Τα συστατικά του Ήρωα της Διπλανής Πόρτας…

Στο προηγούμενο άρθρο συζητήσαμε για τον Ήρωα της Διπλανής Πόρτας και ελπίζω να σας άφησα με πολλά ερωτηματικά. Σήμερα θα απαντηθούν κάποια από αυτά, αλλά θα είμαι ευχαριστημένος αν μετά και την τελευταία τελεία αυτού του άρθρου, τα ερωτηματικά σας είναι ακόμα περισσότερα!

Ανακάλυψε τον ήρωα που κρύβεις μέσα σου δηλώνοντας συμμετοχή στο Mind AntiVirus Project κάνοντας 2 δωρεάν συνεδρίες NLP Coaching! 

Συνεχίζοντας την ιστορία του Ήρωα της Διπλανής πόρτας από εκεί που την αφήσαμε, η αγγλική μετάφραση της λέξης Ήρωας είναι H.E.R.O. και είναι ακρωνύμιο! Ένα ακρωνύμιο που αποτελείται απο τα δομικά συστατικά του!

Για όσους σας τρώει η περιέργεια γιατί επιλέγω την Αγγλική και όχι την Ελληνική μετάφραση, ο λόγος είναι πολύ απλός και σε καμία περίπτωση συνομωσιολογικός! Γιατί αν επέλεγα την ελληνική τα αρχικά των συστατικών δίνουν  Ε.Α.Α.Α.!

Ενημέρωσου για τη δράση Mind AntiVirus και ανακάλυψε τον Ήρωα που κρύβεις μέσα σου!

Τι σημαίνει αυτό ακρωνύμιο? Ποιά είναι τα συστατικά του Ήρωα? Υπομονή όλα θα μπουν στη θέση τους σε λίγο!

Τα συστατικά του Ήρωα της Διπλανής Πόρτας…

Hope – Ελπίδα

Η μαγική αυτή λέξη η οποία έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία νοητική διαδικασία η οποία δημιουργείται και καθορίζεται σε συνάρτηση της θέλησης (στόχοι) και της δυναμικής (κινητοποίηση για την επίτευξη αυτών).

Εγώ θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο, αγαπημένο, σχετικά με την ελπίδα. Όταν η ελπίδα υπάρχει και καλλιεργείται συστηματικά στην ψυχή μας, τότε παντοτε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τις άπειρες επιλογές που έχουμε μπροστά μας κάθε στιγμή για να πετύχουμε ότι θέλουμε!  Αν αυτή χαθεί ,χάνονται και οι επιλογές! Είναι τόσο απλό

Στο αγαπημένο βιβλίο του  Ελιο Ντ’ ‘Αννα , “Η Σχολή των Θεών”, ο θάνατος παρουσιάζεται ως η ύστατη ευκαιρία μας για ίαση! Όταν όλες οι ευκαιρίες που μας έχουν δωθεί στη ζωή μας δεν τις έχουμε αξιοποιήσει, τότε ο θάνατος έρχεται ως τελευταία ελπίδα για “ίαση”, όπου ίαση στο θέμα που συζητάμε είναι η ανάπτυξη, είναι κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στο ανώτερο δυναμικό μας και ο καταλύτης είναι η ελπίδα!

 

(Self) – Efficacy – Αποτελεσματικότητα

Είτε πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε είτε όχι, έχετε δίκιο! Η κατάκτηση μίας κορυφής ή ενός απλού στόχου ξεκινά με το πρώτο βήμα και όταν αυτό γινει έχουμε καλύψει τα μισά της διαδρομής.

Η επίτευξη του στόχου απο εκεί και πέρα είναι νοητικό παιχνίδι και αυτό καθορίζεται από δύο είδών σκέψεις: αυτές για το πόσο αποτελεσματικος πιστεύει ότι είναι κάποιος ως προς τον συγκεκριμένο στόχο και αυτές για το πόσο αποτελεσματικός είναι γενικά.

Τώρα θέλω να κλείσετε τα μάτια και να φέρετε μπροστά σας μία εικόνα ή μια νοητική ταινία από μία παρελθοντική σας επιτυχία… έχετε σίγουρα ε? Και αν δεν έχετε ψάξτε πιο βαθιά και με άλλο μάτι, λιγότερο επικριτικό και με περισσότερη αυτοαγάπη και θα σας φανερωθεί… Όταν είστε εκεί,παρακολουθείστε με κάθε λεπτομέρια την ταινια αυτή και παρατηρήστε, τι βλέπατε, τι ακούγατε, τι νιώθατε και ίσως τι μυρίζατε και τι γευόσασταν τότε… Τώρα.

Πως αυτά μπορούν να μεταφερθούν στην σημερινή περιόδο?

“….μα Coach ξέρεις… τότε ήμουν πιο νέος, πιο δυνατός, πιο ορεξάτος, ήταν και άλλες εποχές… ( …ακολουθεί μία αρχαιελληνική τραγωδιά….)

Coach: “…ε καί… τώρα είσαι πιο σοφός και έμπειρος και έχεις και μία ή περισσότερες βεβαιωμένες επιτυχίες στο ενεργητικό σου , σε σχέση με τότε….?”

Τυπική συζήτηση σε συνεδρία η παραπάνω…!

Αυτό λοιπόν που σας κρατά και σας αποτρέπει από το να είστε αποτελεσματικοί σε οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε είναι όλη αυτή η “τραγωδία” με την οποία επιλέγετε και ντύνετε τα γεγονότα και τα επιτεύγματα της ζωής σας! Και όταν λέω τραγωδία δεν εννοώ μόνο τις ακραίες και εμφανείς εκφάνσεις τις, διότι οι τραγικότερες των τραγωδιών κρύβονται πίσω από αδιάφορες και μετριοπαθείς ιστορίες δίχως ψυχή, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε κατι φανερά αρνητικό , ούτε κάτι αποφασιστικά θετικό για να προκαλέσει κινητοποιηση και με αυτό τον τρόπο η ζωή περνά και χάνεται…Πόσο κρίμα!

Σκεφτείτε πολύ καλά και επιλέξτε την σπουδαία ιστορία με την οποία θα ντύσετε τη ζωή και τα επιτεύγματά σας, διότι αυτή θα καθορίσει το τί πιστεύετε για εσάς και κατ΄επέκταση το αποτέλεσμά σας.

 

Resilience – Ανθεκτικότητα

Δύο από τα αγαπημένα μου motos είναι τα:

“…πέσε κάτω 7 φορές, αλλά σήκω 8…” & “…δεν υπάρχει αποτυχία, παρά μόνο ανατροφοδότηση…”

Η επιτυχία δεν θέλει τόσο κόπο, όσο τρόπο. Ο δρόμος της δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και επιτυχίες μόνο, αλλά μοιάζει περισσότερο με ένα σύστημα που ισσοροπεί σε ένα σημείο στο οποίο το αποτελέσμα χαρακτηρίζεται ως θετικό.

Η ανθεκτικότητα τροφοδοτείται από την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα γεγονότα στη ζωή μας και όχι την ερμηνεία μας για αυτα, από τη δημιουργία νοήματος συνθέτοντας όλα όσα μας συμβαίνουν και τέλος από την ικανότητά μας να αυτοσχεδιάζουμε και όχι να περιμένουμε έτοιμες συνταγές και οδηγίες χρήσεως για τη ζωή μας!

Το μαγικό με τα γεγονότα στη ζωή είναι ότι δεν είναι ούτε καλα, ούτε κακά, απλά είναι, συμβαίνουν. Ο χρωματισμός τους είτε με χρώματα φωτείνα, είτε με χρώματα μελανά είναι καθαρά επιλογή μας. Το ίδιο ισχύει και για το νόημα που θα τους αποδώσουμε.

Στο βιβλίο της “Ιερά Συμβόλαια”, η Caroline Myss αναφέρεται σε ότι μας συμβαίνει ως ένα μέρος του προσωπικού μας ιερού συμβολαίου, ενός συμβολαίου που “υπέγραψε” η ψυχή μας λίγο πριν κατοικήσει το γήινο σώμα της και περιλαμβάνει ότι όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε για να εκπληρώσουμε την αποστολή στη γήινη διάσταση.

Μπορεί το παραπάνω να το έχετε ακούσει και ως μία σπουδαία σχεδόν μυθική ιστορία ενός επιτυχημένου ανθρώπου ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να φτάσει όπου έφτασε και δεν αναφέρομαι μόνο σε υλικά επιτεύγματα αλλά και σε πνευματικά. Κάθε δοκιμασία που πέρασε είχε κάποιο σκοπό και κάποιο ρόλο στο προσωπικό του ιερό συμβόλαιο.

Δίχως ανθεκτικότητα λοιπόν δεν θα κατάφερνε και από τη στιγμή που ένας μπόρεσε , όλοι μπορούν να το πετύχουν, αρκεί να αντιμετωπίζουν κάθε μη επιτυχία ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη και να σηκώνονται πάντοτε μία παραπάνω φορά από όσες πέφτουν και ειναι οκ να πέφτουμε για μόνο έτσι μαθαίνουμε.

Η απώλεια και η ήττα καταγράφονται ως τέτοιες, μόνο όταν υπάρχει παραίτηση, να το θυμάστε αυτό…

 

Optimism – Αισιοδοξία

Επιστρέφοντας πάλι στη “Σχολή των Θεών”, ο Dreamer λέει ότι η πραγματικότητα και τα όνειρα είναι το ίδιο! Προσέχτε λοιπόν τι είναι αυτό στο οποίο επενδύετε το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών σας, διότι αυτό θα συμβεί!

Προσελκύουμε ότι σκεφτόμαστε και ότι είναι αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό θα αναγνωρίζουμε μέσα στο πλήθος των πληροφοριών που υπάρχουν κάθε στιγμή γύρω μας.

Πολλές φορές γίνομαι αποδέκτης “πυρών” γιατί ειμαι από τη φύση μου αισιόδοξος.

“..μα καλά δεν βλεπεις τι γίνεται γύρω μας… κόσμος πεθαίνει, εταιρείες κλείνουν, η οικονομία πάει κατά διαόλου…πόσο αναίσθητος είσαι?”

Όχι δεν αναφέρομαι στη πανδημία… αυτή είναι μία φράση που για πρώτη φορά την άκουσα έφηβος και επαναλήφθηκε σε κάθε μα κάθε, δύσκολη στιγμή της ανθρωπότητας που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Το κοινό σε όλο αυτό το διάστημα ξερετε πιο ήταν ότι τελικά μετά από κάθε μα κάθε άσχημη στιγμή ή περίοδο… η ζωή συνεχίστηκε! Όσοι ήταν αισιόδοξοι και εστίασαν στο μετά, βρήκαν τη θέση τους σε αυτό, όσοι έμειναν στα προβλήματα, θάφτηκαν από αυτά…

Προσοχή όμως δεν μιλάω για τοξική αισιοδοξία και θετικότητα, μιλάω για αισιοδοξία θωρακισμένη με εστίαση στα γεγονότα και δράση!

Ανακάλυψε τον ήρωα που κρύβεις μέσα σου δηλώνοντας συμμετοχή στο Mind AntiVirus Project κάνοντας 2 δωρεάν συνεδρίες NLP Coaching! 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑