Η χρησιμότητα των κιλών

 

Η χρησιμότητα των κιλών

Η Σοφία Μπάμπου με το άρθρο της «Αγαπώ το σώμα μου όπως είναι τώρα και χάνω βάρος μετά», ακούμπησε ένα μεγάλο θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις. Από εδώ πιάστηκα και εγώ και αποφάσισα να γράψω για μια πτυχή που οι περισσότεροι δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχει. Την χρησιμότητα.

Τι σας λέω τώρα…

Όπως αναφέρει η Σοφία στο άρθρο της, ρωτά τους πελάτες της, αν υπάρχει κάτι στο σώμα τους που να τους αρέσει.

Μα σε τι θα βοηθήσει αυτή η πληροφορία τον/την διατροφολόγο μου, μπορεί ν’ αναρωτηθείτε. Ακόμα και αν υπάρχει κάτι που να μου αρέσει, εγώ είμαι σε αυτό το γραφείο για ό,τι δεν μου αρέσει. Δίκιο έχετε να απορείτε. Όμως τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση (όπως και σε πολλές άλλες) δεν είναι άσπρο – μαύρο. Το σώμα μας δεν είναι άλλο από την ψυχή μας, όπως και κάθε ψυχική μας διάθεση, αποτυπώνεται στο σώμα μας με πολλούς τρόπους και συμπεριφορές.

Πολλοί διατροφολόγοι, αλλά και θεραπευόμενοι γνωρίζουν πια πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία τους στην έκβαση της προσπάθειας τους, όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής. Για αυτό και πλέον, πολλοί ζητούν ταυτόχρονα βοήθεια από εκπαιδευμένους ψυχολόγους και διατροφολόγους και κάποιοι άλλοι απευθύνονται πρώτα στον ψυχοθεραπευτή.

Εκεί βρίσκομαι εγώ, με τις δικές μου ερωτήσεις. Σαν να βρίσκομαι σε έργο της Αγκάθα Κρίστι, εξετάζω όλα τα στοιχεία για να λυθεί το μυστήριο.

Κάποιες φορές αστειεύομαι και λέω στους θεραπευόμενους μου ότι οι ψυχοθεραπευτές έχουμε «διεστραμμένο» μυαλό, γιατί οι ερωτήσεις, οι υποθέσεις, ή και οι παρεμβάσεις μας, αρχικά ακούγονται σαν «από άλλο πλανήτη».

Μια από αυτές τις ερωτήσεις (αγαπημένη για μένα) είναι η εξής: «γιατί θεωρείς ότι χρειάζεσαι τα επιπλέον κιλά σου;»

Γελάσατε; Καλά κάνατε. Αυτή είναι συνήθως η πρώτη αντίδραση. «Μα δεν τα χρειάζομαι. Για αυτό δεν ήρθα; Για να τα ξεφορτωθώ». Σύμφωνοι. Όμως για να προκύψει αλλαγή, χρειάζεται διερεύνηση και βαθιά συνειδητοποίηση. Άλλωστε το λέει ο Ιπποκράτης, καλύτερα από μένα. «Πριν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησέ τον αν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα αυτά που τον αρρωσταίνουν».

Τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος τα επιπλέον κιλά του;

Οι απαντήσεις είναι τόσες, όσες και τα άτομα που απαντούν. Αλλά είναι μοναδικές για τον καθένα και συνήθως κρύβονται βαθιά μέσα στην αλήθεια τους, τα τραύματα, τους φόβους, τις ανασφάλειες και ό,τι άλλο δύσκολο δικό τους. Για αυτό και δεν είναι εύκολο να αναδυθούν. Όταν όμως γίνει αυτό, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο για τον θεραπευόμενο και την διεργασία της αλλαγής.

 

Φανταστείτε κάποιον να συνειδητοποιεί ότι τα επιπλέον κιλά, είναι η «ασπίδα», το «τείχος» του, που εμποδίζει τους άλλους ανθρώπους να πλησιάσουν στην ζωή του, από φόβο μην πληγωθεί. Καταλαβαίνετε πως για να «επιτρέψει» αυτός ο άνθρωπος να ενεργοποιηθεί η διεργασία της αλλαγής και να ζει χωρίς τα επιπλέον κιλά του, πρώτα χρειάζεται να μάθει να μην φοβάται τις ανθρώπινες σχέσεις. Διαφορετικά, οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής θα χτυπάει πάνω σε αυτό το «τείχος» και θα καταλήγει στον κάδο ανακύκλωσης.

Αν είστε από αυτούς/ες που έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να ξεφορτωθούν τα ενοχλητικά κιλά τους, αλλά αυτό μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, αντί να απογοητευθείτε και να τα παρατήσετε, μήπως είναι καλύτερα να αναρωτηθείτε, «σε τι μου χρειάζονται αυτά τα κιλά;» Φυλάξτε την απάντηση, εμπιστευθείτε την στον θεραπευτή σας. Μετά μπορείτε να απολαύσετε, όλα τα δώρα που θα έρθουν στη ζωή σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από την Χρυσούλα Ζερβού πατώντας εδώ!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑