Γράφοντας …προφορικά!

Μετά τη χρήση της αισθητηριακής γλώσσας, για την οποία μιλήσαμε πριν από λίγες ημερες, σήμερα θα μιλήσουμε για μία άλλη τεχνική η οποία μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία που προσφέρουμε στο κοινό μας, μέσω των κειμένων μας! Ποιά? Υπομονή λίγο ακόμα και θα μάθετε!

Όπως έγραψα και εδώ πριν λίγες ημέρες, ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού γραπτού κειμένου είναι: …να μη θυμίζει γραπτό και να μην θυμίζει κείμενο! Κάηκε ο εγκέφαλός σας, ε?

Μιλάω για τη χρήση λέξεων, φράσεων και άλλων γλωσσικών σχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον όταν μιλάμε, σε σχέση με όταν γράφουμε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, προφορικά. Μιλάμε και ακούμε. Παρατηρούμε την γλώσσα του σώματος και με αυτή ντύνουμε τους ήχους των λέξεων και των φράσεων. Λόγω των παραπάνω, ο προφορικός λόγος, είναι πιο οικεία σε όλους μας. Όλοι μιλάμε και επικοινωνούμε, αλλά όχι όλοι προτιμούμε να διαβάζουμε ή/και να γράφουμε. Άρα μιλάμε για έναν τρόπο επικοινωνίας, άμεσο, ζωηρό, αυθόρμητο, με χρώμα και κίνηση.

Από την άλλη όμως, τα λόγια γρήγορα ξεχνιούνται και χάνονται. Δεν είναι πάντοτε κακό αυτό, αλλά όταν θες να αφήσεις ένα αποτύπωμα στο κοινό σου, ε, είναι ένα εμπόδιο.

Ο γραπτός λόγος από την άλλη είναι επίσημος, έχει διάρκεια, έχει κύρος και βαρύτητα, αλλα συνήθως είναι λίγο πιο δυσκίνητος στη μεταφορά συν-αισθημάτων και κίνησης όπως και ερεθισμάτων σε άλλες, πλην της όρασης, αισθήσεις .

 

Scripta Manent,Verba Volant

 

“Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν…” λέει η πιο πάνω γνωστη Λατινική παροιμία. Τι θα συνέβαινε όμως αν τα λόγια αποτυπώνονταν και έμεναν και αυτά όπως τα γραπτά?

Βγάζοντας απο τη μέση ένα από τα εμπόδια για την αποτελεσματικότητα στην γραπτή επικοινωνία, το οποίο είναι η επισημότητα του γραπτού λόγου, αμέσως μετακινεί την εμπειρία του διαβάσματος πιο κοντά σε αυτή της ακρόασης. Αυτό ενεργοποιεί περισσότερο την αίσθηση της ακοής, η οποία μέσω του φαινομένου της συναισθησίας μπορεί να αυξήσει την ένταση της εμπειρίας για τον αναγνώστη, ο οποίος ενώ διαβάζει συμπεριφέρεται σα να ακούει!

Είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη εμπειρία δημιουργείται με τον συνδυασμό ερεθισμάτων και παραστάσεων μέσω των 5 αισθήσεων. Δημιουργώντας σύνδεση ανάμεσα σε αυτές με διάφορους τρόπους που θα δούμε σε επόμενα άρθρα, η ένταση της εμπειρίας μπορεί να αυξηθεί, όπως και η ποιότητα της.

Η στόχευση σε αυτή την τεχνική είναι το κείμενο να ακούγεται στα αυτιά του αναγνώστη καθώς το διαβάζει ακόμα και σιωπηλά σαν να συμβαίνει στην πραγματικότητα δίπλα του, μπροστά τα μάτια του, να το νιώθει, να το μυρίζει και να το γεύεται!

Έχω παρατηρήσει ότι η δύναμη του προφορικού λόγου ακόμα και αποτυπωμένος γραπτώς βρίσκεται πέρα & πάνω από τη διέγερση της ακοής. Ενεργοποιεί τα πάντα, διότι όταν βιώνουμε μία εμπειρία ακούγοντας, τότε είμαστε εκεί και ακούμε κάποιον ή κάτι. Αυτό διαβάζοντας ένα συμβατικό γραπτό κείμενο είναι αδύνατον εκτός εάν είναι κάποια Phygital έκδοση με interactive στοιχεία, αλλά εκεί ξεφεύγουμε απο τον παραδοσιακό γραπτό λογο.

Ο προφορικός λόγος συνήθως χρησιμοποιείται σε γραπτούς διαλόγους και τους ζωντανεύει, αλλά αν επεκταθεί και στο υπόλοιπο κείμενο, τότε στην κυριολεξία διαβάζοντας το είναι σαν να έχεις κάποιον έναν προσωπικό Storyteller να σου εξιστορεί το κείμενο…. και με τη φωνή που έχει την μεγαλύτερη επιρροή στον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά …. τη δική μας εσωτερική φωνή! Σημειώστε το αυτό, ακόμα και αν δεν είναι κατανοητό με την πρώτη… είναι η διαφορά που κάνει τη διαφορά!

 

Αν θέλετε να τα γραπτά σας να είναι μοναδικά, γράψτε λοιπόν μιλώντας!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑