Κτιζοντας τη Γη κάτω από τα πόδια μου!

“…πριν ανάψεις φωτιά, κτίσε γη γιατί με τον αέρα που φυσά, όλα θα γίνουν στάχτη…”

αυτή η αινιγματική συμβουλή  βγήκε απο τα χείλη του Ι. και καρφώθηκε στο μυαλό μου για μήνες. Τι να ήθελε να μου πεί? Εγώ το μόνο που ρώτησα ήταν αν η γνώμη του για κάποια μελλοντικά μου σχέδια που του εκμυστηρεύτηκα και αυτός μου μιλούσε για στοιχεία της φύσης?

…μιλάς με γρίφους γέροντα…” σκέφτηκα αλλά δεν το εξέφρασα ποτέ…

 

Ξεκινώντας την πρώτη μου προσπάθεια για την επίτευξη των σχεδίων αυτών, άρχισα να ψιλιάζομαι τι εννοούσε ο Ι. Άφησα το εγώ μου να μιλήσει κάνοντας μία δήλωση που δεν μπορούσα να υποστηρίξω στην πράξη και “τσουρουφλίστηκα” , κάνοντας στάχτη παράλληλα και μία σειρά επαγγελματικών ευκαιριών που βασίζονταν επάνω σε αυτό.

Στη συνέχεια έκανα πράξη το ρητό “…όποιος καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι…” και έκαψα άλλη μία παρτίδα ευκαιριών με τη διστακτικότητα μου, μέχρι που κατανόησα ότι και οι δύο περιπτώσεις ήταν δύο διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος, τα δύο άκρα ενός φάσματος μέσα στο οποίο βρίσκονταν εκείνο το sweet αυτό spot όπου τα σχέδια μου θα γινόταν πραγματικότητα!

Συμβολικά η Γη είναι η βάση επάνω στην οποία περπατάμε και όσο πιο στιβαρή τόσο πιο γερά μπορούμε να πατάμε και τόσο πιο ασφαλείς να αισθανόμαστε. Η λαϊκή σοφιά είναι γεμάτη τέτοιες παρομειώσεις και παροιμίες όπως πχ “…το κτίζεις παλάτια στην άμμο.” κ.α.

Τι σήμαινε όμως η αινιγματική φράση του I.? Πολλά θα μπορούσε να σημαίνει, όμως η ερμηνεία που της έδωσα ήταν ότι πριν αφήσω το πάθος και τον δημιουργικό μου οίστρο να καλπάσουν, είναι απαραίτητο και για τη δική μου προστασία αλλά και για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, να έχω φροντίσει να έχω κτίσει επαρκείς γνώση και εμπειρία έτσι ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ σε ότι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσω. Είτε είναι κάτι που έχει προβλεφθεί, είτε είναι κάτι που δεν έχει προβλεφθεί!

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι αυτή η προτροπή δεν μου ήταν καθόλου ξένη, απλά τότε δεν την είχα ερμηνεύσει έτσι. Θυμάμαι όταν έφηβος ο πατέρας μου, μου είπε ότι μεγαλώνοντας αν το ήθελα θα αναλάμβανα το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, αντί να επαναπαυτώ στα μεγαλεία αποφάσισα να προετοιμαστώ κατάλληλα και να σπείρω (στη Γή!) τότε ότι θα ήθελα να θερίσω δεκαετίες μετά!

Έτσι ξεκίνησα και κατέστρωσα ένα 100% στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και hands on εμπειρίας το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα! Και να σας εκμυστηρευτώ και κάτι: τα αποτελέσματα είναι πολύ μα πάρα πολυ καλύτερα από ότι τότε μπορούσα να φανταστώ. Πως έγινε αυτό?

Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι τελικά, ο τρόπος που κάνεις κάτι είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτό που κάνεις! 

Είναι η στρατηγική σκέψη για το πως θα προσεγγίσεις έναν στόχο που κάνει τη διαφορά, διότι αυτή τη σκέψη μπορείς να την εφαρμόσεις σε κάθε μα κάθε στόχο με συνεπή αποτελέσματα! Κτίζοντας τις βάσεις και θωρακίζοντας την επίτευξη του, το μαγικό που συμβαίνει είναι ότι τελικά στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτός πραγματοποιείται με πολύ μεγάλη ευκολία, σχεδόν αυτόματα!

Θα έχετε ακούσει ίσως για κάποιους πολύ επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι, πετυχαίνουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ότι και να επιχειρήσουν. Γνωρίζουν εις βάθος κάθε αντικείμενο? Φυσικά όχι! Τι είναι αυτό όμως που τους κάνει να πετυχαίνουν? Μα φυσικά η γνώση του πως να κάνουν ότι κάνουν για να επιτύχουν. Περισσότερα όμως για αυτό σε επομενο άρθρο!

Πριν λοιπόν επιχειρήσετε κάτι παρορμητικά, ρωτήστε τον εαυτό σας την παρακάτω ερώτηση:

“…έχω κτίσει ότι χρειάζεται για να πετύχω τον στόχο μου?”

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑