Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Κουτιού!

Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα σχήματα ιδίως τα τετράγωνα, και ενίοτε τα κουτιά! Άλλωστε για πολλούς από εμάς το κουτί μας παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και πιθανόν την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας. Το κουτί αυτό γίνεται όλος ο κόσμος μας. Μέσα σε αυτό μαθαίνουμε, πειραματιζόμαστε, μεγαλώνουμε και δημιουργούμε την Ζώνη Άνεσης μας.  Ζούμε σε μια πραγματικότητα την οποία έχουμε δημιουργήσει για να αισθανόμαστε ασφαλείς, όπου δεν επιλέγομε να παίρνουμε ρίσκα και δεν πραγματοποιούμε αλλαγές ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν ζούμε την ζωή που επιθυμούμε.

Όντως λοιπόν βολεμένοι στην Ζώνη Άνεσης μας, περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουν ως δια μαγείας από μόνα τους αντί να είμαστε εμείς αυτοί που θα αναλάβουμε δράση καθώς και την ευθύνη της αλλαγής. Όταν τελικά αποφασίσουμε ή αναγκαστούμε να βγούμε από την Ζώνη Άνεσης μας, συνήθως είναι διότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά όπως π.χ. στην περίπτωση απώλειας εργασίας, σχέσης, φιλίας, και πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Μία από τις μεγάλες αλήθειες της ζωής είναι ότι αυτή αλλάζει συνέχεια και αλλαγή δε σημαίνει απαραίτητα απώλεια. Παρόλα αυτά, συχνά είμαστε απρόθυμοι να αναλάβουμε δράση ή να πάρουμε κάποια ρίσκα λόγω των φόβων μας. Συνήθως ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της απόρριψης, μας εμποδίζουν να αλλάξουμε συμπεριφορά , τρόπο σκέψης, και να αναλάβουμε δράση.

Το 2012 ήταν  η δική μου σειρά να βιώσω όχι απλώς την μετακίνηση αλλά το γκρέμισμα του κουτού! Μέσα σε 3 μήνες ότι είχα ως σίγουρο και δεδομένο  δεν υπήρχε πια! Κλήθηκα λοιπόν να λειτουργήσω εκτός της Ζώνης Άνεσης μου και να ανταποκριθώ σε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσω. Δυσκολεύτηκα; NAI!, Πιέστικα; NAI! Έμαθα; ΝΑΙ!

Ο νέος τρόπος αντιμετώπισης της νέας μου κατάστασης μου έδειξε πως μπορώ να προσαρμοστώ, μπορώ να λειτουργήσω ακόμα και αν δεν έχω προγραμματίσει το τρόπο από πριν. Αυτή η απότομη αλλαγή αντίδρασης  μου έκανε πολύ καλό. Με έβγαλε από την Ζώνη Άνεσης μου, με έκανε να δω τι συμβαίνει γύρω μου με άλλο ενδιαφέρον και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αν πιστεύω ότι μπορώ ή δεν μπορώ, έχω δίκιο!

Έτσι εδώ και 7 χρόνια λειτουργώ διαφορετικά, δεν προγραμματίζω, δε σχεδιάζω και αυτό μου δίνει την ευελιξία να ανταποκριθώ σε ό,τι μου φέρνει η συγκεκριμένη ημέρα. Κάθε ημέρα για εμένα είναι ένα ανεξερεύνητο τοπίο που αδημονώ να ανακαλύψω, ζώντας το παρόν και συλλέγοντας τις εμπειρίες που μου προσφέρει.

Η κάθε μου μέρα δεν γνωρίζω τι θα μου φέρει ή πώς θα εξελιχθεί. Αν είναι τρομακτικό; Ναι κάποιες φορές θα μπορούσε να είναι αλλά επιλέγω να μην εστιάζω στον φόβο.

Άλλωστε, όπως είπε και ο John Lennon, «ο Θεός γελάει όταν κάνουμε σχέδια».

 

Σοφία Θωμαίδου

Human Capital Expert| NLP Trainer & Coach

 

sofia

Η Σοφία έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Κολλέγιο DEREE και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Πανεπιστήμιο LYON II στη Γαλλία.

Είναι Certified NLP Trainer από το American Board of NLP, Certified Time Line Therapy Trainer από το Time Line Therapy Association και Certified Trainer από το KPI Institute.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως εκπαιδεύτρια στον τομέα της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης με έμφαση στην ανάπτυξη στελεχών και έχει περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε ελληνικούς και πολυεθνικούς οργανισμούς. Η Σοφία έχει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή κινήτρων και προγραμμάτων που αυξάνουν την δέσμευση των εργαζομένων και που βοηθούν τους οργανισμούς στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑