Η δύναμη του influencer

Πέφτεις πάνω τους κάθε μέρα. Τους βλέπεις, τους διαβάζεις, τους παρακολουθείς στα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίζονται στην τηλεόρασή σου την ώρα που έχει μόλις έρθει η παραγγελία από το delivery. Αν αποφασίσεις να τους αποφύγεις, πρέπει να κάνεις υπερπροσπάθεια και να εφεύρεις (στην κυριολεξία) τρόπους προκειμένου να μην τους αντικρύζεις κάθε μέρα, όλη μέρα και παράλληλα να βρίσκεσαι με ανθρώπους που δεν συζητούν γι’ αυτούς, πράγμα που μπορεί να σε οδηγήσει σε μια σπηλιά ψηλά εκεί, όπου θα ζήσεις μόνος κι έρημος σαν κρο μανιόν (που ήταν αυτός που ζούσε πριν τον homo sapiens, γιατί η στήλη έχει ΚΑΙ επιμορφωτικό χαρακτήρα!).

Κατάλαβες για ποιους μιλάω, ε; Εσύ τους λες ινφλουένσερς, που σημαίνει αυτοί που επηρεάζουν. Είναι όλοι εκείνοι οι θεωρητικά πολύ επιδραστικοί άνθρωποι πάνω στους οποίους επενδύουν εταιρείες, brands, επιχειρήσεις (από τις πολυεθνικές μέχρι τη μπουτίκ ετοίμων ενδυμάτων της κυρίας Σούλας), ως μέρος του marketing plan τους, προκειμένου να προωθήσουν την πραμάτεια τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κι όπως μπορεί και βολεύεται ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του. Και μπράβο τους και ζήτω τους και καλά κάνουν οι άνθρωποι και βγάζουν το ψωμάκι τους και επενδύουν στη διαφήμιση και την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, κανείς κανονικός άνθρωπος σε αυτήν εδώ τη χώρα, δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιο όγκο πληροφοριών και κυρίως αδυνατεί να καταναλώσει τόσα αγαθά. Οι περισσότεροι παρακολουθούν τις «προωθήσεις» στις χορηγούμενες, ευχόμενοι στο επόμενο μηνιάτικο κάτι να περισσέψει για να ψωνίσουν κάτι που είδαν και μένουν πάντα με την αίσθηση ότι κάτι τους λείπει. Μόνη ελπίδα η συμμετοχή στα give away, μπας και η τύχη χαμογελάσει μαζί με το δελτίο του Τζόκερ κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Μεγαλώνει, αυτή τη στιγμή, μια ολόκληρη γενιά με την αίσθηση πως δεν έχει «αρκετά» ή πως δεν κάνει «αρκετά». Κι αυτό δεν ξέρω πως θα διαμορφώσει το μέλλον μας.

Κανένας μη ινφλουένσερ δεν έλαβε δέματα, τσάντες, καλάθια, κουτιά γεμάτα με τάδε ή δείνα προϊόντα για να τα δοκιμάσει, δεν πήγε με πρόσκληση πρώτη σειρά στα θέατρα, στις μουσικές σκηνές, στις συναυλίες, δεν έφαγε δωρεάν σε εστιατόρια, μπραντσάδικα, μεζεδοπωλεία. Το περίφημο δυναμικό κοινό, κατά συντριπτική πλειοψηφία, έχει μια εξαντλητική δουλειά, με κάποιο πολύ συγκεκριμένο μισθό και δυσκολεύεται να ακολουθήσει σε ψώνια, σε αγορές και σε εξόδους τους λάτρεις του lifestyle. Αν δεν είχε αυτή τη δουλειά και δεν έπαιρνε ένα μισθό, δεν θα μπορούσε να καταναλώσει και τελικά θα τρέχανε οι ιφλουένσερς στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ και θα φτιάχνανε ουρές με γόβες, τσάντες, μακιγιάζ, χρώματα κι αρώματα.

Αν το παρατηρήσεις, εκείνοι που ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση στο κοινό τους, είναι αυτοί που, εκτός από τις πωλήσεις τους, φροντίζουν να δημιουργούν συχνά-πυκνά χρήσιμο περιεχόμενο. Εκείνοι που έχουν κάτι συγκεκριμένο  να σου πουν, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει ή να αλλάξει την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάποια αγορά. Η επιρροή είναι μεγάλη δύναμη (googlάρετε να δείτε τι κάνει η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα…) και όταν έχεις τέτοια δύναμη, είναι στο χέρι σου πως θα την αξιοποιήσεις. Το να γίνεις και χρήσιμος (εκτός από πωλητής) είναι ίσως μια πρώτη ιδέα. Και βλέπουμε…

 

Διαβάστε περσσότερα από την Έρση εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑