Γράφοντας… για τους 3 εγκεφάλους!

 

“Εδώ δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον έναν που κατοικεί στο κεφάλι μας… εσύ μας μιλάς για 3?”

 

Και όμως είναι πλέον εξακριβωμένο ότι στο σώμα μας έχουμε παραπάνω από μία εγκεφαλικές δομές. Τρείς από αυτές φαίνεται να είναι οι κύριες και άλλες δύο να μην ακόμα τόσο ξεκαθαρισμένος ο ρόλος τους, οπότε θα τις αφήσουμε για επόμενο άρθρο.

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι πως μέσω των κειμένων μας, μπορουμε να απευθυνθούμε και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλους τους εγκεφάλους μας έτσι ώστε κινητοποιώντας τους να δημιουργήσουμε μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εμπειρία ανάγνωσης για το κοινό μας.

 

Ας γνωρίσουμε όμως συνοπτικά τους τρείς αυτούς εγκεφάλους:

Οι τρείς κύριες εγκεφαλικές δομές λοιπόν είναι ο εγκέφαλος του εντέρου (Gut Brain), ο εγκέφαλος της καρδιάς (Heart Brain) και ο γνωστός και μη εξαιρετέος εγκέφαλος του κεφαλιού (Head Brain). Αυτοί οι τρείς συνεργαζόμενοι, οδηγούν τις αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά.

Ο εγκέφαλος του εντέρου είναι ο πρώτος που σχηματίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και εκεί “κατοικούν” η αίσθηση της ταυτότητας του ανθρώπου, το κουράγιο, αλλά και ο φόβος. Οι δομές αυτού του εγκεφάλου, βρίσκονται σε όλο το πεπτικό σύστημα, από τα χείλη και τη μύτη, το στομάχι έως και τον πρωκτό. Θυμηθειτε ή παρατηρήστε τι συμβαίνει όταν φοβάστε ή όταν απειλείστε, στην κοιλιά σας, στο στόμα σας…

Ο εγκέφαλος της καρδιάς είναι ο επόμενος που σχηματίζεται και εκεί “κατοικεί” η συμπόνοια! Παρατηρήστε όταν μιλάτε για κάτι που αγαπάτε ή εκφράζεται σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο τι συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή…

Τέλος ο εγκέφαλος του κεφαλιού είναι ο τελευταίος που σχηματιζεται και εκεί “κατοικούν” η λογική, η αναλυτική σκέψη και η δημιουργικότητα! Μετά από μία τυπική ημέρα σε μία δουλειά γραφείου με νούμερα κλπ, παρατηρήστε τι συμβαίνει στο κεφάλι σας…

Ιδανικά, κατά το mBit (Multiple Brains Integration Technique) μία απόφαση πριν ληφθεί χρειάζεται να περάσει απο την καρδιά, το κεφάλι, να επιστρέψει στην καρδιά, να περάσει από το έντερο και να κλείσει ο κύκλος καταλήγοντας στον εγκέφαλο της καρδιάς. Σε κάθε σταθμό η απόφαση εμπλουτίζεται απο τις ποιότητες που κατοικούν εκεί και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος, εκφράζεται με συνοχή και συνέπεια!

Περισσότερα για την Προσέγγιση των Πολλαπλών Εγκεφάλων μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

 

Πως όμως είναι χρήσιμη, η προσέγγιση των πολλαπλών εγκεφάλων σε έναν συγγραφέα? Μα φυσικά διότι οι 3 εγκέφαλοι αυτοί, εκτός των άλλων τρόπων επικοινωνούν μέσω της γλώσσας.

Φράσεις, όπως “βαθιά μέσα μου πιστεύω” , “μία εκ βαθέων εξομολόγηση” , “η γεύση της επιτυχίας ήταν πικρή ή γλυκιά…“, “χρειάζομαι χρόνο να χωνέψω όλη την πληροφορία” κλπ, αναφέρονται στον εγκέφαλο του εντέρου.

Φράσεις όπως “μου ράγισες την καρδιά“, “καίγεται η καρδιά μου για εσένα” , “πάγωσε η καρδιά μου“, “αποφάσισε με ψυχρό αίμα” κλπ, αναφέρονται στον εγκέφαλο της καρδιάς.

Τέλος  ρήματα ή φράσεις όπως “σκέφτομαι”, “αναλύω”, “επεξεργάζομαι” , “ψυχρή λογική”, “κοινή λογική” αναφέρονται στον εγκέφαλο του κεφαλιού.

Εκτός της γλώσσας, οι εγκέφαλοι αυτοί εκπέμπουν μηνύματα και μέσω μη λέκτικων ενδείξεων, όπως πχ σφίξιμο και ήχοι από την περιοχή της κοιλιάς, κινητικότητα εντέρου, ταχυπαλμίες κλπ. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα σε ένα συγγραφέα που θέλει να περιγράψει μία πλήρη εμπειρία πέρα των λέξεων!

Επίσης καθημερινα εκτός από βέλτιστες αποφάσεις, λαμβάνονται και μη βέλτιστες. Από την σκοπιά του mBit αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένας εγκέφαλος κυριαρχεί έναντι του ή των άλλων επισκιάζοντας ή ακόμα και αντικαθιστώντας  τον στη λήψη μία απόφασης!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέξης “Λεοντόκαρδος“, όπου η καρδιά σχετίζεται με την ανδρεία και το θάρρος, οδηγώντας σε ηρωικές πράξεις και μπόλικες συναισθηματικές αντιδράσεις, ενώ αυτά είναι δουλειά του εντέρου! Θάρρος που εκφράζεται μέσω της καρδιάς, ίσως οδηγήσει σε περιπέτειες αυτόν που το εκφράζει μέσω αυτής της οδού…

Αγάπη και συμπόνοια που εκφράζεται μέσω του εντέρου ίσως οδηγήσει σε παραβιαστικές για την ταυτότητα του ατόμου συμπεριφορές. Από την απλή και πολύ κοινή στην ελληνική οικογένεια, συμπεριφορά του να εκφράζεται η αγάπη της μαμάς και της γιαγιάς μέσω του υπερβολικού φαγητού, έως και ακραίες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου η αγάπη εκφράζεται μέσω χειροδικίας και προσβολών και απειλεί την ταυτότητα του θύματος το οποίο όμως αν και συμβαίνει αυτό, το εκλαμβάνει ως αγάπη και το δικαιολογεί.

Τέλος η υπερβολική σκέψη και υπερανάλυση μία μητέρας σχετικά με την ανατροφή του παιδιού της και η θέσπιση υπερβολικού αριθμού κανόνων, ίσως να οφείλεται στον εγκεφαλο του κεφαλιού που επισκιάζει αυτόν της καρδίας.

Αρκετά με τη φυσιολογία και τη λειτουργία των 3ων εγκεφάλων, ας επιστρέψουμε στα κείμενα και τη συγγραφή.

Ενσωματώνοντας τις κατάλληλες για κάθε εγκέφαλο λέξεις σε ένα κείμενο ακριβώς εκεί που χρειάζονται …μαντέψτε τι θα συμβεί στον αναγνώστη που έχει ήδη μπεί βαθιά μέσα στην ιστορία…

Σωστά μαντέψατε…. έχουμε συνθήκες για πολύ σοβαρό engagement!

Όταν η απόφαση που είναι να ληφθεί βρίσκεται σε ένα σημείο της ιστορίας που ο ήρωας μας είναι σε άσχημη κατάσταση ,αν αυτό αποδοθεί με τη λεκτική λεπτομέρια που του αναλογεί, βάζει τον αναγνώστη όχι μόνο βαθιά μέσα στην ιστορία αλλά και με το κατάλληλο mood για να την κατανοήσει.

Το ίδιο όταν έχει έρθει ή ώρα για την απόφαση που αλλάζει τα πάντα… δοσμένη λεκτικά με την κατάλληλη σειρά των εγκεφάλων… κάνει τη διαφορά και στους αναγνώστες!

Το σώμα μας είναι θαυμαστό και πολύπλοκο εργαλείο και οι εγκεφαλικές του δομές είναι το πιο πολύπλοκο όργανο που  διαθέτει. Ενεργοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του, μέσω της στρατηγικά επιλεγμένης γλώσσας, η εμπειρία για τον αναγνώστη απογειώνεται σε δυσθεώρητα ύψη!

Άσχετα αν ο αναγνώστης είναι γνώστης της θεωρίας των πολλαπλών εγκεφάλων ή οχι, το σώμα μας ξέρει τι να κάνει όταν διαβάζει αυτές τις λέξεις! Ξέρει να αναγνωρίζει τις μικρές αυτές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Σας αφήνω τώρα να πάτε για γράψιμο!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑