Μέσα μου βαθιά γνωρίζω…

Το σημερινό άρθρο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν τα 2 προηγούμενα για τους εγκεφάλους του κεφαλιού και της καρδιάς παρουσιάζοντας συνοπτικά τον εγκέφαλου του εντέρου ή για την ακρίβεια αυτόν του πεπτικού συστήματος, καθώς οι δομές του ξεκινούν από τα χείλη μας, περνούν μέσα από όλα τα όργανα του πεπτικού συστήματος και καταλήγουν μέχρι και τον πρωκτό.

Ο εγκέφαλος αυτός, είναι ο πρώτος που σχηματίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζει να είναι υπερδραστήριος κατά τα πρώτα έτη της ζωής μας όταν η επιβίωση και η ασφάλεια μας είναι στην κορυφη των αναγκών μας. Αυτό ίσως να εξηγεί και την μανία με την οποία τα βρέφη δοκιμάζουν τα πάντα για να αποφασίσουν αν κάτι είναι ασφαλές για αυτά ή όχι.

Επίσης κατά την περίοδο αυτή, αν για κάποιο λόγο νιώσουν άσχημα ( από σχόλια, αντιδράσεις των γονιών κλπ) για τη διαδικασία της αφόδευσης, τότε ίσως αυτό να σχετίζεται και με έλλειψη αυτοπεποίθησης στο μέλλον και φυσικά με προβλήματα του εντέρου πολύ κοινά στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ας αφήσουμε όμως την ανθρώπινη ανατομία σε αυτούς που την γνωρίζουν καλύτερα και ας εστιάσουμε στην πρακτική χρησιμότητα και την καθημερινή παρουσία αυτού του εγκεφάλου στη ζωή μας.

Έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει στην περιοχή της κοιλιάς μας όταν φοβόμαστε? Κάποιοι το ονομάζουν “πεταλούδες”, κάποιοι “κόμπο”, κάποιοι “σφίξιμο” κ.α. Ότι και να συμβαίνει, το σίγουρο είναι όταν αισθανόμαστε φόβο εκεί κάτω κάτι συμβαίνει, όπως επίσης κάτι συμβαίνει εκεί κάτω και όταν ένας άνθρωπος φθάνει στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ίσως κάποιου είδους απελευθέρωση.

Ο εγκέφαλος του εντέρου όταν λειτουργεί σωστά ελέγχει το θάρρος, την αίσθηση της κινητοποίησης και της δράσης και εκεί βρίσκεται η αίσθηση της ταυτότητάς μας, το ποιοί είμαστε πραγματικά όταν πετάξουμε από επάνω μας όλα όσα μας έχουν πείσει ότι πρέπει να είμαστε για να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί.

Αυτές οι “εκφράσεις” που ελέγχονται απο τον εγκέφαλο αυτό, συμβαίνουν μόνο όταν είμαστε “κεντραρισμένοι” & “ευθυγραμμισμένοι” , δύο όροι που παίζουν πολύ στα Social Media.

Αν δεν είμαστε χαλαροί και κεντραρισμένοι (κάτι που συμβαίνει συνήθως μέσα στην ημέρα και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τότε ίσως στον εγκέφαλο αυτό, να κυριαρχούν οι αρνητικές εκφράσεις όπως ο φόβος, η ακινησία και το stress.

Στην πράξη, αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ήρεμοι και χαλαροί και αυτό μπορούμε σχετικά ευκολα να το πετύχουμε με μερικά λεπτά απομόνωσης κάθε ημέρα και κανονική αβίαστη και χαλαρή αναπνοή.

Άλλωστε η προτροπή να πάρουμε μερικές ανάσες και να χαλαρώσουμε πριν λάβουμε μία σημαντική απόφαση είναι κάτι που ακούγεται συχνά στη γλώσσα μας και έχει πολύ σημαντική συμβολή στη λήψη αποφάσεων.

Ας δούμε τώρα τα σημάδια ότι ο εγκέφαλος του εντέρου προσπάθει να επικοινωνήσει. Οποιαδήποτε εσωτερική κίνηση στην περιοχή ή ήχος είναι σημάδι. Όπως και η δυσκοιλιότητα ή το αντίθετο. Παρατηρήστε όταν τελικά μετά από πολύ καιρό και σκέψη (???) τελικά λάβετε μία σοβαρή απόφαση, πως ίσως αυτή να συνοδεύεται και από την εξαφάνιση πρηξίματος και λοιπών θεμάτων στην περιοχή της κοιλιάς…

Η γλώσσα μας όπως και στους άλλους δύο εγκεφάλους είναι γεμάτη με σχετικές αναφορές, όπως οι παρακάτω οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο στο στομάχι και όχι το έντερο και αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση για επόμενο άρθρο:

Δεν μπορώ να το χωνέψω! 

Είσαι δειλός! Δεν έχεις τα άντερα να το κάνεις!

Μπούχτισα δεν μπορώ άλλο!

Θέλω να μυρικάσω όλη την πληροφορία που πήρα για να τη χωνέψω.

 

Η αγγλική γλώσσα ίσως έχει πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις από τη λεγόμενη Scat-language που παραπέμπουν ίσως πιο άμεσα στο έντερο:

no guts – no glory

gut feeling

I have a shitty feeling

Ι was scared shit or shitted my pants

 

Τι συμβαίνει ότι υπάρχει κάποιο δυσλειτουργία σε αυτόν τον εγκεφαλο και τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους? Και πιο συγκεκριμένα πως είναι όταν ο εγκέφαλος του εντέρου, είτε απουσιάζει εντελώς από τη λήψη αποφάσεων ή ακόμα χειρότερα, αντικαθιστά κάποιον άλλο εγκέφαλο, επιτελώντας μία διαφορετική από την κανονική του λειτουργία…

Για παράδειγμα, φανταστείτε πως μπορεί να είναι όταν κάποιος έχει μάθει να εκφράζει αλλά και να δέχεται αγάπη με αυτόν τον εγκέφαλο…. ο οποίος από τη μία χρειάζεται να δέχεται τα σχετικά μηνύματα μέσω της τροφής, αλλά και να στέλνει μηνύματα μέσω της κινητοποίησης πχ βίαιες κινήσεις…

Κάποιες από τις συμπεριφορές που εγώ έχω παρατηρήσει και ίσως να αποδίδονται στην έκφραση αγάπης απο το έντερο είναι η υπερπροσφορά και η υπερκατανάλωση φαγητού αλλά και η βία ως έκφραση αγάπης…

Φανταστέιτε επίσης κάποιον να προσπαθεί να δώσει μία λογική εξήγηση με έναν εγκέφαλο που ασχολείται με την ασφάλεια και την επιβίωση του σώματος στο οποίο κατοικεί…ίσως μία απλή κατάσταση να εξετάζεται ως κάτι που απειλεί την ασφάλεια και την επιβίωση μας, διότι ο εγκέφαλος αυτός, αυτή τη λειτουργία γνωρίζει καλά. Είναι σα να προσπαθείτε να κόψετε ένα κομμάτι χαρτί με ένα κουτάλι… δεν είναι αυτή η χρήση για την οποία προορίζεται!

Έχετε παρατηρήσει ανθρώπους που αντιδρούν υπερβολικά σε πολύ απλά περιστατικά και “πνίγονται σε μία κουταλιά νερό?” η έκφραση αυτή δεν αναφέρεται τυχαία στον εγκέφαλο του εντέρου…

Γνωρίζεται πότε πνιγόμαστε με νερό?

Όταν αυτό αντί για το στομάχι (εγκέφαλος του εντέρου) που προορίζεται, τελικά καταλήγει στους πνεύμονες. Αυτοί είναι φτιαγμένοι για να διαχειρίζονται αέρα (ένα στοιχείο της φύσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο του κεφαλιού και την λογική….)

Σε αυτό το άρθρο επίσης θα σταθώ και σε ένα παράδειγμα που έχω αναφέρει και παλιότερα και νομίζω ότι είναι το χαρακτηριστικότερο όλων και ίσως και το πιο κοινό και εύπεπτο.  Η φράση ” το λέει η καρδιά σου?” και σε σχέση με το “έχεις τα άντερα να το κάνεις?

Η πρώτη φράση τοποθετεί το θάρρος στην καρδιά ενώ η δεύτερη εκεί όπου αυτό εδράζει, στο έντερο. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε αυτές τις δύο πολύ απλές εκφράσεις θάρρους  στην καθημερινότητα σας ( είμαι σιγουρος ότι θα βρείτε πολλές ευκαιρίες!)

Η πρώτη συνήθως θα είναι συναισθηματική, φλύαρη και θα πληγώνει αυτόν που εκφράζει το θάρρος του με αυτόν τον τρόπο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα είναι αθόρυβη και σίγουρη.

Ας βάλουμε όμως μία άνω τελεία εδώ προς το παρόν.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πώς οι τρείς εγκεφαλικές αυτές δομές μπορούν να συνεργαστούν ιδανικά για να δώσουν μία σοφή και ευθυγραμμισμένη με τις αξίες μας απόφαση!

Καλή ανάγνωση και επιτρέψτε στο σώμα σας να απολαύσει αυτό αλλά και κάθε άλλο ανάγνωσμα με όλες τις διαθέσιμες εγκεφαλικές σας δομές!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑