Έρωτας, Αγάπη, Συνάντηση

Χιλιάδες αιματοβαμμένες σελίδες έχουν γραφτεί με πόνο ψυχής για τον Έρωτα και την Αγάπη. Τόσος πόνος πια, που πιστέψαμε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Και φτάσαμε να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που μας πληγώνουν, μας ζηλεύουν και μας κάνουν να κλαίμε, και να έχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτό είναι απόδειξη ότι μας αγαπούν.

Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, δείτε εδώ.

Μάθαμε να ψάχνουμε για αποδείξεις στον Έρωτα και στην Αγάπη. Λες και είναι μαθηματική συνάρτηση. Τα λογικοποιήσαμε όλα μέσα από την ανάγκη μας για έλεγχο και χάσαμε τη μαγεία της Συνάντησης. Την κορυφαία αυτή κατάσταση όπου οι άνθρωποι χρειάζεται να υπερβούν την ατομική τους ανεπάρκεια για να συναντήσουν τον πυρήνα της ζωής. Που καλούνται να αποκαλυφθούν και να ανακαλύψουν μέσα από τον άλλο και μέσα στον άλλο. Την κατάσταση που το ‘εμείς’ γίνεται η νέα πραγματικότητα χωρίς να χάνεται ο εαυτός, αλλά μπαίνει σε ένα άλλο Σύμπαν, σε ένα άλλο Όλον και διευρύνεται.

Και βέβαια δε νοείται Έρωτας και Αγάπη χωρίς Ελευθερία. Μάθαμε να πνίγουμε την Αγάπη σε μια αγκαλιά, σε ένα φιλί, σε μία συνεύρεση. Και μετά να καθόμαστε να αναλύουμε με τις ώρες το ‘πως’ και το ‘γιατί’. Τι εννούσε, γιατί έτσι, τι υπήρχε κάτω από τη συγκεκριμμένη συμπεριφορά. Κάνουμε υποθέσεις για όλα, χωρίς να ρωτάμε τον άλλον ή χωρίς να εμπιστευόμαστε τις απαντήσεις του. Πώς να επιβιώσει έτσι ο Έρωτας;

Ελευθερία. Αέρας καθαρός. Που αναζωογονεί τον άνθρωπο, την προσωπικότητα, τη σχέση. Μία ελευθερία που επιτρέπει σε μένα και στον άλλο να χαιρόμαστε και μόνο που υπάρχουμε. Ακόμα κι όταν ο άλλος δε μας περιλαμβάνει στην επιλογή του. Αγαπάμε και προχωρούμε. Εξελισσόμαστε. Ζούμε με χαρά και ενθουσιασμό.

Και για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο Ελευθερίας, απαραίτητο στοιχείο είναι να έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας. Τόσο πολύ που να μην είναι κανείς άλλος επίκεντρο στο δικό μας κόσμο. Γιατί αν σε κάνω επίκεντρο του κόσμου μου, όταν φύγεις εσύ και πας στον κόσμο σου, τότε εγώ ποιος είμαι; Αν σε κάνω επίκεντρο, τότε εξαρτώμαι από ό,τι λες και κάνεις, τι μου επιτρέπεις και τι όχι, τι μου μαθαίνεις, τι μου δείχνεις και τι μου κρύβεις.

Κι όπως λέει ο αγαπημένος μου Μπουκάι: “Ο Ερωτας χτίζεται μεταξύ ολόκληρων ανθρώπων που συναντιούνται, όχι ανάμεσα σε δύο μισά που χρειάζονται το ένα το άλλο για να νοιώσουν ολόκληρα.

Όταν χρειάζομαι τον άλλον για να ζήσω η σχέση μετατρέπεται σε εξάρτηση. Και υπό εξάρτηση, επιλογές δε μπορούν να γίνουν.

Και χωρίς επιλογή δεν υπάρχει Ελευθερία.

Και χωρίς Ελευθερία δεν υπάρχει αληθινός Έρωτας.

Και χωρίς αληθινό Έρωτα μπορούν να υπάρχουν γάμοι, αλλά δεν υπάρχει σχέση.”

“…Μας στηρίζω σε όλη μου την καρδιά. Αν όμως με πιέσεις να διαλέξω ανάμεσα σε σένα και σε μένα, επιλέγω εμένα.”

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑