Για την Αυστραλία· Σημείωμα στον πλανήτη του αύριο

Για την Αυστραλία· Σημείωμα στον πλανήτη του αύριο

 

Η φτώχεια είναι ιεραρχική, το νέφος είναι δημοκρατικό έλεγε ο Beck.

Η φράση αυτή υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του περιβαλλοντικού ζητήματος τόσο απλά και συνάμα εκκωφαντικά δυνατά. Και αυτό γιατί οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος σκεπάζουν κάθε ατομική-κρατική οικονομική, επιχειρηματική και διαρθρωτική δράση ολοένα και περισσότερο.

Το περιβάλλον δεν υπολογίζει ιδεολογίες, οικονομικές κρίσεις, ευμάρεια και τεχνολογία. Οι επιπτώσεις του δεν είναι επιλεκτικές, αλλά μας επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως εξισώνοντας τη Σουηδία με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλουμε να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, απαντώντας σε όλους εκείνους που λένε, «τι μας επηρεάζουν εμάς οι φωτιές στην Αυστραλία, τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;»

Περισσότερα άρθρα απο τον Jacko εδώ!

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για όλα όσα κάναμε ως άνθρωποι στην κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πλανήτη.

Για τις πράξεις, τις παραλείψεις και εν προκειμένω τις αντιδράσεις μας αλλά και ο βαθμός αυτών. Σε τι βαθμό αντιδράσαμε και μήπως δεν κάναμε όσα έπρεπε.

Είμαι πεπεισμένος πως για όσα έγιναν στην Αυστραλία, η ιστορία θα γράψει ένα δριμύ κατηγορώ για τις κυβερνήσεις και όλους εμάς, τα έλλογα όντα του 2020.

Ίσως και να κάναμε όλα όσα μπορούσαμε, ίσως όμως και όχι.

Σε πολλές περιπτώσεις η ευαισθητοποίηση του κόσμου υπήρξε συγκινητική.

Ήταν όμως αρκετή; Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημίας;

Η αντίληψη ότι η προστασία του πλανήτη είναι μια πράξη αλληλεγγύης για το μέλλον το οποίο θα κληροδοτήσουμε στην ανθρωπότητα είναι a priori φτωχή. Η ανάγκη είναι ήδη εδώ και χρήζει άμεσης δράσης τόσο σε ατομικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο ανά τον κόσμο.

 

Επιχειρώντας λοιπόν μια γρήγορη ανασκόπηση, αναζητώντας στατιστικά και δωρεές για τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία αβίαστα ο νους ολίσθησε σε μια περίεργη σύγκριση.

Ποια είναι αυτή;

Αναλογικά πάντα, μήπως η Notre Dame (Παναγία των Παρισίων), έλαβε μεγαλύτερη γενναιοδωρία και «άμεση» κινητοποίηση από τον κόσμο;

Η αγάπη μου για την γαλλική κουλτούρα και την ομορφιά την έχω περιγράψει γλαφυρά σε παλαιότερο άρθρο έπειτα από την επίσκεψη μου στη γαλλική Ριβιέρα.

Ένα δις. δολάρια τουλάχιστον έχουν συγκεντρωθεί με τις δεσμεύσεις για περισσότερα χρήματα να έχουν ανακοινωθεί για την ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων.

Στον αντίποδα, καθημερινά ακούμε για δωρεές επιφανών ανθρώπων αλλά και για ιδιαίτερες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης χρημάτων για τις φωτιές στην Αυστραλία. Το τελικό νούμερο δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια, μιας και βρισκόμαστε ακόμα εν εξελίξει δωρεών και προσπαθειών.

Όσα όμως και να μαζευτούν, οι σπαρακτικές εικόνες διάσωσης σπάνιων ζώων και η καταστροφή απέραντης γης πρασίνου δεν μπορούν να περιορίσουν την ανυπολόγιστη ζημία για τον πλανήτη μας.

480 εκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλα έχουν εκτοπιστεί από το φυσικό τους περιβάλλον και πολλά άλλα είναι τραυματισμένα. Παράλληλα 6 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν καεί, ένα νούμερο ουτοπικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεπερνά την συνολική έκταση των κρατών της Δανίας και της Ολλανδίας!

Δυστυχώς, η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς ο άνθρωπος δεν επικεντρώνει τον ενδιαφέρον του σε αυτό για δύο λόγους: πρώτον, διότι δεν αποτελεί βιοποριστικό μέσο και δεύτερον, διότι δεν είναι εμφανείς (και πολλές φορές κατανοητές) οι συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης, είτε μεμονωμένα όπως στις φωτιές στην Αυστραλία ή στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα, η πολιτειακή ατζέντα κάθε κράτους εδράζει στο μεγαλύτερο της βαθμό στην ικανοποίηση της εκλογικής βάσης αλλά και των συμφερόντων ισχυρών εταιρειών, δεν αναπτύσσονται αξιόμαχες προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Έχοντας αυτά υπόψη, εσύ πως θα μπορέσεις να βγάλεις το όνομα σου από το κατηγορητήριο των μελλοντικών γενεών;

Περισσότερα άρθρα απο τον Jacko εδώ!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑