Ο Πατήρ Κλεομένης και ο φανατισμός…

Πολλές φορές, κάθομαι το βράδυ και παρακολουθώ διάφορα βίντεο στο You Tube. Το ενδιαφέρον μου αυτή την περίοδο αφορούσε βίντεο με θέματα θρησκευτικού περιεχομένου, από διάφορες θεολογικές ερμηνείες μέχρι αναλύσεις βιβλικών κειμένων.

Ανάμεσα σε όλα εκείνα τα βίντεο που παρακολούθησα, είδα και αρκετά βίντεο του επονομαζόμενου Πατέρα Κλεομένη. Ενός ιερέα ο οποίος θεωρείται πως ανήκει στο Πάτριο Εορτολόγιο, αρνείται την επίσημη Εκκλησία και είναι φανατικός Χριστιανός ορθόδοξος.

Νομίζω πως άξιζε να γραφτεί ένα κείμενο για τη δράση του συγκεκριμένου ανθρώπου, καθώς η προσωπικότητά του μπορεί να είναι μία απαρχή για να διακρίνουμε τα όρια ανάμεσα στην πίστη και το στείρο φανατισμό.

Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν το όνομά του, το οποίο ακούστηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της σύλληψής του αλλά και της ιδιαίτερης δράσης του η οποία έχει προβληθεί αρκετές φορές από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δράση του έχει συνδεθεί με κηρύγματα μίσους, όπως και με διάφορες βιαιοπραγίες, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο βανδαλισμός του μνημείου των Εβραίων στη Λάρισα, το μουντζούρωμα των ATM τραπέζης, το μίσος που έχει για διάφορες μειονότητες ανθρώπων όπως και κάθε άνθρωπο ο οποίος δεν είναι Χριστιανός. Χαρακτηρίζεται εχθρός της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά παράλληλα, τη χρησιμοποιεί για να περάσει τα μηνύματά του.

Η δράση του έγινε γνωστή στο Διαδίκτυο εδώ και λίγα χρόνια, καθώς ο ίδιος ανεβάζει βίντεο στα οποία κηρύττει σχετικά με τη Χριστιανική πίστη, φωνάζει σε σούπερ-μάρκετ, ζωγραφίζει σταυρούς παντού. Το κέντρο της διδασκαλίας του είναι η αποφυγή του χαράγματος, για το οποίο γίνεται λόγος στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη, το θηρίο (ο Αντίχριστος), υποχρεώνει τους πάντες  να βάλουν στο δεξί τους χέρι τον αριθμό 666, διότι χωρίς αυτόν κανείς δεν μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει.

Ο ίδιος εναντιώνεται σε κάθε τρόπο ηλεκτρονικής καταχώρησης και φακελώματος, φωνάζει για να επιστρέψουμε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, να σταματήσουμε κάθε δοσοληψία με τις τράπεζες και με οτιδήποτε έχει ραβδωτό κώδικα (προϊόντας σούπερ μάρκετ). Η δράση του ακόμα εναντιώνεται στην κυκλοφορία της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς θεωρεί πως αυτή θα είναι το μεγαλύτερο σφράγισμα που υπάρχει, σοβαρότερο από τα υπόλοιπα.

Ο Κλεομένης είναι ιδιαίτερα φανατικός ορθόδοξος, αρνείται την ιερότητα σύγχρονων αγίων της Εκκλησίας (όπως τον Γέρων Παΐσιο). Σε διάφορα βίντεό του επιχειρούσε με βάση το Ιερό Πηδάλιο της Εκκλησίας να ορίσει ακόμα και την ερωτική ζωή των παντρεμένων ζευγαριών. Είναι βαθιά αντισημίτης, θεωρεί πως βρισκόμαστε κάτω από το ζυγό των ‘’Εβραίων Σιωνιστών’’ και για εκείνον είναι οι υπέρτατοι εχθροί.

Ο Κλεομένης είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που σίγουρα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ή να θαυμάσουμε. Όμως, μπορώ να του αναγνωρίσω το γεγονός πως είναι ένας άνθρωπος με αγνότητα βίου και πραγματική αφοσίωση στα πιστεύω του, δίχως να φοβάται τη γνώμη των άλλων. Ένα από τα γνωρίσματά του που ομολογώ πως θαυμάζω, είναι το γεγονός πως δε φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα του, να σε αποκαλέσει ‘’ραγιά’’, ‘’Εβραιόδουλο’’, ‘’τελειωμένο’’, δε διστάσει να σε βρίσει κατάμουτρα. Οι περισσότεροι ομιλητές  όταν απευθύνονται σε κοινό, προσπαθούν πάντοτε να κινούνται μέσα στα πλαίσια της ευγένειας, φροντίζουν να μην υπερβούν τα εσκαμμένα και να μη θίξουν πρόσωπα, έχουν πάντοτε ένα ‘’τακτ’’. Ο Κλεομένης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος χωρίς λογοτεχνικούς καλλωπισμούς και γλυκανάλατα λόγια, θα σου πει αυτό που αισθάνεται. Η αποτίναξη από τη γνώμη των άλλων, είναι στα αλήθεια, ένα δύσκολο επίτευγμα.

Ο Πατήρ Κλεομένης θυμίζει κάποιους μοναχούς οι οποίοι δε φιλτράρουν αυτά που λένε, έχουν αυθορμησία και δε σκέφτονται πολύ τις σκέψεις τους. Αυτό μπορεί να κρύβει και μία μαγεία, καθώς βγάζει έναν άνθρωπο με πίστη στην αξία των λεγόμενών του.

Ίσως να υπάρχει ένας θεολογικός λόγος που να δικαιολογεί την αλλοπρόσαλλη και περίεργη συμπεριφορά του. Διάφοροι μοναχοί που έζησαν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε μοναστήρια, βιώνοντας τη διαφορά ανάμεσα στον κοσμικό βίο και την πνευματική ζωή, αισθάνθηκαν την ανάγκη να φωνάξουν αυτό τους το βίωμα, να προβούν ακόμα και σε ξέφρενες εκδηλώσεις ομολογίας. Οι ‘’δια Χριστόν σαλοί’’,  είναι ένα παράδειγμα ανθρώπων της Εκκλησίας που η πίστη τους δημιουργεί μέσα τους ένα αίσθημα τρέλας και ενθουσιασμού και τους παρασέρνει στο να μοιραστούν το βίωμά τους αυτό με άλλους ανθρώπους.

Δεν μπορείς να μιμηθείς ή να θαυμάσεις τον Κλεομένη για το φανατισμό ή το μίσος του σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Μπορείς όμως να εκτιμήσεις την αγόγγυστη αφοσίωσή του σε αυτό που πιστεύει- αυτό είναι στην τελική, το κλειδί της επιτυχίας για κάθε μας ενέργεια στη ζωή αυτή.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑