Η Διαφορά είναι ομορφιά!

“…όπως κάθε πρωί, αυτός σηκώθηκε από το κρεβάτι και κατευθύνθηκε νωχελικά προς το μπάνιο. Στάθηκε μπροστά στον καθρέπτη, μηχανικά άνοιξε τη βρύση στο κρύο και με τα δύο του χέρια πήρε μία ποσότητα και την έριξε στο πρόσωπό του. Με περισσότερη διάθεση και ενέργεια πλέον κοίταξε τον εαυτό του στον καθρέπτη.

Όλα όσα αγαπούσε αλλά κάποια που δεν του πολυάρεσαν ήταν εκεί όπως άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες. “Ησυχία, τάξη και ασφάλεια” , σκέφτηκε χαμογελώντας , “τίποτα διαφορετικό, όπως τα ήξερα…. μία ακόμα ημέρα ξεκινά και η εξέλιξη της είναι γνωστή από τώρα!”

Ετοιμάστηκε και έφυγε βιαστικά για τη δουλειά. Ανοίγοντας την εξώπορτα, μία απόκοσμη ενέργεια τον κατέκλυσε και το στομάχι του ήταν λες και γέμισε πεταλούδες!

Τα βλέμματα τους διασταυρώθηκαν φευγαλέα και έμεινε να παρατηρεί τις κινήσεις, τα ρούχα, την τσάντα και κάθε μα κάθε κίνηση της. Ήταν όλα τόσο διαφορετικά από τα δικά του! Η εμπειρία ήταν μοναδική και του άλλαξε όλη την υπόλοιπη ημέρα καθώς δεν μπορούσε να τη βγάλει από το μυαλό του!”

 

Η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε άνετα να είναι η αρχή ενός δυνατού και παθιασμένου έρωτα για τους θετικά σκεπτόμενους ή μία θρεπτικής χυλόπιτας για τους πεσσιμιστές αναμεσά μας!

Σημέρα όμως θα μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και την αξία της!

 

Κάποιες από τις πιο θρεπτικές εμπειρίες για την ψυχή μας είναι αυτές που μας φέρνουν μπροστά στη διαφορετικότητα. Συνήθως όμως ο περισσότερος κόσμος αντιδρά σε αυτές με έντονο φόβο, έως και επιθετικότητα!

Κοιτώντας καθημερινά στον καθρέπτη, βλέπουμε πάντοντε κατι οικείο και αυτό μας δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν μία ημέρα βλέπαμε κάποιον άλλο στη θέση μας?!  Μπρρρρ η εικόνα και μόνο θυμίζει σκηνή απο θρίλερ!

Η αρχική έκπληξη στο πρόσωπό μας σύντομα θα μετασχηματίζοταν σε φόβο και οι αντιδράσεις ίσως να κλιμακώνονταν άσχημα!

Σε μία πιο ρεαλιστική σκηνή όπου συναναστρεφόμαστε με κάποιον εντελώς διαφορετικό με εμάς όμως, η παραπάνω αντίδραση ίσως κρύβει κάποια συνειδητοποίηση που κάναμε για εμάς με αφορμή κάτι που παρατηρήσαμε στον άλλο!

Οι πιο συνήθεις διαφορές που καθημερινά τρομάζουν τον κόσμο περιλαμβάνουν τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, τη σεξουαλικότητα, την εθνικότητα, την εμφάνιση, το βάρος, κάποιο χαρακτηριστικό του σώματος, την προφορά και τον τρόπο ομιλίας, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση κλπ.

Όταν το διαφορετικό, μας “κτυπά” εσωτερικά τι είναι τελικά αυτό που αναγνωρίσαμε για τον εαυτό μας στον άλλον και δεν μας αρέσει? Θυμηθείτε ότι για να αναγνωρίσουμε κάτι πάει να ότι το έχουμε μέσα μας…

Επίσης σύμφωνα με αυτή τη λογική στο ίδιο καζανι βράζουν και ομάδες που τονίζουν και υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα τους… αν επιζητείς ισότητα γιατί προβάλλεις τη διαφορετικότητα σου? Αυτό στο οποίο εστιάζουμε την ενέργεια μας, αυτό θα έλξουμε. Αν αυτό είναι η διαφορετικότητα, τότε σε αυτό θα έλξεις το ενδιαφέρον των άλλων.

Προσπαθώ να φανταστώ πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, αν οι διάφοροι διαμαρτυρόμενοι, εστίαζαν στις ομοιότητες του με τους υπόλοιπους και όχι στις διαφορές τους.

Η διαφορετικότητα είναι μία ευλογία και ένας πλούτος και είναι γεμάτη διδάγματα. Αν κάποιος βιώνει καθημερινά τις ίδιες και τις ίδιες εμπειρίες μετά από ένα σημείο εκτός απο θλιβερή ρουτίνα δεν θα έχει κάποια πρόκληση για να βελτιωθεί! Ενώ αν καθημερινά έρχεται σε επαφή με κάτι διαφορετικό τότε οι πιθανότητες για ανάπτυξη θα είναι απείρως περισσότερες.

Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα , στην πραγματικότητα αγκαλιάζετε τον εαυτό σας!

 

 

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑