Γράφοντας…Κείμενα σαν Μουσική!

Γράφοντας …Κείμενα σαν Μουσική!

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να μιλάει από μέσα του, όταν διαβάζετε ένα κείμενο? Οι περίσσότεροι είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσετε θετικά!

Έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει μέσα σας από τον ήχο των λέξεων όταν ακούτε κάποιον είτε να μιλά, είτε να διαβάζει ένα κείμενο? Οι ήχοι των λέξεων διαφέρουν! Κάποιες είναι πιο γλυκές, κάποιες σκληρές, κάποιες πικρές και άλλες άγριες.

Πως θα ήταν αν, ως συγγραφείς ή δημιουργοί περιεχομένου, επιλέγαμε τα δομικά στοιχεία των κειμένων μας (λέξεις, φράσεις, παύσεις κλπ), έτσι ώστε η μελωδία που δημιουργείται στα αυτιά των αναγνωστών, να ήταν ελκυστική?

Οι τραγουδοποιοί δημιουργούν εμπειρίες για το ακροατή μέσω των τραγουδιών τους. Επιλέγουν τις κατάλληλες νότες, το μέτρο, το ρυθμό, τις παύσεις, αλλά και τους στίχους  για να αποτυπώσουν μία εμπειρία τους, σε ένα τραγούδι!

Το ίδιο κάνει και ένας δημιουργός κειμένου, με τα κείμενά του!

Σήμερα θα αφήσουμε το γλωσσικό μέρος λίγο στην ακρη και θα ασχοληθούμε με τη μουσικότητα των κειμένων μας.

Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια, όταν είχα ξεκινήσει μαθήματα φωνητικής και κουρδίσματος της φωνής μου, ο Coach μου τότε, μου είχε πει μία ασύλληπτη για εμένα μέχρι τότε κουβέντα:

“…τα περισσότερα παιδάκια που τώρα χαρακτηρίζονται νευρικά και γκρινιάρικα, θα ήταν ήρεμα αν οι γονείς τους είχαν δουλέψει με τις φωνές τους…”

Και ήταν τόσο πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση αυτή, που με έκανε να προσέξω στο περιβάλλον μου ανθρώπους με τσιριχτές φωνές, αλλά και το αντίθετο αυτούς με κοντρολαρισμένες και “κουρδισμένες” φωνές, πως επικοινωνούσαν…

Πρόσεξα στις περισσότερες φορές αυτοί με την “ενοχλητική” φωνή, δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους, παρά την καλή τους πρόθεση σε αντίθεση με τους άλλους, που πολλές φορές ήταν σαν να σαγηνεύουν τα πλήθη με μία φράση!

Άρα ίσως τελικά το ηχόχρωμα, η τονικότητα, ο ρυθμός και άλλα χαρακτηριστικά της ομιλίας μας, να επηρεάζουν με την ίδια ένταση θα πώ τον ακροατή με το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε!

Αν λοιπόν τα χαρακτηριστικά του ήχου μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός μηνύματος, τότε το ίδιο θα συμβαίνει και με τον ήχο που βγάζουν τα κείμενά  μας.

Τι σχέση έχει με το κείμενο όμως έχει η ομιλία? Διαβάστε τα κείμενα σας είτε δυνατά, είτε απο μέσα σας και θα καταλάβετε! Οι λέξεις, φράσεις, τα σημεία στίξης έχουν ήχο! Συνδυάζοντας τα δημιουργούνται μελωδίες. Οι μελωδίες αυτές, είναι ως εργαλείο επικοινωνίας, σχεδόν ισάξιο με το μήνυμα των λέξεων που ντύνουν!

Βρείτε τη χρυσή τομή, η οποία θα δώσει ρυθμό και δυναμικές όπου χρειάζονται στο κείμενό σας, έτσι ώστε να ενισχύσετε το μήνυμα μας  και να κερδίσετε και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!

Θα ακούγατε ποτέ ένα τραγούδι το οποίο δεν έχει ρυθμό, μελωδία? Πιθανόν όχι! Το ίδιο ισχύει και για ένα κείμενο!

Γράφοντας …Κείμενα σαν Μουσική!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑