Ο Μεγάλος Ερωτικός/Λυρικός Γιάννης Σπανός: O συνθέτης των ερωτικών στιγμών μας…

Ο Μεγάλος Ερωτικός/Λυρικός Γιάννης Σπανός: O συνθέτης των ερωτικών στιγμών μας…

30 Οκτωβρίου του 2019 …ξημερώνοντας 31…Στο κλείσιμο του Οκτώβρη, ο ύπνος …ο μεγάλος θάνατος- ύπνος πήρε μαζί του τον Γιάννη Σπανό, ένα τεράστιο μουσικό κεφάλαιο στην σύγχρονη ελληνική μουσική δισκογραφία.
Πώς πεθαίνουν αλήθεια οι αθάνατοι; Πηγαίνουν στη Στοά των αθανάτων… Στη νήσο των Μακάρων, όπως νόμιζαν οι αρχαίοι Έλληνες;;;… Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα.
Με «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» μπαίνει δυναμικά στα μουσικά πράγματα στην Ελλάδα και ίσως να είναι ο πρώτος που διαμορφώνει- μαζί με τον Χατζηνάσιο και τον Μάριο Τόκα αργότερα- μουσικά το είδος του λαϊκού έντεχνου ερωτικού κυρίως τραγουδιού. Με στίχους εμπνευσμένους από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Βασίλη Ρώτα , τον Γ. Παπαστεφάνου, και άλλους πολλούς, δημιουργεί την πιο ερωτική ατμόσφαιρα που θα επενδύει στο διηνεκές τις ερωτικές μας στιγμές, μοναξιές, μελαγχολίες, γνωριμίες, χωρισμούς , συναντήσεις …όλα …Αν η μουσική είχε ερωτικό ενορχηστρωτή και μαέστρο …θα ήταν σίγουρα ο Γιάννης Σπανός. ( Προσωπικά, Ελένη Δήμου)
Πάντα μιλώ με φιλολογικούς όρους πάνω στην μουσική μου ανάγνωση… Είναι αυτό που αισθάνομαι ως μουσικό βίωμα στο πάντρεμα φωνής, στίχων και μουσικής σύνθεσης.
-Τι είναι αυτό που μας συγκινεί, μας γλυκαίνει, μας παρηγορεί …στην μουσική του Γιάννη Σπανού;
-Τι είναι αυτό που τον κάνει εισηγητή του Νέου Κύματος και συνδιαμορφωτή του;
-Τι είναι αυτό που μας συνταράσσει μουσικά και μελωδικά εν ετει 2019 στον Γιάννη Σπανό;
Νομίζω πως η απάντηση είναι προφανής και ευκόλως εξαγώγιμη: Ο ερωτικός Άνθρωπος Γιάννης Σπανός . Η μουσική σύνθεση ενός ανθρώπου , ενός άντρα μουσικού, είναι πρωτίστως το περιεχόμενο του Ανθρώπου σε μουσική αποτύπωση. Ο ερωτικός άνθρωπος Γ. Σπανός κατανόησε, αφουγκράστηκε και επένδυσε το ερωτικό βίωμα μουσικά… το πανανθρώπινο ερωτικό βίωμα… Ποιος ερωτεύτηκε δίχως μουσική υπόκρουση Γ. Σπανού; Ποιος χώρισε δίχως την μελαγχολική συγχορδία σε ελάσσονα και γλυκιά λυρική αποτύπωση, σε φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου, της Καίτης Χωματά ,της Β. Μοσχολιού, του Μιχάλη Βιολάρη, του Γιάννη Πάριου, Του Μ. Μητσιά, του Δημήτρη Μητροπάνου, της Ε. Δήμου….
Ποιος έζησε στα χρόνια του συνθέτη Γ. Σπανού, και αργότερα ακόμα, χωρίς να «σπάσει» εσωτερικά στις Μουσικές …σπαρακτικές μουσικές τομές ενός ζεϊμπέκικου… Τομές του τραγουδιού του «Μια Κυριακή» με την φωνή της Μαρινέλλας ή του «Σε έστησαν σε μια γωνιά» με την φωνή του Γ. Νταλάρα, μουσικά στιγμιότυπα που τον καθιστούν ανθρωπινότερο των «ερωτικών» συνθετών …των απλών ερωτικών ανταποκριτών, αν θέλετε. Βλέπετε, ο ερωτικός άνθρωπος δεν είναι εκείνος που ερωτεύεται κάθε εβδομάδα …Είναι εκείνος που «συμπάσχει», εν-συναισθάνεται απέναντι σε όλα τα λουλούδια και αγκάθια της ζωής …της απλής… μαγικής… δύσκολης… απρόβλεπτης… ανθρώπινης ζωής.
Οι «Εποχές» του Γιάννη Σπανού είναι πολλές και σημαντικές… Ξεκίνησε ως εισηγητής του Νέου Κύματος , ως νεαρός άντρας, με έναν πιο απαλό ερωτικό λόγο, αν θέλετε, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια η μουσική του Γ. Σπανού βάθαινε… χρωματιζόταν και με άλλα χρώματα πέρα από το μπλε ή το κίτρινο της νιότης… Η μουσική του μέσα από τις δικές του νότες …ίδιες νότες που επέλεγε κι νεότερος …τώρα γίνεται πιο μεστή, πιο «ερωτική βραχνάδᨻ, αν προτιμάτε… «Σάββατο και Απόβραδο και ασετιλίνη»… μουσική αναφορά στην οδό Αριστοτέλους και όχι στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπως πολλοί θεωρούσαμε όταν πρωτακουσαμε το τραγούδι… Γεννημένος στο Κιάτο Κορινθίας πάντα κουβαλά μια ερωτική θάλασσα μέσα του… Ένας ερωτικός θαλασσινός (Ναύτης βγήκε στην στεριά για περιπολία, Β. Μοσχολιού) μα και στεριανός συνάμα …’Ένας άντρας σε εξέλιξη… Μαζί με την μουσική του ενηλικιώνεται ερωτικά… εξελίσσεται… βαθαίνει… βιώνει ακόμα πιο βαθιά… το όμορφο ερωτικό αίνιγμα των ανθρώπινων σχέσεων…
Ο Γ. Σπανός …ακόμα και να μην ξέρεις τι σημαίνει ερωτικός στεναγμός ή ερωτική απαντοχή …έρχεται με το πιάνο του, με τα μαγικά του χέρια, που «ξεχύνονται πάνω στο κλαβιε», επίσης ερωτικά, σαν να χαϊδεύει ατελείωτα πόδια Γυναίκας… Έρχεται …και στο διδάσκει… ( Αν μ’ αγαπάς, Τάνια Τσανακλίδου)
Σκέφτομαι πως θα είναι πολύ ορφανεμένες οι επόμενες γενιές χωρίς τον Γ. Σπανό και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα… Οι πιο αυθεντικές ερωτικές μουσικές συνθέσεις, ανθρώπων γνησίως ερωτικών, αληθινών, αντρών ελεύθερων πνευματικά και ψυχικά και ηθικά και… ερωτικά προσκείμενων προς τη ζωή.

Καλό σου Ταξίδι Γιάννη,
Πάντα …
Αιωνίως ερωτευμένη με τις μουσικές σου αμυχές… ερωτικές αμυχές…

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑