FoMO, η ύπουλη εξάρτηση. Προστατέψου!

FoMO, η ύπουλη εξάρτηση.

Όχι, μην το πάρεις για αστείο.

Είναι η νέα ψυχολογική διαταραχή που έχει ήδη εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς παγκόσμια, βρίσκεται στη ζωή μας στην πλειοψηφία όσων ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταχωρήθηκε ως λέξη στο λεξικό της Oξφόρδης το 2013.

 

Ως εκπαιδευτικός ξένων γλωσσών, βρίσκομαι κοντά σε παιδιά και νέους κυρίως ηλικιών 7 έως 16 και είναι κάτι που έχω εντοπίσει να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια κυρίως με τους εφήβους.
Ξέρετε, τα παιδιά τα βιώνουν όλα έντονα και τα δείχνουν και όλα σε μεγάλο βαθμό.

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εντοπίστηκε αρχικά σε νεαρά άτομα. Σήμερα όμως,  έχει επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες πια.

FoMO = Fear of Missing Out.

Στα Ελληνικά σημαίνει ‘Φόβος μήπως σου διαφύγει κάτι’ που σε ενδιαφέρει, ένα σπουδαίο γεγονός, μία σημαντική πληροφορία, ή η λύση ακριβώς που ψάχνεις για την επιχείρηση σου. Και κατ’ επέκταση, μη χάσεις κάτι από τις αναρτήσεις που κάνουν οι φίλοι σου, μία δράση που έκανε ο ανταγωνιστής σου, κάτι καταπληκτικό που αγόρασε ο γνωστός σου και το ανέβασε στα social media.

 

Μία διαρκής αγωνία που μπορεί να σε κατακλύζει ή να σε ακινητοποιεί μερικές φορές, θεωρώντας ότι οι άλλοι είναι πιο μπροστά, πιο επιτυχημένοι, πιο … από σένα. Συμπλήρωσε εσύ τη λέξη που θέλεις.

 

Ένα είναι σίγουρο. Ότι χωρίς να το σκεφτείς ή να το συνειδητοποιήσεις, έχεις μπει σε μία κατάσταση μόνιμου και αυξανόμενου άγχους από μια ανελέητη σύγκριση με τους άλλους, σε μία διαρκή στρεσογόνο κατάσταση που πολλές φορές μπορεί να σε κατακλύζει ή να σε ακινητοποιεί.

Παρατήρησε τον εαυτό σου για μία μέρα.

Ξυπνάς το πρωί και η πρώτη κίνηση που κάνεις είναι να πάρεις το κινητό σου. Για να δείς την ώρα , λες, ενώ με τα μάτια μισόκλειστα τρέχεις στις αναρτήσεις να δεις αν έχεις κάποιο μήνυμα, αν ανέβασε κάποιος γνωστός κάτι και δεν το είδες ή για να δεις πόσα like έχει τώρα μία ανάρτηση σου. Ίσως να παρακολουθείς  όχι μόνο τις αναρτήσεις αλλά και τη δραστηριότητα των διαδικτυακών φίλων σου: Πού έκαναν like, τι και πού σχολίασαν, με ποιον έγιναν φίλοι, ποιες σελίδες ακολουθούν, πόσο συχνά επικοινωνούν με κάποια πρόσωπα.

Κάνεις διάλειμμα στη δουλειά σου. Αντί να ξεκουράσεις το μυαλό σου, αμέσως ανοίγεις το κινητό σου και αναζητάς.

Την ώρα που τρως, ευκαιρία να δεις τι γίνεται.

Και φυσικά πριν κοιμηθείς, μία τελευταία ματιά…

 

Το πήραν είδηση και οι εταιρίες αυτό και το έκαναν εργαλείο τους! Σε βομβαρδίζουν με προιόντα που ‘έχεις μόνο δύο μέρες περιθώριο’ για να εκμεταλλευτείς την απίστευτη ευκαιρία, τη μοναδική προσφορά.

Και νοιώθεις απογοήτευση όταν βλέπεις καθυστερημένα τη διαφήμιση, όταν έχασες το τάδε webinar που είχε ΄σπουδαία tips για την επιχείρηση σου’ και που ‘πρώτη φορά δημοσιοποιούσε την απόλυτη συνταγή  επιτυχίας σου’ το συγκεκριμένο γραφείο συμβούλων.

 

Και έτσι η αγωνία σου να μη χάσεις κάτι κορυφώνεται διαρκώς, σε ένα ανελέητο κυνηγητό της πληροφορίας.

 

Το email σου γεμίζει συνεχώς. Όλα νομίζεις πως χρειάζεται να τα διαβάσεις, γιατί ίσως να έχουν την πληροφορία που ψάχνεις, τη μοναδική ιδέα, τη λύση στο επαγγελματικό σου ή στη σχέση σου. Ούτε λόγος να σβήσεις μερικά χωρίς να τα διαβάσεις. ‘Κι αν είναι αυτό ακριβώς που χρειάζομαι;’

 

Κι έτσι, συσσωρεύονται τα emails, οι αναρτήσεις στο facebook και στο Instagram και μαζί τους το άγχος σου. Για το χρόνο που πρέπει να βρεις για να διαβάσεις όλα αυτά, για όλα όσα κάνουν οι γνωστοί και φίλοι σου και τα αναρτούν στα social media και όλα όσα δεν κάνεις εσύ ή  δεν έχεις εσύ ή δεν έχεις πετύχει εσύ.

 

Γνωριμίες με επώνυμους, διασυνδέσεις με τρανταχτά ονόματα στο χώρο σου, βραβεύσεις και επιτυχία με χρυσά γράμματα. Φανταχτερές ζωές , επιτυχημένες καριέρες, εκπληκτικές προσωπικές σχέσεις που θαυμάζεις και ζηλεύεις και που πολύ θα ήθελες να είναι έτσι και η δική σου πραγματικότητα.

‘ Γιατί οι άλλοι κάνουν τόσο όμορφα πράγματα, και εγώ όχι;’

 

Πιάστηκες στην παγίδα του FoMO! Αμφισβητείς τις ικανότητες σου, τις προτεραιότητες σου.  H πληροφορία που σε βομβαρδίζει είναι  τόσο υπερβολική που αν δε βάλεις όριο και αν δεν σταματήσεις αυτό το κυνηγητό θα χάσεις τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθηση σου! Και η κατάθλιψη θα χτυπήσει κόκκινο!

 

Γιατί κάπως έτσι ξεκινά. Από θλίψη. Και βρίσκει διέξοδο στα social media, αναζητώντας την ψευδαίσθηση του ‘ανήκειν’, της ‘φιλίας’, της παρέας, της ‘κοινότητας’ και της ‘επικοινωνίας’. Και βυθίζεσαι χειρότερα στη μοναξιά, την αγωνία και τη θλίψη.

 

 

Δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί για το φαινόμενο αυτό που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, έρευνες διεξάγονται από Πανεπιστήμια και ήδη αναγνωρίζεται ως δυσλειτουργία από τον επιστημονικό κόσμο, στην κατηγορία του έντονου στρες και της κατάθλιψης.

 

΄Πώς μπορώ να προστατευτώ;΄

 

Περιόρισε όσο μπορείς την υπερ-πληροφόρηση:

  • Κάνε απεγγραφή (unsubscribe) από sites στο Ιnternet και διάλεξε μόνο λίγα που πραγματικά θα διαβάζεις και πραγματικά έχουν περιεχόμενο που σου προσφέρει χρήσιμη και εφαρμόσιμη γνώση.

 

  • Επέλεξε να ακολουθείς μόνο λίγες σελίδες και πρόσωπα που έχουν να σου δώσουν αυτό ακριβώς που σε ενδιαφέρει.

 

 

  • Επέλεξε με πολλή προσοχή τα webinars που θα παρακολουθήσεις και διαφημίζονται στις σελίδες των social media. Τα περισσότερα είναι απλά προώθηση πώλησης προγραμμάτων. Αν δεν σε ενδιαφέρει να αγοράσεις το προιόν αυτό, μη διαθέτεις άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο σου. Επέλεξε την ώρα αυτή για να διαβάσεις ένα σχετικό βιβλίο ή σχετικά άρθρα.

 

  • Επιδίωξε να βγεις στον πραγματικό κόσμο και να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, που σου ταιριάζουν και μπορείς να επικοινωνήσεις.

 

Το αντίδοτο του FoMO είναι το  JOMO. Από τα αρχικά ‘Joy of Missing out’, δηλαδή, ‘η χαρά του να χάνεις κάτι’. Kαι είναι αυτό που προτείνουν οι ειδικοί.

Σημαίνει να ελέγξεις τόσο πολύ τον εαυτό σου στη χρήση των social media και να φτιάξεις τόσο γεμάτη τη ζωή σου που να φτάσεις στο σημείο να χαίρεσαι που ‘χάνεις όλα τα σπουδαία που συμβαίνουν το διαδίκτυο’.

 

Επειδή εσύ πια κερδίζεις σε αυτοπεποίθηση, σε χρόνο πολύτιμο για τη ζωή σου και τα ενδιαφέροντα σου, σε ψυχική, διανοητική και πνευματική ηρεμία και ζεις στην πραγματικότητα που τη φτιάχνεις κάθε μέρα όπως εσύ αποφασίζεις.

 

Αξίζει να το κάνεις για σένα.

Δε νομίζεις;

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑