα μου και να προάγει την εξέλιξη μου ως άνθρωπος και όχι να την εμποδίζει.

Το NLP ασχολείται και διερευνά το πώς οι άνθρωποι που αριστεύουν στους τομείς τους,  επιτυγχάνουν τα αποτελέσματά τους. Για να κάνει αυτό εστιάζει στο πώς χρησιμοποιούν τους εγκεφάλους τους, για να ερμηνεύσουν το μηνύματα που λαμβάνουν μέσω των αισθήσεων, από το περιβάλλον.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν χάρτη πραγματικότητας, με τον οποίο παράγουν τα αποτελέσματα αυτά που τους καθιστούν άριστους στους τομείς τους. Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την προσέγγιση, είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να διδαχθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο, με τον κύριο τρόπο να μην είναι άλλος από την  διαδικασία της μοντελοποίησης που είδαμε σε μία από τις πρώτες αναρτήσεις σε αυτό το Blog.

 

Η φράση «…μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν…» είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες πεποιθήσεις που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στον χάρτη της πραγματικότητάς του!

 

Γιατί;

Για τον απλούστατο λόγο, ότι απομυθοποιεί κάθε επίτευγμα γύρω από το οποίο συντηρείται ένας μύθος, με υπερ-δυνάμεις, υπερ-ανθρώπους και υπερ-φουσκωμένο εγωισμό! Αν ταξιδέψετε νοερά πίσω στην παιδική σας ηλικία, ήταν πολλά αυτά που φάνταζαν απίστευτα στο άγουρο παιδικό μυαλό μας! Μαγικά & ακατόρθωτα για τα παιδικά μας μάτια! Με την ματιά του ενήλικα, είναι ακόμα?

Μεγαλώνοντας, ήρθε μία στιγμή που όλα αυτά, ένα προς ένα, έχασαν τη μαγεία τους και τελικά κατανοήσαμε ότι ήταν απλά και καταφέραμε όχι μόνο να τα κάνουμε αυτά, αλλά και άλλα πολύ πιο πολύπλοκα  Τι άλλαξε;

Μπορείτε να το πείτε ωριμότητα, ικανότητα, γνώση; Εγώ θα το πω όλα άυτά, αλλά και αυξημένη συνειδητότητα & αισθητηριακή οξύτητα!

Η ουσία είναι όμως ότι πίσω από κάθε σπουδαίο επίτευγμα βρίσκονται άνθρωποι όπως εσείς και εγώ, με σάρκα & οστά.  Άνθρωποι οι οποίοι έχουν τις ίδιες καθημερινές ανάγκες που έχουμε όλοι, έχουν τους ίδιους εσωτερικούς πόρους και φυσικά τις ίδιες 24 ώρες καθημερινά!

 

Τι τους διαφοροποιεί; Μα φυσικά ο τρόπος σκέψης τους!

 

Έχουν κατανοήσει τον ανώτερο σκοπό της ζωής τους.

Γνωρίζουν ποιούς ρόλους χρειάζεται να αναπτύξουν, για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό.

Γνωρίζουν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους για τους ίδιους, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τους ρόλους αυτούς.

Αναπτύσσουν συνεχώς τις αναγκαίες πεποιθήσεις, που χρειάζονται για υποστηριχθούν οι προσωπικές τους αξίες.

Αναπτύσσουν αδιάκοπα τις δεξιότητες αυτές που χρειάζονται, για υποστηριχθούν αυτές οι απαραίτητες πεποιθήσεις.

Προσαρμόζουν συνεχώς τις συμπεριφορές αυτές, που τροφοδοτούν τις επιθυμητές δεξιότητες.

Εφαρμόζουν, όλα τα παραπάνω σε κάθε περίσταση, επηρεάζοντας αυτοί τις συνθήκες και όχι το αντίθετο.

Πάνω από όλα όμως, αναλαμβάνουν δράση για να πετύχουν τους στόχους τους!

 

Παρακάτω θα σας διηγηθώ μία προσωπική ιστορία σχετική με την πεποίθηση περί Μαγικών Συνταγών, όπως τη βίωσα πριν χρόνια.

Πριν προχωρήσω να τονίσω ότι η ουσία της πεποίθησης αυτής έχει πολλές διαφορετικές λεκτικές διατυπώσεις στην καθημερινότητα μας. Τολμήστε και ψάξτε πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να την εντοπισετε και πώς ίσως αυτή να αποτρέπει εσάς και τα παιδιά σας, απο το να πετύχετε όλα όσα πραγματικά επιθυμείτε, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα τολμάτε! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!

 

Ήταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια το μακρινό 1999 όταν και είχα επιστρέψει για διακοπές από την Ουαλλία, έχοντας τελειώσει το 2ο έτος του Πανεπιστήμιου. Για ένα μήνα εργαζόμουν στην οικογενειακή επιχείρηση, πριν πάω για διακοπές στο νησί.

Έχοντας φρέσκες γνώσεις και εμπειρίες από μία άλλη εκπαιδευτική & εργασιακή κουλτούρα όπου ότι διδασκόμασταν, το εφαρμόζαμε όχι μόνο στο εργαστήριο αλλά και στη βιομηχανία, από κεκτημένη ταχύτητα πήγα να εφαρμόσω με απόλυτη φυσικότητα ότι είχα μάθει.

 

Αμ δε! Τοίχος & μάλιστα δυσθεώρατος για έναν νέο άνθρωπο κατευθείαν απο το Πανεπιστήμιο!

Αυτό που εισέπραξα ήταν ότι η εταιρεία αυτή, έκανε τα πράγματα με ένα άκαμπτο τρόπο και ότι αυτά που μας μάθαιναν ήταν για τους άλλους λαούς και όχι εμάς και ήταν ουτοπικά!  Για την ελληνική πραγματικότητα, αυτά ήταν ανεφάρμοστα, διότι «…μαγικές συνταγές δεν υπήρχαν… και αν μέχρι τώρα δεν είχαμε μπορέσει εμείς να το κάνουμε… απλά δεν γινόταν…»

Τελειώνοντας και το μεταπτυχιακό μου, επέστρεψα μόνιμα στη Ελλάδα και συνέχισα να βιώνω αυτή την στενάχωρη & περιοριστική κατάσταση, μέχρι που άρχισε να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική μου υγεία.

 

Εκεί πήρα μία απόφαση: να δράσω για να αλλάξω αυτό που βίωνα!

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον εαυτό μου και την ψυχή μου και να θωρακιστώ απέναντι σε όλα όσα βίωνα, αναζητώντας αρχικά να αναπτύξω τις συμπεριφορές εκείνες που θα με βοηθούσαν να αλλάξω τη ζωή μου.

Στην πορεία των ετών γνωρίζοντας το  NLP, ήρθα σε επαφή εις βάθος με τις έννοιες «Πεποίθηση» & «Αξιακός Κώδικας» και πώς αυτες συνεργάζονται. Χαρτογραφώντας, τις προσωπικές μου αξίες οι σημαντικότερες εξ αυτών, ήταν η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η εξέλιξη & η επιμονή, οι οποίες υποστηρίζονταν από μία σειρά πεποιθήσεων.

Στη συνέχεια αποφάσισα, και επέλεξα τους ρόλους αυτούς, που θα με βοηθούσαν να πετύχω όλους τους στόχους που ήθελα. Στην πορεία προέκυψε και ο ανώτερος σκοπός μου ως άνθρωπος σε αυτή τη ζωή, για να ολοκληρωθεί η εικόνα.

Όλα τα παραπάνω εξελίσσονται και μεταβάλλονται συνεχώς καθώς προστίθονται νέες εμπειρίες απο την καθημερινότητα και όλες όσες δεν εξυπηρετούν τους στόχους μου, επαναπλαισίωνονται ή εγκαταλείπονται.

 

Τα παραπάνω τα μοιράζομαι μαζί σας για να τονίσω, ότι τελικά όντως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν…. αν ότι ονειρεύεστε για εσάς, μπορείτε να το δείτε υλοποιημένο από κάποιον άλλο, τότε είναι εφικτό και μπορείτε να το πετύχετε και εσείς. Ακόμα και αν δεν το δείτε υλοποιημένο, η πίστη είναι αυτή που είναι σας οδηγήσει στο να το πετύχετε εσείς!

 

Το πιο σπουδαίο όμως είναι, όταν το παιδί σας έρθει και σας δηλώσει ότι ονειρεύεται να γίνει κάτι που σε εσάς ίσως να φαντάζει μεγαλεπήβολο και ονειροπόλο ….να του ενισχύσετε αυτό το όνειρο και να το πείσετε ότι μπορεί να τα καταφέρει, διότι:

 

«…αν ένας μπορεί, τότε όλοι μπορούν…μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν…ότι θαυμάζουμε γύρω μας είναι φτιαγμένα από ανθρώπους και όχι από υπερανθρώπους !»

 

Να είστε έτοιμοι για το μεγάλο σάλτο στο κενό, σύμφωνα με τα λόγια του πολύ σημαντικού επιχειρηματία, αλλά και όπως έκανε το Παιδί, έχοντας βαθιά πίστη στον εαυτό του!

 

Daddy Chaos

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑